Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Στους Κινέζους ο έλεγχος των προμηθειών και του ταμείου στον ΑΔΜΗΕ

Στην τελική ευθεία έχει μπει η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και σήμερα αναμένεται η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΚΟ να εγκρίνει ένα ακόμη καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα η έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ αναμένεται να εγκρίνει την πώληση και μεταβίβαση του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην 100% ελεγχόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Η αξία του 25% όπως ορίστηκε από τον ανεξάρτητο εκτιμητή (Deloitte) είναι 295,6 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη προηγηθεί η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ ενώ επίσης το 51% των μετοχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το δίκτυο

έχει εισφερθεί στην εταιρεία ενεργειακών συμμετοχών η οποία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Προ ημερών εξάλλου εγκρίθηκε η πώληση του 24% στην κινεζική State Grid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει επίσης δοθεί το πράσινο φως από την DGEnergy και για την πιστοποίηση του διαχειριστή. 
Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να προχωρήσει και η υπογραφή της σύμβασης πώλησης με την κινεζική εταιρεία η οποία θα εισέλθει στον ΑΔΜΗΕ ως στρατηγικός επενδυτής με ειδικά δικαιώματα.
Ποια θα είναι αυτά τα δικαιώματα;
Σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία μετόχων προβλέπει αλλαγές στο οργανόγραμμα με αύξηση των μελών του ΔΣ από 5 σε 9. Στο νέο ΔΣ 5 μέλη θα εκλέγονται από το Δημόσιο, 3 θα είναι επιλογή της State Grid ενώ ένα μέλος θα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.
Σε ό,τι αφορά τη Διοίκηση ο πρόεδρος θα ορίζεται από το Δημόσιο, το ίδιο και ο διευθύνων σύμβουλος, με τη σύμφωνη γνώμη όμως και της State Grid, η οποία από την πλευρά της θα έχει το δικαίωμα να ορίσει έναν εκτελεστικό οικονομικό διευθυντή (CFO) ο οποίος εκτός από τα οικονομικά της εταιρείας θα διαχειρίζεται και το κομμάτι των προμηθειών. Ανάλογο μοντέλο σημειώνεται έχει ακολουθηθεί από την State Grid και στη συμμετοχή της ως μέτοχος μειοψηφίας στην ιταλική εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στη γειτονική χώρα Terna.
Οι αλλαγές στο οργανόγραμμα και οι επιλογές των προσώπων αναμένεται να έχουν ανακοινωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα όταν και θα έχει ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου