Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό / ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ - www.genop.gr

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Καπνός το… 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης
Αντιμέτωπη με μια νέα γενιά κακοπληρωτών βρίσκεται εδώ και καιρό η ΔΕΗ, γεγονός που εξηγεί εν μέρει και τη διατήρηση των ληξιπρόθεσμων προς αυτήν οφειλών, σε σταθερά επίπεδα.
Είναι οι λεγόμενοι “τελικοί πελάτες”, τα χρέη των οποίων δεν λένε να μειωθούν. Είναι όλοι αυτοί οι χιλιάδες καταναλωτές που είτε έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους, επειδή αυτά ήταν κλειστά και δεν χρησιμοποιούνταν (π.χ. σπίτια στο χωριό, και εξοχικά), είτε μετακινήθηκαν σε άλλο πάροχο, σε συνδυασμό με όσους εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να μην μπορεί η
επιχείρηση να τους εντοπίσει.
Τα χρέη των "τελικών πελατών" προς την ΔΕΗ από περίπου 413 εκατ. ευρώ πριν από ενάμισι χρόνο, έχουν αυξηθεί κοντά στα 800 εκατ. ευρώ. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το ποσό βρίσκονταν κοντά στα 700 εκατ. ευρώ, επομένως η τάση είναι αυξητική.
Και αν τα πρώτα χρόνια της κρίσης, ήταν διαδεδομένο το φαινόμενο αρκετοί πελάτες να κάνουν διακοπή ηλεκτροδότησης για κλειστά σπίτια και καταστήματα, τα τελευταία χρόνια έχει εμφανιστεί η τάση, όσων επιχειρούν να "ξεγλιστρήσουν" μέσω αλλαγής του ΑΦΜ τους.
Ακριβώς για να αποφύγουν τα χρέη προς τη ΔΕΗ και να προσπεράσουν τα εμπόδια που βάζουν οι κώδικες για μετακίνηση σε άλλο προμηθευτή, αλλάζουν ΑΦΜ, και μεταφέρουν την ίδια παροχή σε νέο συμβόλαιο με άλλον πάροχο, με αποτέλεσμα η αναζήτηση των οφειλών αυτών να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη, όπως διαπιστώνει και η Qualco, ο σύμβουλος που έχει προσλάβει η επιχείρηση για να βελτιώσει την εισπράξιμότητά της.
Ο εντοπισμός τους είναι δύσκολος, και το φαινόμενο εξελίσσεται σε μια Λερναία Υδρα για τη ΔΕΗ. Το ερώτημα επομένως είναι κατά πόσο αυτά τα 800 εκατ ευρώ, περίπου το 30% των συνολικών οφειλών προς τη ΔΕΗ (2,4 δισ ευρώ ή 2,8 δισ ευρώ μαζί με όσα βρίσκονται σε διακανονισμό) πρέπει να θεωρούνται εισπράξιμα ή μη. Αρκετοί θεωρούν πως τα χρήματα αυτά έχουν χαθεί για πάντα, πολλώ δε μάλλον όταν μέρος τους αφορά επιχειρήσεις που έχουν οριστικά κλείσει εδώ και χρόνια ή καταναλωτές που ουδείς μπορεί πλέον να αντοπίσει λόγω της αλλαγής του ΑΦΜ τους.



Αρχειοθήκη ιστολογίου