Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Επείγεται η ΔΕΗ για την επέκταση του Ορυχείου Μαυροπηγής – Η επίσημη απάντηση του ΛΚΔΜ για την εκκένωση του Οικισμού ΔΕΗ

Βιάζεται η ΔΕΗ να εκκενώσει από τους ενοίκους του τον Οικισμό της δίπλα στον πρώην ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στο Προάστιο, Τ.Κ. του Δήμου Εορδαίας, προκειμένου να προβεί στην επέκταση του Ορυχείου Κυρίου Πεδίου (ορυχείο Μαυροπηγής), με βάση σχετική απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ στις 10/7/18 και που αποκάλυψε το «ptolemeos.gr».
Η εκκένωση του Οικισμού της ΔΕΗ πρέπει να γίνει έως τέλος του έτους (σε 6 μήνες από τη λήψη της σχετικής απόφασης), για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει το λιγνίτη από το υπέδαφος στην περιοχή του Βιομηχανικού Συγκροτήματος. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει ο Διευθυντής
Εκμετάλλευσης Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, απαντώντας σε έγγραφο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για παροχή σχετικών διευκρινήσεων, απάντηση η οποία κοινοποιήθηκε και προς το Δήμαρχο Εορδαίας και προς τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Προαστίου και Κομάνου του Δήμου Εορδαίας, και Κλείτου του  Δήμου Κοζάνης, την οποία παρουσιάζουμε σήμερα.
Ο κ. Παλαβός αναφέρει ειδικότερα ότι τα ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν σύμφωνα με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, και ως εκ τούτου «για την πλήρη απόληψη του κοιτάσματος (λιγνίτη) στην περιοχή του Βιομηχανικού Συγκροτήματος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ, άρθρο 85) πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και ασφάλειας, μεταξύ άλλων και για εγκαταστάσεις, οικίες, πλατείες, έργα κοινής ωφελείας κλπ., οι οποίες βρίσκονται κοντά στη χωροθετημένη μεταλλευτική επιφάνεια.»
Σημειώνει ότι «για την απόληψη του κοιτάσματος και κυρίως για την προστασία και ασφάλεια του οικισμού και των κατοίκων, το Δ.Σ. της ΔΕΗ ΑΕ αποφάσισε την απομάκρυνση των ενοίκων και την εκκένωση του οικισμού του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας σε διάστημα 6 μηνών από τη λήψη της απόφασης», καθώς, όπως υπογραμμίζει, εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας για τα κτίσματα του οικισμού «από το τελικό όριο του ορυχείου (250μ.-500μ. λόγω πιθανών ανατινάξεων) δεν θα είναι εφικτή η απόληψη σημαντικού μέρους του κοιτάσματος.»
Το στέλεχος της ΔΕΗ απαντά εμμέσως, πλήν σαφώς, και στις έντονες διαμαρτυρίες του Προέδρου της Τ.Κ. Προαστίου Δημήτρη Κριαρίδη, για την επέκταση του ορυχείου προς το Προάστιο, τονίζοντας στην κατακλείδα ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας του γειτονικού Οικισμού του Προαστίου: «Από την άλλη πλευρά και όπως φαίνεται στην ίδια τοπογραφική αποτύπωση τηρούνται απαρέγκλιτα οι προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας από τα οικιστικά όρια του Τοπικού Διαμερίσματος Προαστίου του Δήμου Εορδαίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αναφορά ωστόσο που διόλου καθησυχάζει τους κατοίκους του Προαστίου.

(e-ptolemeos)

Αρχειοθήκη ιστολογίου