Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

«Ψαλίδι» στις απαιτήσεις της ΔΕΗ για αυξήσεις

Σε «ψαλίδι» του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔΕΗ να ανακτήσει με αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε στα νησιά τα έτη 2012-2016 καταλήγει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η ΡΑΕ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εισηγηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, το τελικό «πακέτο» των αλλαγών που αφορούν τις χρεώσεις των ΥΚΩ, να επιλύσει το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει από τα πρόσθετα ποσά που έπρεπε να εισπράξει η δημόσια επιχείρηση για την ηλεκτροδότηση των κατοίκων των νησιών με τιμολόγια όπως των υπόλοιπων πολιτών, αλλά και των νέων κριτηρίων υπαγωγής στο
Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
Σε ό,τι αφορά τα ποσά που διεκδικεί η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ύστερα από ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιεί διαπιστώνει ότι τα ποσά που θα πρέπει να ανακτήσει με αυξήσεις των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος δεν ξεπερνούν τα 350 με 400 εκατ. ευρώ. Οι ανατιμήσεις αυτές θα περάσουν σταδιακά στα τιμολόγια μέχρι το 2022, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χρεώσεις ΥΚΩ καλύπτουν το ενεργειακό κόστος ανάμεσα στα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης και παίρνουν ρεύμα από τις ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες με τις δαπάνες του διασυνδεδεμένου συστήματος. Και αυτό συμβαίνει προκειμένου και οι νησιώτες να απολαμβάνουν χαμηλές τιμές ρεύματος, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας. Για τον λόγο αυτό στους λογαριασμούς οι καταναλωτές πληρώνουν τις χρεώσεις ΥΚΩ. Οταν όμως προκύπτουν υψηλότερα κόστη ενέργειας, τότε νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν ακριβότερες ΥΚΩ. Η ΔΕΗ, λοιπόν, για τα έτη 2012-2016 δεν έχει πληρωθεί, όπως υποστηρίζει, το πρόσθετο αυτό κόστος. Κάτι που έχει ισχύ, καθώς οι κυβερνήσεις λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στις οποίες περιήλθαν οι φορολογούμενοι ανέβαλαν τη λήψη αποφάσεων για αυξήσεις των τιμολογίων.
Σκέψεις για αλλαγές στις κλίμακες χρέωσης των ΥΚΩ
Η ΡΑΕ εξετάζει επίσης και αλλαγές στις κλίμακες χρέωσης των ΥΚΩ. Και αυτό επειδή τα νοικοκυριά για να ζεσταθούν τον χειμώνα χρησιμοποιούσαν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα και κλιματιστικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση ρεύματος και να υπερβαίνουν τις σχετικές κλίμακες. Για να γίνει κατανοητό, σήμερα ισχύει ότι για καταναλώσεις 0-1.600 ΚWh η χρέωση είναι 6,99 ευρώ ανά ΜWh. Αν κάποιος καταναλωτής υπερβεί το άνω όριο, έστω κατά 1 KWh, τότε εμπίπτει στην κλίμακα 1.601-2.000 KWh και η χρέωση ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 15,7 ευρώ ανά ΜWh. Για την επόμενη κλίμακα, 2.001-3.000 ΚWh, η χρέωση υπερδιπλασιάζεται, αγγίζοντας τα 39,87 ευρώ ανά ΜWh, ενώ για καταναλώσεις άνω των 3.000 ΚWh η χρέωση ανέρχεται στα 44,88 ευρώ ανά ΜWh.
Η ΡΑΕ αυτό που εισηγείται είναι όταν αλλάζει η κατανάλωση και ανεβαίνει κλίμακα χρέωσης να υπάρχει επιβάρυνση μόνο για τις πρόσθετες κιλοβατώρες.
Εξάλλου, η ΡΑΕ αυτή την περίοδο ολοκληρώνει και ρυθμίσεις που αφορούν τους ευάλωτους καταναλωτές. Ειδικότερα, επαναπροσδιορίζει τη διάρθρωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (του λεγόμενου ΚΟΤ), ώστε να εντάσσονται οι καταναλωτές εκείνοι που πληρούν ουσιαστικά και αντικειμενικά κριτήρια και έτσι να διευρυνθεί, κατά το δυνατόν, η ένταξη εκείνων που πραγματικά χρειάζονται στήριξη, αλλά και να παρέχονται εκπτώσεις που συνιστούν ουσιαστική ελάφρυνση και δεν θα έχουν απλά έναν συμβολικό χαρακτήρα.


(ependitisnews.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου