Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Αλλαγές στις κλίμακες χρεώσεων προαναγγέλλει ο Σταθάκης - Από χειμώνα η διόρθωση στις ΥΚΩ

Αλλαγές στην κλίμακα χρεώσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και τις χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.  
«Η χρεώση του ρεύματος θα γίνεται πιο ομαλά» είπε ο κ. Σταθάκης, καθώς σήμερα οι τιμές χρέωσης είναι προοδευτικές με χαμηλή χρέωση έως 1500 κιλοβατώρες, ενώ όταν ξεπεραστεί το όριο ολόκληρη η κατανάλωση επιβαρύνεται με το τιμολόγιο της νέας κλίμακας.
Λόγω του "σκληρού χειμώνα" πολλά νοικοκυριά ξεπέρασαν το όριο των 1500 KW και βρέθηκαν αντιμέτωπα με υψηλότερες χρεώσεις είπε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως η διόρθωση για τη χρέωση στις ΥΚΩ θα ισχύσει από τον επόμενο
χειμώνα. 
Ακόμα, ο υπουργός διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει αύξηση στο νερό, σημειώνοντας πως η χώρα εκπλήρωσε την ευρωπαϊκή της υποχρέωση να γνωρίζει πως καταναλώνεται το νερό, αλλά δεν έχει υποχρέωση για αυξήσεις.
Το σχέδιο κυβερνητικών παρεμβάσεων για τις μειώσεις στους λογαριασμούς ανέπτυξε ο κ. Σταθάκης απαντώντας και σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι  η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις σε δύο κατευθύνσεις, όπως είπε. Η μία είναι η επιτάχυνση διασύνδεσης των νησιών ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ, και η δεύτερη είναι αντί για κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση που ισχύει τώρα να εξευρεθεί νέο σύστημα "γραμμικό". "Μέχρι σήμερα είχαμε την σωστή αρχή πως ανάλογα με την κατανάλωση ακριβαίνει και το ρεύμα. Μεγαλύτερα σπίτια με μεγαλύτερες καταναλώσεις πληρώνουν ακριβότερα. Όμως φέτος είχαμε μια αύξηση 9% της κατανάλωσης το χειμώνα, γεγονός που οδήγησε σε αυξήσεις 20%-25% και 30% στον λογαριασμό, αφού και τα μικρά σπίτια και νοικοκυριά αύξησαν την κατανάλωση και πέρασαν σε ακριβότερη χρέωση", είπε.
Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαφάνεια στους λογαριασμούς του ρεύματος με τις εισπράξεις υπέρ τρίτων και ξεκαθάρισε ότι έχει διαχωριστεί η ΔΕΗ από το δίκτυο της διανομής του, ότι μπαίνει χωριστά η αποζημίωση στις ΑΠΕ. "Όλες οι χρεώσεις παραμένουν εντός ενέργειας, δεν είναι προς τρίτους, τα χρήματα ανακυκλώνονται μέσω της διαδικασίας", ανέφερε ο υπουργός. 


 https://energypress.gr/news/allages-stis-klimakes-hreoseon-proanaggellei-o-stathakis-apo-heimona-i-diorthosi-stis-yko

Αρχειοθήκη ιστολογίου