Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Επιμένουν τα ληξιπρόθεσμα της ΔΕΗ - Στα 2,231 δις. ευρώ ανήλθαν το Μάιο

Στα 2,231 δις. ευρώ ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων ο επικεφαλής της εταιρείας, Μ. Παναγιωτάκης.
Με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται, προκύπτει ότι τα προγράμματα διακανονισμών και διευκολύνσεων της εταιρείας είχαν μέχρι στιγμής μικρά αποτελέσματα, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στα τέλη του 2015 οι οφειλές βρίσκονταν στα 2,298 δισ., δηλαδή μειώθηκαν μόλις κατά 67 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε αναφορικά με την εισπραξιμότητα, "μέχρι σήμερα, περί τις 500 χιλιάδες πελάτες μας έχουν ήδη διακανονίσει οφειλές συνολικού ύψους € 800 εκατ. περίπου Παραμένει όμως ένας σημαντικός αριθμός πελατών που
αποφεύγουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, με το μεγαλύτερο ποσό να οφείλεται από ένα σχετικά μικρό αριθμό πελατών με μέση οφειλή άνω των τριών χιλιάδων ευρώ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε ότι θα έμμείνει με τα προγράμματα εκπτώσεων και διευκολύνσεων με στόχο τη μείωση των οφειλών, αν και όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης η πολιτική εισπραξιμότητας έχει φτάσει στα όριά της. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλου με στόχο τον περιορισμό των οφειλών που θα οδηγήσει σε τόνωση της ρευστότητας και θα αντισταθμίσει τις απώλειες μεριδιών από το άνοιγμα της αγοράς.
Ο κ. Παναγιωτάκης μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν την Επιχείρηση, κάνοντας απολογισμό. Στάθηκε στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων της ΔΕΗ με το κράτος λέγοντας ότι "η ΔΕΗ δεν μπορεί να ταξιδεύει στη φουρτούνα του ανταγωνισμού δεμένη στο κατάρτι του κράτους”  και ότι "δεν μπορεί αποφάσεις που άλλες εταιρείες παίρνουν αμέσως, η ΔΕΗ να πρέπει να αντιμετωπίσει δαιδαλώδεις διαδικασίες και γραφειοκρατία”.
Ακόμη, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβίωσης ενός παλαιότερου σχεδίου για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην Πτολεμαΐδα.
Σχετικά με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ είπε ότι η θέση της εταιρείας έχει διατυπωθεί πλήρως και έχει προχωρήσει η επεξεργασία της πρότασης για πώληση χαρτοφυλακίου. Θα υποβληθούν προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις στο ΥΠΕΝ ωστόσο είναι γνωστό ότι η Κομισιόν έχει επιφυλάξεις, ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Για τις πωλήσεις μονάδων ο πρόεδρος της ΔΕΗ είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης λίστας σε συνεννόηση με το ΥΠΕΝ και την Κομισιόν και εκτίμησε ότι θα υπάρξει σοβαρό ενδιαφέρον. Αν και το σχέδιο δεν προήλθε από τη ΔΕΗ, πρέπει να στεφθεί με επιτυχία για να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με πιο σκληρά διαρθρωτικά μέτρα, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.
Τέλος ο ίδιος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες η ΔΕΗ θα ολοκληρώσει το νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο, με την εταιρεία να έχει όλες τις προϋποθέσεις να επιτύχει και να γίνει πιο ισχυρή ακόμη και με μικρότερο μερίδιο αγοράς.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο επικεφαλής της ΔΕΗ επανέλαβε ότι παρά τις ζημιές του πρώτου τριμήνου, που απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες,  η εταιρεία αναμένεται να επανέλθει σε κερδοφορία στη χρήση του 2017.
Ολόκληρη την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη μπορείτε να τη δείτε στα επισυναπτόμενα, όπως και σχετική παρουσίαση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου