Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Με ηλεκτρικό μπλακ αουτ κινδύνεψε η Ρόδος - Η νέα μονάδα της ΔΕΗ έσωσε την κατάσταση


Από μεγάλες περιπέτειες έσωσε την Ρόδο στην αιχμή της τουριστικής περιόδου η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκεύασε η ΤΕΡΝΑ για λογαριασμό της ΔΕΗ στα νότια του νησιού.
Παρά το γεγονός ότι τυπικά η νέα μονάδα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, κλήθηκε να λειτουργήσει εκτάκτως για να αποφευχθεί black out στο νησί λόγω φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα σήμερα στην άλλη μονάδα της ΔΕΗ στη Σορωνή και εξαιτίας της οποίας τέθηκαν  έθεσε εκτός λειτουργίας τρεις μηχανές της μονάδας ισχύος 17 MW η καθεμία.
Ευτυχώς η νέα μονάδα ανταποκρίθηκε ταχύτατα και με απόλυτη επιτυχία, χάρη στην έγκαιρη
αντίδραση των ανθρώπων της ΔΕΗ και της ΤΕΡΝΑ, αποδεικνύοντας στην πράξη το ορθό της επιμονής της ΔΕΗ στην ολοκλήρωση του εν λόγω έργου, παρά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί κι οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις την υλοποίησή του.
Την ίδια στιγμή, όμως, το συμβάν απέδειξε και το πόσο σημαντικό είναι για την ΔΕΗ και την χώρα να υπάρχει συνεργασία με αξιόπιστες και σοβαρές εταιρείες, οι οποίες έχοντας μείζονα κι όχι ευκαιριακά συμφέροντα στην Ελλάδα, διευκολύνουν στην εξεύρεση λύσεων, πέρα από το τυπικό των συμβατικών υποχρεώσεων. Το λέμε αυτό διότι αν η ΤΕΡΝΑ είχε εμμείνει στην τήρηση όσων προέβλεπε η προ πολλών ετών σύμβασή της με την ΔΕΗ, ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής μάλλον δεν θα είχε ολοκληρωθεί ποτέ,  με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπισε η ΔΕΗ στην προώθηση του έργου λόγω αντιδράσεων τρίτων και τις εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος επακόλουθες καθυστερήσεις.   Επίσης, αξίζει να τονιστεί ότι αν στην θέση της ΤΕΡΝΑ ήταν κάποια ξένη εταιρεία, επίσης το έργο μάλλον δεν θα είχε γίνει ποτέ. Το λέμε αυτό, γιατί όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά το έργο, η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε και βάρη που ουδόλως της αντιστοιχούσαν ,  τα οποία αρνήθηκαν να αναλάβουν – βασισμένοι στις τυπικές προβλέπεις της σύμβασης - οι ξένες εταιρείες (προμηθευτές – υπεργολάβοι) που συμμετείχαν στο έργο.

 https://energypress.gr/news/me-ilektriko-mplak-aoyt-kindynepse-i-rodos-i-nea-monada-tis-dei-esose-tin-katastasi

Αρχειοθήκη ιστολογίου