Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΡΑΕ - Ζητά ελάφρυνση καταναλωτών με χρέωση στον... προϋπολογισμό

Την μόνιμη κάλυψη μέρους του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (YKO) από τον κρατικό προϋπολογισμό ετοιμάζεται να προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων προμηθευτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η ΡΑΕ, που ακόμα αναμένει στοιχεία για την εκκαθάριση των ποσών της περιόδου 2012-2015 από τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, καταλήγει στην εκπόνηση εισήγησης προς τον ΥΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη που θα περιλαμβάνει:
1. Την απορρόφηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του κόστους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η
ΔΕH προκειμένου να λειτουργήσουν οι μονάδες παραγωγής ρεύματος στα νησιά. Εκτιμήσεις θέλουν αυτό το κόστος να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ και οι λύσεις που εξετάζει η ΡΑΕ είναι να καλύπτεται από το κράτος ή να καταργηθεί ο ΕΦΚ για αυτές τις χρήσεις. Το τελευταίο, όμως, το απορρίπτει για λόγους λαθρεμπορίας... Το πρόβλημα με αυτήν την πρόταση είναι πως οι θεσμοί πιθανόν να ζητήσουν ισοδύναμο μέτρο, λόγω δημοσιονομικών επιπτώσεων. Πάντως, η ΡΑΕ θεωρεί ως άμεσα αναγκαία τη λήψη αυτού του μέτρου επικαλούμενη και την πρακτική που ακολουθείται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
2. Την άρση στρεβλώσεων στην ισχύουσα κλίμακα κατανάλωσης για τις χρεώσεις των ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΡΑΕ επεξεργάζεται σενάρια αλλαγών ώστε να μετριαστούν οι αδικίες σε βάρος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αλλά από την άλλη πλευρά να μην δημιουργηθεί πρόσθετο κόστος στη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους προμηθευτές.
Οι παρεμβάσεις αυτές χρήζουν νομοθέτησης και φυσικά τον τελικό λόγο θα τον έχει ο υπουργός ΠΕΝ και η κυβέρνηση.
Κατά τ’ άλλα, όπως αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr, η ΡΑΕ φέρεται, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη τα πλήρη απολογιστικά στοιχεία για τις ΥΚΩ, να αμφισβητεί το διεκδικούμενο ποσό από τη ΔΕH, των 735 εκατ. ευρώ. Εκτιμά, έχοντας προφανώς μια πρώτη σοβαρή εικόνα, ότι είναι χαμηλότερο γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.
Όπως και να έχει η ΡΑΕ πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει το θέμα των ΥΚΩ μέχρι τον Ιούνιο, μια και τέτοια πρόβλεψη υπάρχει και στην τεχνική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου