Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Η στρατηγική της ΔΕΗ για τα νησιά - Διασυνδέσεις, επενδύσεις και οι αναγκαίες ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά θέλει η ΔΕΗ, σχεδιάζοντας στο πλαίσιο αυτό την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού τους και την έξυπνη διαχείριση των υποδομών και πόρων τους, ώστε να πετύχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη, τα οποία θα απολαύσουν και οι νησιωτικοί πληθυσμοί.
Επισημαίνοντας τα παραπάνω, η ΔΕΗ με σημερινή της ανακοίνωση χαιρετίζει την υπογραφή της Πολιτικής Διακήρυξης για Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε., δηλώνοντας υπερήφανη που πραγματοποίησε τον εξηλεκτρισμό των ελληνικών νησιών
Οι πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, όπως αποτυπώνονται στην ανακοίνωση, για τα νησιά
αναπτύσσονται σε δύο άξονες, και συγκεκριμένα τη διείσδυση των ΑΠΕ και την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αυτόνομων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω επενδύσεων για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Στην ανακοίνωσή της, επίσης, η ΔΕΗ θέτει και τα βασικά ζητήματα τα οποία, σύμφωνα με την ίδια, χρήζουν άμεσων λύσεων στα πλαίσια της υποστήριξης στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.», εστιάζοντας στο ζήτημα των διασυνδέσεων και των απαιτούμενων παρεμβάσεων στο σχετικό θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως εξής:
«Η ΔΕΗ χαιρετίζει την υπογραφή της Πολιτικής Διακήρυξης για Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε. στις 18 Μαΐου στη Μάλτα.
Η ΔΕΗ είναι περήφανη που πραγματοποίησε τον εξηλεκτρισμό των ελληνικών νησιών και εξασφαλίζει σήμερα τον εφοδιασμό των δεκάδων νησιών με ηλεκτρική ενέργεια στις ίδιες τιμές με της ηπειρωτικής χώρας, συμβάλλοντας στην ευημερία των κατοίκων και στην τουριστική ανάπτυξη.
Η ΔΕΗ είναι η εταιρεία που:
- Παρέχει σήμερα ενέργεια σε 32 απομονωμένα Ηλεκτρικά Συστήματα που αφορούν και τα πιο απομακρυσμένα μικρά νησιά, χωρίς δυνατότητα εισαγωγών ενέργειας από αντίστοιχα γειτονικά, και εξασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις ιδιαιτερότητες στη λειτουργία τους, ιδίως σε προβλήματα ευστάθειας, συχνότητας και τάσης.
- Διαθέτει μεγάλο εύρος εγκατεστημένης ισχύος, με έντονη εποχικότητα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα κυρίως λόγω της έντονης τουριστικής δραστηριότητας, η οποία αναπόφευκτα καλύπτεται και με πολύ ακριβές λύσεις παραγωγής.
- Βάσει των εθνικών πολιτικών για την περιφερειακή ανάπτυξη και για λόγους κοινωνικής συνοχής, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από αυτόνομες μονάδες, παρέχει στους κάτοικους των νησιών τις ίδιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας χωρίς να αποζημιώνεται πλήρως για τις υπηρεσίες αυτές, παρ’ όλο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, έχοντας επωμιστεί σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή τροφοδοσία των ΜΔΝ.
Η ΔΕΗ έχει ήδη στραφεί στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά.
Οι δράσεις της ΔΕΗ Α.Ε. που βρίσκονται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τις θυγατρικές της (ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ), επικεντρώνονται στους δύο παρακάτω άξονες:
 A. Διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
Η ΔΕΗ Α.Ε είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών με :
-Αιολικά Πάρκα (Α/Π) 64 MW. Η ΔΕΗ Α.Ε. εγκατέστησε τον πρώτο αιολικό σταθμό στον κόσμο στην Κύθνο το 1982.
- Μελέτες και κατασκευές Υβριδικών Συστημάτων (Αιολικά σε συνδυασμό με μονάδες αντλησιοταμίευσης ή με μονάδες αποθήκευσης-συσσωρευτές). Το υβριδικό έργο Ικαρίας (συνδυασμός Αιολικής και Υδροηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 6,65 MW, αποτελεί το πρώτο πανευρωπαϊκά και καινοτόμο για την εποχή του έργο. Αναμένεται να λειτουργήσει το 2018.
- Διαδικασίες ανάπτυξης των Γεωθερμικών πεδίων της Νισύρου, της Λέσβου, των Μεθάνων και του συμπλέγματος των νησιών Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου.
-Εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία, στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (ΑΣΠ) Καρπάθου, πιλοτικού υβριδικού συστήματος ισχύος 30 kW με φωτοβολταϊκό πεδίο και αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Σταθμού.
-Δεκάδες υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και νησιών μεταξύ τους με ευεργετικές επιπτώσεις στο κόστος, το περιβάλλον, την ποιότητα και ασφάλεια εφοδιασμού.
Β. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αυτόνομων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω επενδύσεων για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
 Πραγματοποιούνται σημαντικά έργα αναβάθμισης και αντικατάστασης εξοπλισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στους σταθμούς παραγωγής Καρπάθου, Αστυπάλαιας και Λέσβου συνολικής επένδυσης περίπου € 45 εκ. που θα ολοκληρωθούν τη διετία 2018-2019 και νέες εγκαταστάσεις παραγωγής (Μονάδα Νοτίου Ρόδου, προϋπολογισμού € 180 εκ.)
Τα μελλοντικά σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε. με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά:
-Στήριξη συνεργιών με όλους τους φορείς (δημόσιες αρχές, επιχειρηματικό κόσμο, πολίτες, ερευνητικά εργαστήρια κ.ο.κ.) για καινοτόμες, έξυπνες και βιώσιμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας.
-Περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ (αιολική, γεωθερμική, κ.ο.κ.) σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης καθώς και αφαλάτωσης.
-Διερεύνηση χρήσης φυσικού αερίου ως εναλλακτική προσέγγιση στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας των Ηλεκτρικών Συστημάτων των ΜΔΝ.
-Διερεύνηση δράσεων που συνδυάζουν την καθαρή ενέργεια με τη διαχείριση αποβλήτων (π.χ. μονάδες βιομάζας).
-Προώθηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.
-Σταδιακή μετάβαση στα Έξυπνα δίκτυα με εξελιγμένες τεχνικές διαχείρισης της ζήτησης.
-Ανάπτυξη ηλεκτροκίνησης στην προοπτική των «πράσινων» νησιών.
-Ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την ενίσχυση των μικρών νησιών με βιώσιμες θέσεις εργασίας.
Ένας νέος μακροχρόνιος εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός για τα Νησιά μας.
Οι βασικοί άξονες της Ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής είναι η Ασφάλεια εφοδιασμού, η Απανθρακοποίηση, η Καινοτομία, η Ανταγωνιστικότητα και η Εξοικονόμηση μέσω ενεργειακής απόδοσης.
Στα πλαίσια της υποστήριξης της ελληνικής Πολιτείας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.» η ΔΕΗ θεωρεί ότι κατά προτεραιότητα πρέπει να δοθούν λύσεις στα παρακάτω:
- Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις των Νησιών με το Ηπειρωτικό Σύστημα αλλά και μεταξύ τους, με βάση την οικονομικά αποδοτικότερη λύση και τον μελλοντικό ασφαλή και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό τους.
- Καθορισμός του ρόλου της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής (Αλλαγή καυσίμου, Περιβαλλοντική προσαρμογή μονάδων, Απαιτούμενη νέα συμβατική Ισχύς σε συνδυασμό με τις ανάγκες εφεδρείας των τοπικών Ηλεκτρικών Συστημάτων)
- Εξειδίκευση και διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς στήριξης των υβριδικών έργων, την αποθήκευση Η/Ε, τη διαχείριση ζήτησης κλπ, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την διείσδυση των ΑΠΕ και την ασφάλεια τροφοδοσίας στα ΜΔΝ.
- Συμπλήρωση και εξειδίκευση Ρυθμιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς Η/Ε, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (π.χ. διαμόρφωση βασικού πλαισίου οργάνωσης, πιστοποίησης και λειτουργίας των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης Σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ, οι οποίοι «οιονεί» θα αποτελέσουν συμμετέχοντες στην Αγορά για λογαριασμό των νέων ΑΠΕ).
- Ανάγκη προσαρμογής και βελτιστοποίησης των ρυθμιστικών κειμένων που διέπουν τη διαχείριση των αγορών ΜΔΝ σε συνεργασία ΔΕΗ με εμπλεκόμενους φορείς (ΡΑΕ, ΔΕΔΔΗΕ, κ.ά.), αξιοποιώντας την εμπειρία που έχει αποκομιστεί από το πρόσφατο άνοιγμα των αγορών Κρήτης και Ρόδου.
- Δημιουργία μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την κινητοποίηση των επενδύσεων και θεσμικά μέτρα στην αποδοχή των έργων από τις Τοπικές Κοινωνίες. Στην κατεύθυνση αυτή η ΔΕΗ είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά με την τεχνογνωσία της, στο πλαίσιο πάντα των αρμοδιοτήτων της.
Η ΔΕΗ έχει σαν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΤΟΧΟ να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τη «ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ».
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει την αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου δυναμικού τους και την έξυπνη διαχείριση των υποδομών και πόρων τους, δίνοντας στα νησιά μια ουσιαστική ευκαιρία για βιώσιμη ανάπτυξη σε ένα δυναμικό κλάδο της οικονομίας με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ώστε όλα τα παραπάνω να οδηγήσουν σε βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα ενισχύσουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς».

Αρχειοθήκη ιστολογίου