Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Τσίπρας: Στη Στερεά Ελλάδα έχουμε ήδη χορηγήσει άδειες για έργα ΑΠΕ 600 εκ. ευρώ

Αναφορές και στην ενέργεια και το περιβάλλον είχε η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Λαμία, στα πλαίσια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του δεύτερου συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Στερεάς Ελλάδας.
ΛΑΡΚΟ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, καθώς νωρίτερα είχε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, και όπως είπε, αποφασίστηκε συνάντηση τις προσεχείς ημέρες εκπροσώπων των εργαζομένων, της διοίκησης και της Εθνικής Τράπεζας με τον υπουργό Ενέργειας. Πάντως επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρείας
με ενιαία μορφή και η ένταξή της, υπό αυτή την προοπτική, στο υπερ-Ταμείο.
«Με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης, φτάσαμε σε μία σημαντική συμφωνία-πλαίσιο ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για τη ΛΑΡΚΟ» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε πάντως πως «το υπουργείο Ενέργειας ενεργεί ώστε να λυθεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του μεταλλουργικού εργοστασίου και των άλλων εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στο δημόσιο μεταλλείο, στη Λάρυμνα Φθιώτιδας».
Αέριο-υποδομές-ΑΠΕ
Για τα έργα που σχετίζονται με την ενέργεια και τις υποδομές, ο πρωθυπουργός τόνισε τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιφέρειες της χώρας, κάτι που αποτελεί κεντρικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα, υπογράμμισε τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, όσο και για φθηνότερη θέρμανση στα νοικοκυριά.
Ανέφερε τα εξής σχετικά με τα παραπάνω:
"Έρχομαι τώρα στον δεύτερο άξονα, που όπως σας είπα είναι αυτός που αφορά στην ενέργεια και τις υποδομές. Στα ενεργειακά, η μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις περιφέρειες της χώρας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους στόχους –κεντρικό θα έλεγα στόχο- της ενεργειακής μας πολιτικής. Τόσο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, όσο και για φθηνότερη θέρμανση στα νοικοκυριά. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύσαμε την Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, μέσω της οποίας καλύπτεται η περιφέρεια της Στερεάς.
Στην περίοδο 2017-2021 θα αναπτυχθούν επιπλέον 327 χλμ. δικτύων χαμηλής και υψηλής πίεσης στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο χαμηλής πίεσης, υπολογίζεται να καλύψουν 38.000 νοικοκυριά και 5.000 επιχειρήσεις.
Το συνολικό κόστος του έργου, που ανέρχεται στα 99 εκ. ευρώ, θα καλυφθεί κατά 21% από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά 46% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 33% από το μετοχικό κεφάλαιο και τη συμβολή των πελατών.
Σε ό,τι αφορά, τώρα, τις ΑΠΕ, έχουμε δεσμευθεί για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού, που θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με κατεύθυνση την επαναπροσέγγιση των ειδικών κριτηρίων χωροθέτησης αιολικών μονάδων. Παράλληλα, προωθούμε ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ειδικότερα στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έχουμε ήδη χορηγήσει άδειες για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  ύψους 600 εκ. ευρώ.
Και αυτό το καταφέραμε, δημιουργώντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον μηχανισμό στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τηρώντας αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν τις εγκρίσεις των αδειών και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση συναινέσεων μέσα από τη δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες".
Τέλος, ο πρωθυπουργός, μιλώντας για τον Ασωπό, είπε πως τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, έχουν αναλάβει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για την εξυγίανση της περιοχής, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της χώρας.

Αρχειοθήκη ιστολογίου