Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Νέο μέτωπο στην πολιτική αντιπαράθεση για τη ΔΕΗ

Νέα πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τη ΔΕΗ πυροδοτεί η ΝΔ, κάνοντας λόγο για κακοδιαχείριση και εστιάζοντας στο υψηλό λειτουργικό κόστος κλειστών μονάδων παραγωγής ρεύματος.
Σαράντα δύο βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον τομέαρχη ενέργειας Κώστα Σκρέκα και με αφορμή την έκθεση του οίκου αξιολόγησης της Standard & Poor’s, που κατέταξε την εταιρία στην κατηγορία CCC-, καλούν τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει γιατί η μονάδα παραγωγής ρεύματος ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι αν και κλειστή έχει «έξοδα λειτουργίας» 5 εκατ. ευρώ ετησίως.
Επιπλέον, ζητούν να μάθουν τον αριθμό των εργολαβικών εργαζομένων στα
ορυχεία της ΔΕΗ , τον χρόνο που παραμένουν απλήρωτοι και ταυτόχρονα με την ερώτηση τους αιτούνται την κατάθεση από τον υπουργό στη Βουλή του σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ εκτιμά ότι στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι, ο οποίος έχει αποσυρθεί οριστικά από την παραγωγή ρεύματος, απασχολούνται 77 εργαζόμενοι της εταιρείας, και μεταξύ άλλων και συνδικαλιστές με κόστος γύρω στα 5 εκατ. ευρώ.
Με την ερώτηση τους οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν να μάθουν τα έξοδα λειτουργίας και για άλλες μονάδες που δεν βρίσκονται καν στο καθεστώς της «ψυχρής εφεδρείας» και για τις οποίες έχουν ανακληθεί οι άδειες παραγωγής (σ.σ. λόγω παλαιότητας), ή είτε απλά δεν θα μπαίνουν στο σύστημα (εφεδρεία).
Η ερώτηση της ΝΔ αναμφισβήτητα, λένε πηγές, έχει σκοπό να σηκώσει ξανά το θέμα της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας έλαβε απόφαση για την κατάργηση των θέσεων προσωπικού σε τέτοιες μονάδες.
Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με την απόφαση της εταιρίας καταργούνται θέσεις εργασίας στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου στο Κερατσίνι, μονάδων στον ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου, στον ΑΗΣ Αλιβερίου και στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας – ΛΙΠΤΟΛ.
Στο «Κερατσίνι» και την «Πτολεμαϊδα» θα μείνει το απαραίτητο προσωπικό, για τις διαδικασίες απόσυρσης, καθώς και για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Στη μεν πρώτη περίπτωση πρόκειται για 27 μισθωτούς και στη δεύτερη για 28. Αντικείμενο τους θα είναι: η φύλαξη εγκαταστάσεων, η αποθήκη, η διοικητική μέριμνα και διαχείριση εξοπλισμού υποστήριξης, η πυρασφάλεια και θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η τεχνική υποστήριξη διαδικασιών απόσυρσης και η επιτήρηση Υ/Σ ΑΔΜΗΕ.
Στους ΑΗΣ Κερατέας – Λαυρίου και Αλιβερίου, η κατάργηση αφορά μόνο στις θέσεις του τεχνικού προσωπικού που συνδέονταν με τη λειτουργία των μονάδων που αποσύρονται. Οι μονάδες αυτές είναι οι 1,2 και 3 του Λαυρίου και οι 3 και 4 του Αλιβερίου. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν αξιοποιήθηκαν για την κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων αυτών των Σταθμών, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία ή τέθηκαν σε λειτουργία ως νέες.
Για τις θέσεις εργασίας που καταργούνται προβλέπεται η μετακίνηση του προσωπικού, με οικογενειακά κριτήρια, σε μονάδες εκτός των Νομών Αττικής και Ευβοίας.
Σύμφωνα επίσης με την ίδια απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ οι μισθωτοί των οποίων οι θέσεις εργασίας καταργήθηκαν, εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα κύριας σύνταξης και συμπληρώνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου το 57ο έτος της ηλικίας τους, μπορούν να αποχωρήσουν από την επιχείρηση έως τις 30 Ιουνίου, υποβάλλοντας σχετική αίτηση παραίτησης μέχρι τις 20 Μαίου με σκοπό τη συνταξιοδότησή τους και λαμβάνοντας το καθαρό ποσό των 15.000 ευρώ, ενώ τυχόν οφειλές τους προς την Επιχείρηση θα συμψηφιστούν με αυτό.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου