Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Δυτική Μακεδονία: Στήριξη Α. Τσίπρα στο δημόσιο έλεγχο της ΔΕΗ

Το δημόσιο συμφέρον για τη ΔΕΗ «προστατεύθηκε στο ακέραιο» με την πρόσφατη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους θεσμούς στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Όπως τονίστηκε «διατηρήθηκε ο δημόσιος έλεγχος της ΔΕΗ, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρία μια σειρά από παροχές κοινωνικής ωφέλειας κυρίως στον τομέα της τιμολογιακής πολιτικής της».
Αυτό που κατέστη σαφέστατα στη συνάντηση είναι ότι με τη νέα συμφωνία με τους δανειστές «αποτράπηκε το σχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ, που αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης και θα κατέληγε να έχει σημαντικές συνέπειες τόσο για την εταιρία όσο όμως και για τους καταναλωτές».
Ακόμη ξεκαθαρίστηκε ότι «κατέστη δυνατό να διατηρηθούν και να προστατευθούν από ενδεχόμενη πώληση, οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, που αποτελούν πολύ κρίσιμες, καθώς και ταχύτατα αναπτυσσόμενες παραγωγικές μονάδες της εταιρίας», ενώ αναζητήθηκαν από κοινού λύσεις για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας με την αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής μέσα από συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα πρότεινε στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρειας σε τέτοιου είδους συμπράξεις.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι στη Δυτική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί το 1ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, το οποίο θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου σχεδίου, που θα την καθιστά «ως την ενεργειακή καρδιά της χώρας» με ειδικά κίνητρα, όπως την παροχή φθηνότερης ενέργειας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ώστε να γίνει μια περιοχή ελκυστική για επενδύσεις.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Αρχειοθήκη ιστολογίου