Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Τριγμοί και τριβές κορυφής στη ΔΕΗ

Με δήλωσή του επέλεξε ο διοικητής της ΔΕΗ να απαντήσει στον υφυπουργό Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα ο οποίος είχε προηγουμένως βάλει "πάγο" σε ένα από τα βασικότερα σχέδια της ΔΕΚΟ το περίφημο project Μελίτη. Το συγκεκριμένο έργο έχει επικριθεί από πολλές πλευρές, όχι μόνο γιατί έχει πολλούς αστερίσκους ως προς τη σκοπιμότητα υλοποίησής του, αλλά επιπρόσθετα για τον τρόπο και τις διαδικασίες με τις οποίες η ΔΕΗ επέλεξε τον παρτενέρ της, δηλαδή την κινεζική CMEC.
Αυτή η διάσταση άλλωστε βρέθηκε και στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του υφυπουργού ανάπτυξης, ο οποίος επισήμανε ότι τέτοιου είδους συνεργασίες
πρέπει να γίνονται με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες.
Χθες λοιπόν ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ανοιχτά στον κ. Πιτσιόρλα με γραπτή δήλωσή του ότι η σύσταση κοινής Ανώνυμης Εταιρείας της ΔΕΗ με τη CMEC που θα κατασκευάσει τη 2η Μονάδα Μελίτη 2 ισχύος 450MW, αποτελεί εταιρική συνεργασία που δεν εμπίπτει στους νόμους και τις οδηγίες που αφορούν σε συμβάσεις έργων και προμηθειών.
Εδώ βεβαίως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, αφού η ΔΕΗ θα εισφέρει στην κοινή εταιρεία τη μονάδα Μελίτη 1, ένα εργοστάσιο δικό της. Είναι προφανές δηλαδή ότι ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόταν ακριβώς στο γεγονός ότι για να διατεθεί ένα περιουσιακό πάγιο σημαντικής αξίας, αυτό πρέπει να γίνει με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι με απευθείας διαπραγματεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ, όπως συνέβη στην περίπτωση της CMEC.
Βεβαίως μπορεί η διοίκηση της ΔΕΗ να θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ωστόσο ακόμη και στη δήλωσή του ο κ. Παναγιωτάκης δέχεται ότι η συμφωνία με τους κινέζους τελεί υπό αίρεση αφού εφόσον η Μελίτη 1 περιληφθεί στο πακέτο των υπό παραχώρηση μονάδων που θα περιληφθούν στο 40% που θα διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές τότε η συμφωνία με τη CMEC βρίσκεται στον αέρα.
Επίσης ο κ. Παναγιωτάκης στη δήλωσή του παραδέχεται ότι υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αφορά στο ορυχείο της Βεύης. Σύμφωνα με το διοικητή της ΔΕΗ το συγκεκριμένο ορυχείο αποτελεί "συστατικό στοιχείο του Project Μελίτη" και εκφράζει την πεποίθηση "ότι θα διευθετηθούν τα όποια ζητήματα αφορούν στο ορυχείο". Τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο κ. Παναγιωτάκης, αφορούν στη δήλωση του υπουργού ενέργειας Γ. Σταθάκη ο οποίος προανήγγειλε νέο διαγωνισμό για την παραχώρηση του ορυχείου, εξέλιξη που προφανώς δημιουργεί αδιέξοδο στο project.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που στρατηγικά πλάνα της διοίκησης της ΔΕΗ οδηγούνται σε τροχιά αδιεξόδου. Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τις περίφημες εταιρείες λιανικής που θα δημιουργούσε η εταιρεία προκειμένου να σταματήσουν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Τελικά και οι δημοπρασίες θα συνεχιστούν αλλά και οι εταιρείες λιανικής της ΔΕΗ δε θα γίνουν ποτέ. Την ίδια τύχη εκτιμάται ότι θα έχει και η πρόταση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο της ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία αντί της πώλησης του 40% των λιγνιτών η ΔΕΗ θα διαθέσει 2 παλιά εργοστάσια για αναβάθμιση σε νέες εταιρείες που θα συστήσει από κοινού με ιδιώτες.
Η τελευταία αυτή πρόταση μάλιστα καθώς διατυπώθηκε μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές δημιούργησε έντονο σκεπτικισμό σε Αθήνα και Βρυξέλλες και σε συνδυασμό με το διαφαινόμενο πάγωμα του σχεδίου Μελίτη, δημιούργησε κλίμα τριγμών και αμφισβήτησης για τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ωστόσο όπως φάνηκε και από τη δήλωση Παναγιωτάκη, ο ίδιος δεν θεωρεί ότι υπάρχει κανένα ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με ενδιαφέρον την ερχόμενη Τρίτη η προγραμματισμένη έκτακτη ΓΣ της ΔΕΗ για τα θέματα του ΑΔΜΗΕ, όπου πιθανόν να υπάρξουν τοποθετήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη.  
(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου