Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Επιστροφές που «λιμνάζουν» από τη διακοψιμότητα του 2016 έχουν να παίρνουν οι παραγωγοί ρεύματος και κυρίως οι φωτοβολταϊκοί

Θοδωρής Παναγούλης



Πυκνός δίαυλος επικοινωνίας υπάρχει τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του energypress, μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, του ΣΠΕΦ και του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με την επιστροφή στους παραγωγούς των αδιάθετων κονδυλίων της διακοψιμότητας του 2016. 
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Γ1/Φ1/οικ. 184898 που έθεσε σε εφαρμογή το μέτρο των Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου από τις αρχές του 2016, τα ποσά του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΜΤΑΕ) που παρακρατούνται κάθε μήνα από τους παραγωγούς αναλόγως των πωλήσεων τους στο διασυνδεδεμένο σύστημα και δίκτυο, διοχετεύονται στον Ειδικό Λογαριασμό
Αποθεματικού Ασφάλειας Εφοδιασμού υπέρ των βιομηχανικών καταναλωτών.  Ο λογαριασμός ωστόσο αυτός οφείλει, σύμφωνα με την Υπουργική, να ισοσκελίζεται στο τέλος κάθε ημερολογιακού έτους αλλά χωριστά και στην λήξη του μέτρου, υπό την έννοια πως οποιαδήποτε αδιάθετα κονδύλια προκύψουν, πρέπει και να επιστρέφονται αναλογικά στους παραγωγούς. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΠΕΦ για το 2016 τα αδιάθετα αυτά κονδύλια φθάνουν, ίσως μάλιστα και υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ευρώ, το οποίο και μεταφράζεται σε επιστροφή περίπου του 25% των χρημάτων που παρακρατήθηκαν το 2016 για ΜΤΑΕ από τους παραγωγούς, συμβατικούς και ΑΠΕ. 
Μπορεί το ποσό να μην φαίνεται μεγάλο αναλογικά με τα μεγέθη της χονδρεμπορικής αγοράς, ωστόσο ισοδυναμεί με το 25% περίπου των ποσών που παρακρατήθηκαν το 2016 από τους παραγωγούς υπέρ του μέτρου της διακοψιμότητας. 
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά μάλιστα, που όπως υπογραμμίζουν κύκλοι του ΣΠΕΦ η επιβάρυνση του 3,6% επί του τζίρου είναι ασύμμετρα μεγάλη ως προς τα οικονομικά τους περιθώρια, η επιστροφή των αδιάθετων αυτών κονδυλίων αποκτά ιδιαίτερο νόημα, αφού ουσιαστικά έρχεται να μειώσει αναδρομικά, τουλάχιστον για το 2016, την επιβάρυνση τους από το ΜΤΑΕ στο 2,7%. 
Το ίδιο αναλογικά θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους παραγωγούς.  Έτσι για παράδειγμα το 1,8% των αιολικών θα πέσει στο 1,35%, το 0,8% των Μικρών υδροηλεκτρικών θα πέσει στο 0,6% κ.ο.κ. για τους υπόλοιπους, ακόμη και για τους θερμικούς παρότι εκεί αφενός τα ποσοστά ΜΤΑΕ ήταν εξαρχής πολύ χαμηλά στο 0,4% και αφετέρου οι παραγωγοί αυτοί είχαν εξαρχής την δυνατότητα μέσω της συμμετοχής τους στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό να τα ανακτήσουν μέσω mark-up στις ωριαίες προσφορές τους. 
Στο γιατί τώρα τα χρήματα αυτά παρότι λιμνάζουν, δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στους δικαιούχους παραγωγούς ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουλίου και παρά τις εκτεταμένες επικοινωνίες με τον ΑΔΜΗΕ που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος αλλά και το Υπουργείο που επιθυμεί, σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ που «τρέχει» την υπόθεση, την ολοκλήρωση των επιστροφών, κύκλοι του συνδέσμου αναφέρουν  πως μικροεκκρεμότητες εκκαθαρίσεων των θερμικών παραγωγών «φρενάρουν» την διαδικασία.  
Συγκεκριμένα η οριστική εκκαθάριση των ποσών που δικαιούνται οι θερμικές μονάδες από το Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας με βάση την τελική διαθέσιμη ισχύ τους (Ucap) για το 2016 αλλά και από τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους, είναι αυτά που εκκρεμούν για να κλείσει το θέμα.  Ωστόσο σύμφωνα με τον ΣΠΕΦ η όποια μικρο-απόκλιση προκύψει μεταξύ της οριστικής εκκαθάρισης των εκκρεμοτήτων αυτών των συμβατικών παραγωγών και της προσωρινής, δεν πρόκειται να αλλάξει τα προς επιστροφή ποσά παραπάνω από +/-3%, αφού οι ΑΠΕ είναι αυτές που πλήρωσαν ούτως ή άλλως το 85% της διακοψιμότητας το 2016. 
Έτσι ο σύνδεσμος, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, θεωρεί ασφαλές και πρότεινε στον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει στην άμεση επιστροφή π.χ. του 90-95% του ποσού που λιμνάζει προς επιστροφή προς τους παραγωγούς (συμβατικούς και ΑΠΕ) και όταν ολοκληρώσει ο διαχειριστής τις δύο μικροεκκρεμότητες του με τους θερμικούς, να επιστρέψει συμπληρωματικά και τα όποια υπόλοιπα προκύψουν.  
Αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το κατά πόσον η πρόταση του ΣΠΕΦ θα γίνει αποδεκτή από τον ΑΔΜΗΕ, πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα στον Διαχειριστή είναι ιδιαίτερα πιεστικό στο να λάβουν άμεσα τα χρήματα τους οι παραγωγοί, οπότε καταρχήν υπάρχει έρεισμα.  
Μην ξεχνάμε επιπλέον, πως μόλις απαγκιστρωθεί «με το καλό» η διαδικασία από τον ΑΔΜΗΕ και περάσουν τα χρήματα στον ΛΑΓΗΕ, θα κληθεί ο Λειτουργός καταρχήν να τρέξει μηχανογραφικά τον επιμερισμό τους ανά παραγωγό αναλογικά με βάση τα ποσά που καθένας τους πλήρωσε για ΜΤΑΕ το 2016 και εν συνεχεία να ορίσει και την λογιστικά και φορολογικά ορθή διαδικασία της πίστωσής τους πίσω στους δικαιούχους παραγωγούς.


 https://energypress.gr/news/epistrofes-poy-limnazoyn-apo-ti-diakopsimotita-toy-2016-ehoyn-na-pairnoyn-oi-paragogoi-reymatos

Αρχειοθήκη ιστολογίου