Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Στελέχη της ΕΤΕπ, «ξεσκονίζουν» το δανεισμό της ΔΕΗ

του Χρήστου Στεφάνου



Διήμερες επαφές θα έχουν αύριο και την Παρασκευή στην Αθήνα στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που σύμφωνα με πληροφορίες του energypress θα βρεθούν στη χώρα μας με θέμα τη ΔΕΗ. Τα στελέχη της ΕΤΕπ αναμένεται να έχουν συναντήσεις, με βάη τον προγραμματισμό, όχι μόνο με τους εκπροσώπους της ΔΕΗ αλλά και με τις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επίσης κατέχουν το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού της ΔΕΚΟ.
Στην κορυφή της ατζέντας των επαφών αναμένεται να βρεθεί το αξιόχρεο της ΔΕΗ αλλά και οι σημαντικές ανάγκες για αναχρηματοδοτήσεις δανείων που έρχονται το επόμενο διάστημα. Τόσο η ΕΤΕπ όσο και οι ελληνικές τράπεζες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δεν έχει περάσει απαρατήρητη η
υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της εταιρείας από τις αρχές του έτους, η οποία διατηρήθηκε και στην πρόσφατη έκθεση της Standard and Poor’s.
Είναι σαφές ότι ο υψηλός δανεισμός της ΔΕΗ αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ΔΕΚΟ εξαιτίας της σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητας, αλλά και του νέου ρυθμιστικού περιβάλλοντος, καθώς και όσων προβλέπει το μνημόνιο, αποτελούν ίσως τον κυριότερο παράγοντα ανησυχίας για την εταιρεία και τους πιστωτές της.
Ένα ακόμη ζήτημα που αναμένται να απασχολήσει τις επαφές της ΕΤΕπ και των συστημικών τραπεζών είναι το θέμα της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος θυμίζουμε έχει στην κυριότητά του σημαντικά πάγια επί των οποίων έχουν εγγραφεί υποθήκες για δανεισμό τόσο του μητρικού ομίλου όσο και για τη θυγατρική, που σύντομα θα αποτελεί ιδιοκτησιακά διαχωρισμένη εταιρική οντότητα.
Αναχρηματοδοτήσεις
Όπως αποκαλύφθηκε στην τελευταία έκθεση της Standard and Poor’s, οι αποπληρωμές δανείων και οι αναχρηματοδοτήσεις που πρέπει να κάνει οι ΔΕΗ διαμορφώνονται ως εξής:
Το 2017 ακόμη 300 εκατ. ευρώ κυρίως στο τέταρτο τρίμηνο
Το 2018 λήγουν δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις 40 εκατ. αναμένεται να αναχρηματοδοτηθούν.
Το 2019 η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει ή να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 2 δις ευρώ εκ των οποίων 1,2 δις αφορά το μεγάλο ομολογιακό των ελληνικών συστημικών τραπεζών ενώ 500 εκατ. ευρώ αφορούν στο δεύτερο ομόλογο της εταιρείας, που λήγει το Μάιο του ίδιου έτους.
Σημειώνεται ότι το 2018 οι προγραμματισμένες επενδύσεις είναι 720 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 100 εκατ. είναι μη δεσμευμένες, ενώ για το 2018 οι επενδύσεις θα κυμανθούν πέριξ των 650 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια της ΕΤΕπ σε ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ από το 2010
Η ΕΤΕπ είναι από τους μεγαλύτερους πιστωτές της ΔΕΗ και σίγουρα ο μεγαλύτερος διεθνής πιστωτής. Συνολικά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει τον όμιλο ΔΕΗ για την υλοποίηση ενεργειακών έργων με το ιλλιγγιώδες ποσό των 1,85 δις μόνο το διάστημα από το 2010 μέχρι σήμερα συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις αφορούν:
2015
65 εκ. σε ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση Κυκλάδων
110 εκ. σε ΔΕΗ για ενεργειακά έργα σε νησιά
70 εκ. για έργα του ΑΔΜΗΕ για έργα συστήματος μεταφοράς
2014
80 εκ. σε ΔΕΗ για έργα σε νησιά
65 εκ. σε ΑΔΜΗΕ για διασύνδεση Κυκλάδων
70 εκ. σε ΑΔΜΗΕ για έργα συστήματος μεταφοράς
180 εκ. σε ΔΕΗ για έργα του συστήματος διανομής
235 εκ. σε ΔΕΗ για έργα του συστήματος διανομής
2013
190 εκ. σε ΔΕΗ για έργα του συστήματος διανομής
2012
130 εκ. σε ΔΕΗ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης
2011
150 εκ. σε ΔΕΗ για τη μονάδα της Μεγαλόπολης
160 εκ. σε ΔΕΗ για έργα του συστήματος διανομής
2010
350 εκ. σε ΔΕΗ για έργα του συστήματος διανομής

 https://energypress.gr/news/stin-athina-stelehi-tis-etep-xeskonizoyn-daneismo-tis-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου