Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

ΕΛΠΕ: «Βλέπουν» τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τον τομέα του αερίου

Σύμφωνα με ανώτατες διοικητικές πηγές του ομίλου, τα ΕΛΠΕ παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα γύρω από την αγορά ηλεκτρισμού και την προοπτική να διατεθούν προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Ωστόσο, η διοίκηση του ομίλου επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί επισήμως μέχρις ότου γίνουν πιο συγκεκριμένα τα πλάνα και οριστικοποιηθεί το ποιες μονάδες και με ποιους όρους θα διατεθούν.  Το προφίλ του μείγματος μονάδων που θα διατεθεί σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αντιμετωπίζεται με σημαντική επιφύλαξη για το κατά πόσο μπορεί να είναι ελκυστικό. 
Ωστόσο η διοίκηση των ΕΛΠΕ ξεκαθαρίζει ότι διατηρεί ακέραιο το ενδιαφέρον της για την αγορά
του ηλεκτρισμού που αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου.
Για το θέμα της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην επικείμενη τακτική ΓΣ του ομίλου αναμένεται να ανανεωθεί η εντολή από τους μετόχους προς τη διοίκηση να διαπραγματευτεί την πώληση του 35% που κατέχει ο όμιλος. Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα τίμημα μικρότερο από εκείνο που είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης διαδικασίας πώλησης (400 εκατ. ευρώ ήτοι 212 εκατ. για τα ΕΛΠΕ).
Ο όμιλος δεν προτίθεται να παραχωρήσει το ποσοστό του 35% στη ΔΕΠΑ. Ωστόσο, η διοίκηση, που έχει επενδύσει κεφάλαια στη Δημόσια Εταιρία Παροχής Αερίου, εκτιμά ότι χρειάζεται να καταστεί πιο ευέλικτη, εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες για εξαγωγές αλλά και για εισαγωγές από spot φορτία κλπ. Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει η ΔΕΠΑ είναι κι αυτό της ρήτρας (take or pay) στις υπάρχουσες συμβάσεις προμήθειας, προκειμένου να περιοριστεί το σχετικό κόστος.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα υπάρχει η αίσθηση ότι θα ανακοινωθούν νέες θετικές εκπλήξεις για το πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ παράλληλα εξετάζεται η ευνοϊκή συγκυρία στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. 
Παράλληλα στο κομμάτι των επενδύσεων η έμφαση πλέον δίνεται στο μέτωπο της έρευνας υδρογονανθράκων αλλά και στην ανάπτυξη του δικτύου εμπορίας εντός και εκτός Ελλάδας, όπως φάνηκε και από τις σημερινές ανακοινώσεις και το λανσάρισμα του νέου καυσίμου και τους σχεδιασμούς της BP. 


 https://energypress.gr/news/elpe-vlepoyn-tis-lignitikes-monades-tis-dei-diatiroyn-endiaferon-toys-gia-ton-tomea-toy-aerioy

Αρχειοθήκη ιστολογίου