Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Κουτσούμπας: Σύγκρουση και ρήξη για να ανατραπεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και για το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ, που περικλείει η συμφωνία της με τους δανειστές, εξαπέλυσε από την Πτολεμαΐδα ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου 7 Μαΐου σε συνεστίαση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου “Παντελίδης”
«Την ώρα που η εργατική τάξη, ο λαός έχει κυριολεκτικά γονατίσει μετά από 8 χρόνια κρίσης, απανωτών μνημονίων, αντιλαϊκών μέτρων που έχουν στραγγίξει το εισόδημά του, έχουν ισοπεδώσει τα δικαιώματά του, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία, που αποτελεί ένα νέο μνημόνιο, φορτώνει νέα ασήκωτα βάρη 4 δις ευρώ, σε ένα λαό που δεν μπορεί να πληρώσει πια τα δάνειά του, τα χρέη του στην εφορία, τους λογαριασμούς του στη ΔΕΗ, στην
ΕΥΔΑΠ», είπε. Ανέφερε ενδεικτικά ότι τα κόκκινα δάνεια από 20,3 δις το 2010, ξεπέρασαν τα 43 δις ευρώ το 2016. Ένας στους δύο χρωστά στην εφορεία. Οι οφειλές στη ΔΕΗ αυξάνονται συνεχώς, με 1,5 εκ. καταναλωτές να μην μπορούν ούτε διακανονισμό να κάνουν.
Επισήμανε ότι η νέα συμφωνία που έγινε για να κερδίσει το κεφάλαιο, έχει απ’ όλα: Περικοπές 500 εκ. ευρώ φέτος και όχι το ’19 και το ’20: Στα οικογενειακά επιδόματα, στα επιδόματα ανεργίας, στα επιδόματα θέρμανσης και στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Νέα μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που θα φτάσει μέχρι και το 18% και πλέον οι συντάξεις γίνονται επιδόματα. Νέα μείωση του αφορολόγητου που θα πάρει από την τσέπη μας μέχρι και 650 ευρώ. Μετά τους έμμεσους φόρους που τούς πληρώνει ακόμα και ο άνεργος, τώρα φόρο θα πληρώσει ακόμα κι ο εργαζόμενος που έχει εισόδημα 405 ευρώ το μήνα, ακόμα και ο συνταξιούχος που η σύνταξή του δεν ξεπερνάει τα 475 ευρώ.
Ο Γραμματέας του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στον τομέα της ενέργειας, λέγοντας ότι αυτός που θα κερδίσει από την παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με πώληση του 30-40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς και την πώληση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, «είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που θα βάλουν ξανά στην τσέπη τους αυτό το ζεστό κρατικό χρήμα που η κυβέρνηση θέλει να εξοικονομήσει από την όποια ρύθμιση του χρέους». Το πρόβλημα της ενέργειας είναι πολιτικό, υπογράμμισε και «για να λυθεί
ριζικά απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία. Απαιτείται εντελώς διαφορετικό εναλλακτικό σχέδιο στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.
Αυτή τη λύση τεκμηριώνει το πρόγραμμα του ΚΚΕ».

 https://energypress.gr/news/koytsoympas-sygkroysi-kai-rixi-gia-na-anatrapei-xepoylima-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου