Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Γιατί έρχονται φουσκωμένοι οι λογαριασμοί ρεύματος

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά που αφορούσε στο χειμώνα αλλά και τους πρώτους μήνες της άνοιξης, οι οποίοι είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες. 
Οι λογαριασμοί αυτοί περιλάμβαναν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές, οι οποίοι είδαν φουσκωμένες χρεώσεις σε σχέση με πέρυσι, οι οποίες δεν δικαιολογούνταν μόνο από την αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος. Στο capital.gr έφτασαν πολλές διαμαρτυρίες από καταναλωτές που είδαν τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι δυσανάλογα υψηλοί. 
Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των λογαριασμών αυτών δείχνει ότι το αυξημένο κόστος
δικαιολογείται όχι μόνο από την υψηλότερη χρέωση ενέργειας αλλά κυρίως προέρχεται από τη χρέωση ΥΚΩ και ειδικότερα από τη χρέωση που αφορά στη διάρκεια της νυχτερινής κατανάλωσης (που για τη χειμερινή περίοδο είναι από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί). Εκείνο το διάστημα άλλωστε ολόκληρη η οικογένεια βρίσκεται στο σπίτι και υπάρχει αυξημένη κατανάλωση, ιδιαίτερα από εκείνους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης.
Πώς όμως δικαιολογείται η αύξηση του κόστους με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2018 άλλαξε η χρέωση των ΥΚΩ, θεωρητικά προκειμένου να διορθωθεί η παλαιότερη αδικία; Όπως φάνηκε στην πράξη, η αλλαγή που έγινε το 2018 ήταν αποτυχημένη, αφού οδήγησε τελικά σε κρυφές αυξήσεις.
Πώς συνέβη αυτό; 
Στα τέλη του 2017 με έναρξη εφαρμογής από τις αρχές του 2018,  το υπουργείο ενέργειας προχώρησε στην αλλαγή των χρεώσεων στις περίφημες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, την περίφημη χρέωση ΥΚΩ, η οποία "χρηματοδοτεί” την ηλεκτροδότηση των νησιών αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η αλλαγή έγινε καθώς η παλιά κλίμακα προέβλεπε ότι εάν ένας καταναλωτής υπερβεί τα συγκεκριμένα όρια της κλίμακας κατανάλωσης, τότε χρεωνόταν με υψηλότερη χρέωση ΥΚΩ για το σύνολο της κατανάλωσης από την πρώτη κιλοβατώρα.
Τότε λοιπόν με τροπολογία του ΥΠΕΝ η χρέωση άλλαξε και ο καταναλωτής πλήρωνε με την αυξημένη κλίμακα μόνο την υπερβάλλουσα ποσότητα.
Καθώς όμως ο κουμπαράς των ΥΚΩ πρέπει να συγκεντρώσει συγκεκριμένα ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών των νησιών και των κοινωνικών τιμολογίων, η αλλαγή στις κλίμακες συνδυάστηκε και με αλλαγή στις χρεώσεις. Συγκεκριμένα οι κλίμακες από 4 έγιναν 3 (0-1600 κιλοβατώρες, 1601 -2000 κιλοβατώρες, 2001 και άνω) και καταργήθηκε η κλίμακα 2000- 3000 κιλοβατώρες. Παράλληλα για να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έσοδα, αυξήθηκε η χρέωση:
• στη δεύτερη κλίμακα από 0,0157 ευρώ/κιλοβατώρα σε 0,05 ευρώ/κιλοβατώρα και
• στην τρίτη κλίμακα στα 0,085 ευρώ/κιλοβατώρα από 0,03987 ευρώ/κιλοβατώρα για καταναλώσεις από 2000 - 3000 κιλοβατώρες και από 0,04488 ευρώ/κιλοβατώρα για καταναλώσεις άνω των 3000 κιλοβατώρες

Η μεγάλη διαφορά ωστόσο προέκυψε από την αλλαγή στην νυχτερινή χρέωση. Ενώ με το παλιό καθεστώς η χρέωση ΥΚΩ στο νυχτερινό ρεύμα ήταν 0,00889 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανεξάρτητα από το ύψος κατανάλωσης, πλέον με το νέο σύστημα το νυχτερινό ρεύμα χρεώνεται κανονικά με τις ίδιες κλίμακες με το κανονικό ρεύμα. Αποτέλεσμα; Φέτος το χειμώνα να υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις που μεταφράζονται σε αρκετές δεκάδες ή και εκατοντάδες ευρώ ανά νοικοκυριό. 
Να σημειωθεί τέλος ότι η χρέωση ΥΚΩ είναι μια ρυθμιζόμενη χρέωση, δηλαδή επιβάλλεται οριζόντια και είναι ίδια για όλους ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, ανεξαρτήτως παρόχου.

(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου