Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

ΔΕΗ: Απώλειες 8 εκατ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία - "Πόσο φθηνότερο ρεύμα θέλουν οι άλλοι προμηθευτές;"

Απώλειες της τάξης των 8 εκατ. ευρώ σηματοδοτούν για τη ΔΕΗ τα αποτελέσματα της χθεσινής δημοπρασίας ΝΟΜΕ, όπως αναφέρει η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της, με την οποία επιχειρεί να αντικρούσει δημοσιεύματα που τη θέλουν να ωφελείται από την αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή εκκίνησης τιμή στην οποία έκλεισε η δημοπρασία.
Η ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι υποχρεώνεται να διαθέτει ποσότητες σε τιμές πολύ κάτω από την ΟΤΣ, με αποτέλεσμα να υφίσταται ζημιά, ενώ οι ανταγωνιστές της βγαίνουν ευνοημένοι, διασφαλίζοντας ρεύμα 15% φθηνότερα σε σχέση με την ίδια.
Μάλιστα, η ΔΕΗ θεωρεί ότι εφόσον οι ανταγωνιστές της αποφασίσουν να μεταφέρουν τη διαφορά
αυτή στους πελάτες τους, τότε πράγματι θα μπορούσε να τονωθεί επαρκώς ο ανταγωνισμός.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν τα αναφερόμενα δημοσιεύματα του Τύπου περί δήθεν κερδών της ΔΕΗ και μάλιστα ύψους 14 εκατ. ευρώ από τη χθεσινή δημοπρασία ΝΟΜΕ.
Η ΔΕΗ, για μια ακόμη φορά, παρά την άνοδο της τιμής σε σχέση με την τιμή εκκίνησης θα έχει απώλειες, της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, καθώς αντί να διαθέσει αυτές τις ποσότητες Η/Ε με την Οριακή Τιμή του Συστήματος θα τις διαθέσει πολύ φθηνότερα.
Σημειώνεται ότι και με αυτές τις τιμές οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν την ηλεκτρική ενέργεια κατά 15% φθηνότερα σε σχέση με τη ΔΕΗ, πράγμα που είναι επαρκέστατο για την τόνωση του ανταγωνισμού, εάν μεταφέρουν αυτή τη διαφορά στους πελάτες τους. Επομένως, δημοσιεύματα όπως «θα πρέπει να διατεθούν μεγαλύτερες ποσότητες Η/Ε μέσω των ΝΟΜΕ ώστε να πέσει και άλλο η τιμή» δεν έχουν καμία βάση.
Προκύπτει δε το ερώτημα: Πόσο φθηνότερα πρέπει επιτέλους να αγοράζουν οι άλλοι προμηθευτές για να ανοίξει περαιτέρω η αγορά;.

 https://energypress.gr/news/dei-apoleies-8-ekat-eyro-apo-ti-hthesini-dimoprasia-poso-fthinotero-reyma-theloyn-oi-alloi

Αρχειοθήκη ιστολογίου