Τρίτη 16 Μαΐου 2017

ΠΑΣΥΠ-ΔΕΗ: "Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σε ρόλο εκπροσώπου της Διοίκησης"


      Αποτελεί πρωτοφανές γεγονός, η καταγγελία εκ μέρους του προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σωματείου-μέλους της, για τη διεκδίκηση των προβλεπόμενων στην ΕΣΣΕ 2015, προαναγγέλλοντας, ως εκπρόσωπος της Διοίκησης, τη μείωση της αξίας των χορηγούμενων διατακτικών σίτισης ως «τιμωρία».
       Αντί να καταγγείλει τις σταλινικές μεθόδους και αντεργατικές πρακτικές της Διοίκησης, προσπαθεί να αποδώσει ευθύνες σε Σωματείο, επειδή ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕ τα αυτονόητα προσφεύγοντας στην Επιθεώρηση Εργασίας και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποστήριζε ότι η προσφυγή είχε θετικό πρόσημο, ότι αποτελούσε ένα μέσο πίεσης. Ένα μέσο πίεσης, που μάλλον δεν αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά εκ μέρους του και
τώρα προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες.
Είναι προφανής η προσπάθειά του να δικαιολογήσει:
α) Τη Διοίκηση της ΔΕΗ για τις ενέργειές της και
β) Τον εαυτό του για τις μη ενέργειές του.
Δεν εμφανίσθηκε ωστόσο η αντίστοιχη ευαισθησία εκ μέρους του:
1.         Για τις ευνοϊκές για την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμβάσεις τιμολόγησης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
2.         Για τις απολύσεις συναδέλφων.
3.         Για την τεράστιας κλίμακας προσπάθεια απαξίωσης του στελεχιακού δυναμικού του Ομίλου, μέσω της «ψυγειοποίησης» και της μεταβολής των οργανογραμμάτων.
4.         Για την απόδοση ευθυνών ως προς την υπέρβαση του μισθολογικού κόστους στον ΔΕΔΔΗΕ.
5.         Για την προσπάθεια κατάργησης του ορισμού εκπροσώπου της ΟΚΕ στο ΔΣ της ΔΕΗ.
6.         Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ.
Είναι αντιληπτή η αγωνία του για τη δημιουργία πόλωσης και συσπειρώσεων εν’ όψη του Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ώστε να μην αποτελέσει «παρένθεση».
Είναι ακόμα αντιληπτή η αγωνία του για την εξεύρεση πολιτικής στέγης, για την ικανοποίηση των όποιων φιλοδοξιών του.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι δυνατό να υλοποιούνται στις πλάτες των εργαζομένων.
Το συνδικάτο δε χειραγωγείται, δεν εκβιάζεται.
Ή μήπως όχι;
Προβληματισμό προκαλεί και η επιλογή της χρονικής στιγμής.  Χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία, έσπευσε να απευθυνθεί στους εργαζόμενους με ακραίο διχαστικό λόγο, λίγες μόλις ημέρες πριν τη ψήφιση του νέου μνημονίου και τη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ.
Στον κατήφορο αυτό, ο ΠΑΣΥΠ/ΔΕΗ δε θα ακολουθήσει.
Καλούμε τους εργαζόμενους να απομονώσουν φωνές αποσυσπείρωσης του συνδικάτου και μαζικά να συμμετέχουν στην 24ωρη Γενική Απεργία της ΓΣΕΕ, την Τετάρτη 17 ΜΑΪΟΥ 2017.
 Γραφείο Τύπου

Αρχειοθήκη ιστολογίου