Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Γ. Περιστέρης: Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έτοιμη για την επόμενη μέρα στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας



Στη στρατηγική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στη θέση των ΑΠΕ στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, αλλά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον συγκεκριμένο κλάδο, αναφέρθηκε σε ομιλία του ο CEO του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης.
Απευθυνόμενος στους μετόχους της εισηγμένης,  ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι η στρατηγική της εταιρείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επανάσταση της καθαρής ενέργειας. «Κι η επανάσταση αυτή προχωρεί. Όσοι προς στιγμήν πίστεψαν ότι η εκλογή Τραμπ θα ανέτρεπε τον ρου της ιστορίας δοκίμασαν ένα σοκ όταν είδαν παγκόσμιους κολοσσούς στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο ακόμα και το κάρβουνο, να προτρέπουν τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο να μην εγκαταλείψει την συμφωνία των Παρισίων».
«Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις και οι καινοτομίες που  εξελίσσονται όλο και
ταχύτερα σε πολλαπλούς τομείς - αποθήκευση ενέργειας, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με ελάχιστες απώλειες, έξυπνοι μετρητές, ηλεκτρικό αυτοκίνητο - διασφαλίζουν ότι η επανάσταση επιταχύνεται. Σε πολλούς τομείς οι ΑΠΕ είναι πλέον ήδη ανταγωνιστικές και έχουν μπροστά τους με βεβαιότητα δεκαετίες πρόσθετης μείωσης του κόστους τους, αφού και η καμπύλη καινοτομίας τους είναι ακόμα σχετικά νέα, με πολλές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, αλλά και η αύξηση του μεγέθους της αγοράς αυτής οδηγεί σε οικονομίες κλίμακας και κατά συνέπεια σε όλο και καλύτερες οικονομικές αποδόσεις» σημείωσε.
Εξήγησε δε, πως «με την αναγκαία άρση των φανερών και κρυφών επιδοτήσεων που μειώνουν τεχνητά το κόστος των συμβατικών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε μελέτες έγκυρων παγκόσμιων οργανισμών (ΔΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.α.), οι ΑΠΕ θα διεισδύσουν ακόμη ταχύτερα στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά και θα μπορέσουν σε συνθήκες διαφανούς και ισότιμου ανταγωνισμού να προσπορίσουν σε αυτήν πλήρως τα οφέλη τους (οικονομικά, περιβαλλοντικά, απασχόλησης, ασφάλειας εφοδιασμού, κ.α.). Στην άρση των στρεβλώσεων αυτών, που διέπουν την ενεργειακή αγορά παντού, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ακολουθήσει, πρέπει να προηγηθεί, για να εξασφαλίσει την έγκαιρη και ισότιμη συμμετοχή της στην επανάσταση της καθαρής ενέργειας».
«Η Ελλάδα δεν διαθέτει τεχνολογία αιχμής ώστε να συμμετάσχει στη βιομηχανική πλευρά της επανάστασης της καθαρής ενέργειας», ανέφερε ο κ. Περιστέρης, «έχει όμως ιδιαίτερα ανταγωνιστικές εταιρείες σε θέματα κατασκευής υποδομών, καθώς και ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου, χερσαίο & υπεράκτιο. Δυναμικό που ξεπερνά τα 10.000 MW και αποτελεί τον πραγματικό θησαυρό που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε».
Ο CEO του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε επίσης πως το παράδειγμα της επένδυσης στη βραχονησίδα του Αη Γιώργη δείχνει το δρόμο. «Και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εμείς είδαμε την ευκαιρία αυτή από πολύ νωρίς, εδώ και κοντά δύο δεκαετίες και σήμερα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη στην αγορά των ΑΠΕ στην Ελλάδα. Είμαστε ταυτόχρονα στην κατάλληλη θέση στην σωστή στιγμή, για την επόμενη μέρα της επανάστασης της καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα».

Αρχειοθήκη ιστολογίου