Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Μπλόκο στις εξαγωγές ρεύματος που προέρχεται από τις δημοπρασίες NOME

Θοδωρής Παναγούλης
Στο να θέσει περιορισμούς στην πρακτική ορισμένων από τις εταιρείες προμήθειας οι οποίες προωθούν σε εξαγωγή κάποιες από τις ποσότητες ρεύματος που αγοράζουν σε φθηνή τιμή μέσω των δημοπρασιών NOME προσανατολίζεται η ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.
Το ότι πράγματι κάποιες εταιρείες (από τις λεγόμενες μικρές του χώρου) εξάγουν ρεύμα που προέρχεται από τα NOME είναι διαπιστωμένο, καταγράφεται μάλιστα και στα στοιχεία που συλλέγονται προκειμένου να εκπονηθεί η πρώτη «Έκθεση
Επιπτώσεων» του μηχανισμού πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο η πρακτική αυτή είναι απολύτως νόμιμη. Όταν υιοθετήθηκε ο μηχανισμός των NOME η τρόικα είχε πιέσει ώστε να απαλειφθεί κάθε περιορισμός των εξαγωγών για τους προμηθευτές, παρότι η ελληνική πλευρά υποστήριζε ότι οι δημοπρασίες έχουν σκοπό να διευκολύνουν το άνοιγμα της λιανικής στο εσωτερικό και όχι την επίτευξη κέρδους για τους εξαγωγείς.
Αντίστοιχη αναμένεται και τώρα η επιχειρηματολογία της ΡΑΕ, ωστόσο είναι βέβαιον ότι θα υπάρξει αντίδραση από τους θεσμούς και ειδικά από την Κομισιόν. Ως εκ τούτου είναι άδηλη η κατάληξη της υπόθεσης παρά την πρόθεση που εμφανίζεται να έχει η Ρυθμιστική Αρχή.

 https://energypress.gr/news/mploko-stis-exagoges-reymatos-poy-proerhetai-apo-tis-dimoprasies-nome

Αρχειοθήκη ιστολογίου