Κυριακή 12 Μαΐου 2019

ΔΕΗ: Παραπλανητικές εντυπώσεις από τα περί καταβολής στην EDS εγγυήσεων € 25 εκατ.

Η ΔΕΗ προέβη σήμερα σε ανακοίνωση με την οποία στρέφεται ενάντια σε δημοσιεύματα που θεωρεί ότι περιγράφουν με παραπλανητικό τρόπο το ότι κατέβαλε εγγυήσεις 25 εκατ. ευρώ για την σκοπιανή EDS.
Αναλυτικότερα, η επιχείρηση υπογραμμίζει ότι "σε ραδιοφωνικό σταθμό και στην ιστοσελίδα του, αναφέρθηκε σήμερα η «είδηση» ότι για την εξαγορά της EDS της Βόρειας Μακεδονίας, η ΔΕΗ «κατέβαλε εγγυήσεις € 25 εκατ.»."
Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η πραγματικότητα έχει ως εξής: 
H EDS είναι εμπορική εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €100 εκατ. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καταβάλλοντας άμεσα το τίμημα, και προμηθεύει τους πελάτες της εισπράττοντας το αντίτιμο αργότερα, μετά την κατανάλωση της ενέργειας και
τιμολόγησή της. Ως εκ τούτου χρειάζεται γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για κάλυψη μέρους του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης. Προφανώς για την εν λόγω γραμμή χρηματοδότησης οι Τράπεζες θέλουν εγγυήσεις, τις οποίες παρείχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, και μετά την πώληση παρέχει η ΔΕΗ. Επισημαίνεται ότι λόγω της καλής πορείας της EDS οι τράπεζες ποτέ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις.
Πρόκειται για συνήθη για κάθε επιχείρηση πρακτική. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ δεν έδωσε στην EDS € 25 εκατ. όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε.
Πέραν αυτών το δημοσίευμα αναφέρει και μάλιστα σαν «απίστευτο» γεγονός ότι η EDS είχε κέρδη το 2018 ύψους € 500.000 που οφείλονται στα χρήματα που κατέβαλε η ΔΕΗ για την εξαγορά.
Πρόκειται για αναφορά στα όρια της φαιδρότητας, καθώς είναι γνωστό και στους πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα μιας εταιρείας είναι εντελώς ανεξάρτητα από το τίμημα εξαγοράς της.


 https://energypress.gr/news/dei-paraplanitikes-entyposeis-apo-ta-peri-katavolis-stin-eds-eggyiseon-eu-25-ekat

Αρχειοθήκη ιστολογίου