Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Αλλαγές στη διαδικασία των διαγωνισμών ΑΠΕ εξετάζει η ΡΑΕ - Πιθανή και η αύξηση των MW που θα βγούν στο νέο διαγωνισμό του 2018

Θοδωρής Παναγούλης
Το κατά πόσον χρειάζεται να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία των διαγωνισμών ΑΠΕ, με βάση την εμπειρία που αντλήθηκε από τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό του Ιουλίου για αιολικά και φωτοβολταϊκά, μελετούν τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ, προκειμένου να τεθούν υπόψη της ολομέλειας της Αρχής τα δεδομένα που έχουν προκύψει και να ληφθούν, αν χρειαστεί, οι κατάλληλες αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο βασικός προβληματισμός στη ΡΑΕ σχετίζεται:

αφενός μεν με την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της "κατάληψης" του μεγαλύτερου μέρους του προς δημοπράτηση δυναμικού από μία εταιρεία στη μικρή κατηγορία των φωτοβολταϊκών
αφετέρου δε με τη μεγάλη καθυστέρηση που έχουν προκαλέσει στην προετοιμασία των επόμενων διαγωνισμών οι αιτήσεις αναθεώρησης που έχουν υποβάλλει κάποιοι από τους επενδυτές, επίσης στη μικρή κατηγορία φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν δυσλειτουργίες στη διεκπεραίωση των προσφορών τους από την πλατφόρμα της CosmoOne.
Όσον αφορά το πρώτο θέμα, της υπερσυγκέντρωσης, στη ΡΑΕ επικρατεί η πεποίθηση ότι, παρότι όλα κατά τον πρώτο διαγωνισμό έγιναν νόμιμα, εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι υπήρξε "καταστρατήγηση του πνεύματος και των προθέσεων της πολιτείας όταν όριζε χωριστή κατηγορία για τα μικρά φωτοβολταϊκά".
Εξετάζεται ως εκ τούτου η συμπλήρωση των όρων του διαγωνισμού με κάποιον ή κάποιους όρους που να προστατεύουν από ανάλογες στρεβλώσεις στο μέλλον.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, στόχος των όποιων αλλαγών είναι να μην υπάρχουν περιθώρια ενστάσεων προκειμένου να μην σπαταλείται πολύτιμος χρόνος για τα στελέχη της ΡΑΕ. Εξετάζεται συγκεκριμένα η πιθανότητα να υιοθετηθεί η διαδικασία των τρίλεπτων παρατάσεων (κάθε νέα προσφορά ανανεώνει τον χρόνο υποβολής) όπως  συμβαίνει με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο συναντά την αντίδραση της αγοράς.
Αύξηση ισχύος
Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ προχωρά ταυτόχρονα τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δεύτερου κύκλου διαγωνισμών μέσα στο 2018. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά έχουν "περισσέψει"  συνολικά 200 MW μικρών και μεγάλων φωτοβολταϊκών, καθώς και 130 MW αιολικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο οι διαγωνισμοί του Φθινοπώρου να ενισχυθούν και με παραπάνω MW κυρίως στα αιολικά όπου υπάρχουν πολλά ώριμα έργα. Εάν αξιολογηθεί ότι εν τω μεταξύ υπάρχει ωρίμανση έργων και στα φωτοβολταϊκά, πιθανόν να γίνει κι εκεί επαύξηση των δημοπρατούμενων MW.
Η αύξηση του προς διάθεση αιολικού και φωτοβολταϊκού δυναμικού, εάν κριθεί σκόπιμη, θα συνοδευτεί πιθανόν και με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης που ορίζει την κατανομή της ισχύος ανά έτος και τεχνολογία.

 https://energypress.gr/news/allages-sti-diadikasia-ton-diagonismon-ape-exetazei-i-rae-pithani-kai-i-ayxisi-ton-mw-poy-tha

Αρχειοθήκη ιστολογίου