Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Δύο μεγάλα έργα ΑΠΕ σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία

Δυο από τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στη χώρα σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
Παρότι, αφού δεν εδρεύει στη Δυτική Μακεδονία, δε θα λάβει μέρος στο συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής που ξεκινάει σήμερα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φρόντισε να καταθέσει τη συμβολή της στη σχετική συζήτηση μέσω επιστολής που απηύθυνε στην περιφερειακή διοίκηση ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλ. Μοναχολιάς.
Στην επιστολή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναφέρεται σε δυο συγκεκριμένα έργα, τα οποία, μάλιστα, θα είναι
τα μεγαλύτερα στο είδος τους στη χώρα.
Το μεγαλύτερο έργο βιομάζας στην Ελλάδα
Το πρώτο έργο είναι η μονάδα βιομάζας για παραγωγή 25MW ηλεκτρικής ενέργειας και 45MW θερμικής ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα των 25MW θα είναι, μακράν, το μεγαλύτερο έργο βιομάζας στην Ελλάδα.
Την περίοδο αυτή, ήδη εκπονούνται οι σχετικές μελέτες σε συνεργασία με την EBRD και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ευελπιστεί ότι εντός του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βρίσκεται σε συζητήσεις με παράγοντες των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας, με βάση και τις σχετικές προβλέψεις της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση.
Μεταξύ άλλων, η μονάδα πρόκειται να καλύψει και τις ανάγκες των κατοίκων του Αμυνταίου με τηλεθέρμανση.
Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο
Το δεύτερο έργο προέρχεται από την αναβίωση ενός παλιότερου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο είχε μείνει για χρόνια στα συρτάρια.
Πρόκειται για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 200MW, στο οποίο αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο θα είναι το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών στη χώρα μας.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως έγραψε πρόσφατα και το energypress, έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ να επιτραπεί κατ’ εξαίρεση η κατασκευή του έργου και η σύνδεσή του με το δίκτυο χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, με τιμή που θα ορίσει το υπουργείο, κατ’ αντιστοιχία με άλλα “fast track” έργα.
Σημειώνεται ότι το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ έχει ήδη δεσμεύσει και ηλεκτρικό χώρο. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη χρηματοδότηση που απαιτείται.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι στην επιστολή του ο κ. Μοναχολίας κάνει λόγο για εσφαλμένη πολιτική των προηγουμένων διοικήσεων ΔΕΗ και ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, η οποία πρέπει να διορθωθεί θαρραλέα, εξ ου και ευελπιστεί σε βοήθεια από την κυβέρνηση.


 https://energypress.gr/news/dyo-megala-erga-ape-shediazei-i-dei-ananeosimes-sti-dytiki-makedonia

Αρχειοθήκη ιστολογίου