Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Γιατί δεν πρόκειται να πετύχει το σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού

Στις εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρισμού και στη ΔΕΗ συγκεκριμένα αναφέρθηκε ο πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, από το βήμα του συνεδρίου της ΗΑΕΕ.
Ο πρώην υφυπουργός χαρακτήρισε τον κλάδο της ενέργειας ως τη ρίζα του δέντρου που ονομάζεται οικονομία.
Πρόσθεσε ότι η χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά τα τελευταία χρόνια την προσαρμογή της στα ενεργειακά, ενώ επικράτησαν "οι σκιαμαχίες και οι επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακών. Μάλιστα, η προσαρμογή δεν έχει επιτευχθεί ακόμα αν κρίνουμε από το επικαιροποιημένο μνημόνιο".
Μιλώντας για την αγορά ηλεκτρισμού, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στα
προβλήματα ρευστότητας και τα σχετικά ντόμινο.
Πρόσθεσε ότι "δυσκολεύομαι να πιστέψω πως το παρόν ανερμάτιστο σχέδιο ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να πετύχει για δύο λόγους: Πρώτον, δεν απαντά ούτε στο μείζον και άμεσης ανάγκης σκοπούμενο - την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΔΕΗ. Δεύτερον, το σχέδιο για τη ΔΕΗ δε συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Δεν πρόκειται να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τους δύο αυτούς λόγους αλλά και για ένα τρίτο: Αναρωτιέμαι ποιος πραγματικά αξιόπιστος επενδυτής θα ενδιαφερθεί για την αυτόνομη πώληση μονάδων της ΔΕΗ χωρίς τη σαφή απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν την προμήθεια των εν λόγω εργοστασίων με πρώτη ύλη ή την ύπαρξη ενός αντιπροσωπευτικού μείγματος πελατών προκειμένου να καταστρώσει το επενδυτικό του πλάνο".
"Η Μικρή ΔΕΗ κάλυπτε όλα τα παραπάνω", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαγεωργίου συνέχισε λέγοντας: "Εύχομαι οι ερασιτεχνισμοί αυτοί να μη μας φέρουν σύντομα ενώπιον πολύ σκληρών διλημμάτων που αφορούν τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ".
Τέλος, αναφέρθηκε και στις καθυστερήσεις των διασυνδέσεων με τα νησιά, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχουν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

 https://energypress.gr/news/papageorgioy-giati-den-prokeitai-na-petyhei-shedio-anoigmatos-tis-agoras-ilektrismoy

Αρχειοθήκη ιστολογίου