Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Στην τελευταία δημοπρασία NOME κάθε χρόνου θα μπαίνουν οι επιπλέον ποσότητες

Θοδωρής Παναγούλης
Με νέα τιμή εκκίνησης, προσαρμοσμένη (κατά πάσα πιθανότητα προς τα κάτω), αλλά για τις ίδιες ποσότητες δηλαδή για 145 MWh/h θα πραγματοποιηθεί σε τρείς μήνες η τρίτη δημοπρασία του έτους.
Αντίθετα, σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, η τέταρτη δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, όχι μόνον θα έχει την καινούργια τιμή εκκίνησης, αλλά θα έχει και αυξημένες ποσότητες. Θα προστεθεί δηλαδή των 4% που περιλαμβάνει το αναθεωρημένο μνημόνιο, δηλαδή περίπου 200 MWh/h. Ούτως ή άλλως για το Δεκέμβριο η ΡΑΕ είχε ορίσει αυξημένες – σε σχέση με τις άλλες τρείς δημοπρασίες του έτους – ποσότητες, δηλαδή 245 MWh/h. Με την προσθήκη των 200 MWh/h, οι συνολικές δημοπρατούμενες
ποσότητες το Δεκέμβριο θα φτάσουν τα 445 MWh/h.
Το νούμερο αυτό είναι κοντά σε εκείνο της πρώτης δημοπρασίας, τον Οκτώβριο του 2016,   όταν «βγήκαν» 460MW/h και οι τιμές διαμορφώθηκαν κοντά στην τιμή εκκίνησης (37,37 ευρώ/MWh) φτάνοντας κατά μέγιστο στα 37,5 ευρώ/MWh.
Πρακτικά, το τέλος της περιόδου φυσικής παράδοσης των ποσοτήτων που βγήκαν τον Οκτώβριο του 2016, θα συμπέσει με την δημοπράτηση ίσων περίπου ποσοτήτων, δίνοντας μια συνέχεια στη διαδικασία.
Και για τα επόμενα έτη όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι επιπλέον ποσότητες που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές, θα δημοπρατούνται μαζεμένες τον Δεκέμβριο κάθε χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει δημοπράτηση 16% για το 2017 (αντί για 12% που ίσχυε μέχρι τώρα), 19% για το 2018 (αντί για 13% που ίσχυε μέχρι τώρα) και 22% για το 2019 (αντί για 13% που ίσχυε μέχρι τώρα). Ωστόσο, συμπεριλήφθηκε όρος στη συμφωνία, ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για το λιγνίτη, δηλαδή μετά την πώλήση μονάδων, οι ποσότητες των δημοπρατούμενων ποσοτήτων θα μπορούν να μειωθούν.
Ας σημειωθεί ότι η τρίτη και η τέταρτη δημοπρασία του έτους θα πραγματοποιηθούν με νέα τιμή εκκίνησης που θα διαμορφωθεί με βάση τον επανυπολογισμό που θα κάνει η ΡΑΕ τον Ιούνιο και, με βάση τα τωρινά δεδομένα, θα είναι χαμηλότερη από το τωρινό 37,37 ευρώ/MWh.
Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση ακόμη και κατά 5 ευρώ - το τελικό μέγεθος θα εξαρτηθεί όμως από την εξέλιξη του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ το οποίο θα εξετάσει η ΡΑΕ.

 https://energypress.gr/news/stin-teleytaia-dimoprasia-nome-kathe-hronoy-tha-mpainoyn-oi-epipleon-posotites

Αρχειοθήκη ιστολογίου