Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι 2+1 ενεργειακές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην Κοζάνη - Αλλαγές στο ΚΟΤ, μέχρι και δωρεάν ρεύμα στους ασθενέστερους

Χρήστος Στεφάνου
Η παρουσία του πρωθυπουργού στο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της Κοζάνης αναμένεται να έχει έντονο ενεργειακό χρώμα ακριβώς εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Δ. Μακεδονία αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Παράλληλα τα συγκροτήματα της ΔΕΗ που είναι εγκατεστημένα στην περιοχή εν δυνάμει περιλαμβάνονται στις λίστες των υπό παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων που θα διαθέσει η ΔΕΗ σε αγοραστές στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Η προοπτική αυτή από μόνη της ανεβάζει το θερμόμετρο ενώ και αρκετά συνδικαλιστικά σωματεία με επικεφαλής τη ΓΕΝΟΠ έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για τις οποίες ωστόσο
υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το πόσο μπορούν να έχουν επιτυχία και αντίκτυπο.
Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του πρωθυπουργού το απόγευμα στο αναπτυξιακό συνέδριο της Δ. Μακεδονίας θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναφορές και εξαγγελίες στα ενεργειακά. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των ασθενέστερων ενεργειακών στρωμάτων. Μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνονται καταρχάς η δημιουργία της ενεργειακής κάρτας φτώχειας μέσω της οποίας θα επιδοτείται η ενεργειακή κατανάλωση για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Για τους συγκεκριμένους δικαιούχους το σχέδιο προβλέπει εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και το 90% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος, για συγκεκριμένο όμως αριθμό κιλοβατωρών που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ εισειγείται η κοινωνική αυτή παροχή κατά κύριο λόγο να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους πολίτες μέσω των ΥΚΩ που πληρώνουν με τους λογαριασμούς.

Παράλληλα στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται από τη ΡΑΕ για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα αλλάξουν και θα γίνουν πιο ευνοϊκές οι κατηγορίες υπαγωγής στο ΚΟΤ, ταυτόχρονα όμως θα τεθούν και άλλα κριτήρια (εκτός από τα εισοδηματικά) για να ενταχθεί κάποιος στο ΚΟΤ. Για παράδειγμα κριτήρια που σχετίζονται με την περιουσία, τις καταθέσεις, πιθανόν και με το αυτοκίνητο που κατέχει ο πολίτης. Αυτό γίνεται για να μην αξιοποιούν το μέτρο καταναλωτές που έχουν (ή εμφανίζουν) χαμηλό εισόδημα αλλά διαθέτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη κατηγορία του "νέου ΚΟΤ" θα υπαχθούν οι πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες με ετήσιο εισόδημα από 2400 έως 10.400 ευρώ, για τους οποίους εκτός από την έκπτωση θα προβλέπεται απαλλαγή και από τα ΥΚΩ.
Στη δεύτερη κατηγορία για εισόδημα από 5000 έως 21000 εκτός από την έκπτωση θα υπάρχει προστασία από αποκοπή του μετρητή ενώ στην τρίτη κατηγορία για εισόδημα από 8000 έως 28000 θα προβλέπεται μείωση στο τιμολόγιο.
Εκτός από τις εξαγγελίες για τους ευάλωτους καταναλωτές και το ΚΟΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί επίσης στον ενεργειακό σχεδιασμό, στο στόχο για μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία με μικρότερη εξάρτηση από τον άνθρακα και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να αναφερθεί και στην εθνική επιτροπή για τον ενεργειακό σχεδιασμό που έχει εξαγγελθεί από το ΥΠΕΝ.
Τέλος και εδώ η παρέμβαση του πρωθυπουργού έχει ειδικό βάρος ενόψει των διεργασιών που συντελούνται για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για την θέση της ΔΕΗ στην επόμενη ημέρα της αγοράς ενέργειας ακόμη και με μικρότερο μερίδιο αγοράς λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για τη στρατηγική θέση της εταιρείας, το νέο στρατηγικό και επιχειρησιακό πλάνο με στόχο τη διασφάλιση του ρόλου της ΔΕΗ ως κεντρικού πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. 


 https://energypress.gr/news/oi-21-energeiakes-exaggelies-toy-prothypoyrgoy-stin-kozani-allages-sto-kot-mehri-kai-dorean

Αρχειοθήκη ιστολογίου