Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

«Όσα εισπράττω δίνω» - Νέα… απολογία της ΔΕΗ για τα χρέη προς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

Θοδωρής Παναγούλης
Συνεχίζεται, με δεύτερη ακρόαση που πραγματοποιείται σήμερα στη ΡΑΕ, η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η ΔΕΗ ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της προς τους διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ με υπόμνημά της έχει καταθέσει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τους διαχειριστές και σήμερα τα στελέχη της καλούνται να παράσχουν εξηγήσεις και προφορικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντρικός ισχυρισμός της ΔΕΗ έχει δύο σκέλη. Πρώτον ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι πολύ λιγότερες από εκείνες που
δηλώνουν ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Δεύτερον, ότι τα χρήματα που χρωστάει είναι μόνον εκείνα που δεν έχει εισπράξει από τους καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τους λογαριασμούς τους.
Αντικείμενο της έρευνας που πραγματοποεί η ΡΑΕ είναι αν η ΔΕΗ παρακρατά εισπράξεις ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανήκουν στους Διαχειριστές (Τέλη Δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) και, αντί να τους τις αποδώσει, τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό της πρόγραμμα, η πληρωμή των προμηθευτών της κ.λπ..
Η ΔΕΗ έχει παραδεχθεί σε προηγούμενη φάση της διαδικασίας ότι κάνει πράγματι διαχείριση των προτεραιοτήτων που υπάρχουν, μεταξύ των οποίων κάποιες ανελαστικές που αν δεν πληρωθούν θα επιφέρουν τεράστια ζημιά (ακόμα και χρεωκοπία) στην επιχείρηση και συνεπώς στην ελληνική οικονομία. Παρόλα αυτά επιμένει ότι δεν κάνει παρακράτηση εισπραχθέντων ποσών από ρυθμιζόμενες χρεώσεις.
Για τους ισχυρισμούς της (σχετικά με το ύψος των ανεξόφλητων χρεών προς αυτήν από τους καταναλωτές και των ληξιπρόθεσμων προς τους Διαχειριστές, καθώς και για τον τρόπο διαχείρισης των ταμειακών ροών της), η ΔΕΗ έχει προσκομίσει στοιχεία στη ΡΑΕ, ωστόσο φαίνεται ότι τα κενά είναι μεγάλα.
Εάν, αφού ξεμπλέξει το κουβάρι των στοιχείων και των αριθμών, αποδειχθεί ότι η ΔΕΗ έχει παρακρατήσει ποσά, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμων, ενώ και οι φορείς τω φωτοβολταϊκών επενδυτών (οι οποίοι έχουν άμεσο ενδιαφέρον δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις οδηγούν σε μεγάλες υπερημερίες στις δικές τους πληρωμές) έχουν κινηθεί για απόδοση ακόμα και ποινικών ευθυνών της διοίκησης.
Από την πλευρά τους οι διαχειριστές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ έχουν επίσης κινηθεί νομικά (αγωγές κ.λπ.) εναντίον της... μητρικής τους ΔΕΗ.

 https://energypress.gr/news/osa-eispratto-dino-nea-apologia-tis-dei-gia-ta-hrei-pros-admie-kai-deddie

Αρχειοθήκη ιστολογίου