Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Κ. Χατζηδάκης: Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή - Πρώτη μας προτεραιότητα ως αυριανή κυβέρνηση η διάσωσή της

«Η ΔΕΗ πάει να γίνει νέα Ολυμπιακή. Ακόμη και οι προτάσεις που κάναμε το 2017 δεν ξέρω ποια ισχύ θα έχουν όταν η σημερινή κυβέρνηση παραδώσει τη σκυτάλη. Διότι η φθοροποιός πορεία συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς».
Αυτά επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Hellenic Association for Energy Economics.
«Η Νέα Δημοκρατία», είπε ο κ. Χατζηδάκης, «έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ» και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, όπως εξελίσσεται το πράγμα, ισχύει το "κάθε φέτος και χειρότερα". Προτάσεις που ίσχυαν το 2015 δεν ισχύουν καθόλου σήμερα. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, σήμερα να βρεθεί αμέσως στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με την επιλογή, αυτή είναι η πραγματικότητα. Η σωτηρία της ΔΕΗ είναι ο πρώτος στόχος της Νέας Δημοκρατίας».

Υπενθύμισε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ernst & Young, η ΔΕΗ  κατέγραψε πέρυσι ζημίες 903,7 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια ευρώ τη μέρα και τόνισε ότι ο λόγος που η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας είναι ότι η κυβέρνηση επέλεξε να πάει από το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προταθεί επί Νέας Δημοκρατίας, «στο μοντέλο της «μισής ΔΕΗ», δηλαδή σε μια συμφωνία να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς πελάτες της χωρίς κανένα αντάλλαγμα!».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα ο κίνδυνος έλλειψης ρευστότητας της εταιρείας, τάχθηκε υπέρ της προστασίας των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και αυστηρής αντιμετώπισης των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΝΔ δεν υποτιμά τις προσπάθειες της διοίκησης και των εργαζομένων, έκανε λόγο, ωστόσο, για έγκλημα που οφείλεται σε κυβερνητικές, πολιτικές αποφάσεις.
Στις προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνονται η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής και η πώληση κάποιων μονάδων, ζήτημα το οποίο, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, έχει εξελιχθεί με τρόπο απολύτως αρνητικό καθώς «οι λιγνιτικές μονάδες -που ορισμένοι τις θεωρούσαν "πετράδια"- δεν έγινε κατορθωτό να πωληθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και σε δεύτερη φάση, η προσπάθεια συνεχίζεται χωρίς να υπάρχει ελάχιστο όριο για την τιμή πώλησης».
Αναφερόμενος στις ενεργειακές υποδομές, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος, όντας το πλέον ανεπτυγμένο κράτος και διαθέτοντας την πιο ώριμη ενεργειακή αγορά της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για έρευνες υδρογονανθράκων.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Κύπρο, τόνισε ότι η Τουρκία, αφού αυτό-αποκλείστηκε από τις θετικές ενεργειακές εξελίξεις και συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο -διότι παραγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, επιμένει να κατέχει παράνομα σχεδόν 40% της Μεγαλονήσου και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία- επιχειρεί τώρα, με διάφορες προκλήσεις, να επιβάλει την παρουσία της.
«Είμαι βέβαιος ότι η διεθνής κοινότητα και όλοι οι ισχυροί παγκόσμιοι παίχτες θα βρεθούν απέναντι σε αυτήν την προκλητικότητα. Η Νέα Δημοκρατία έχει εγκαίρως ενημερώσει εταίρους και συμμάχους και δηλώνει απερίφραστα ότι στηρίζει -μαζί με όλες, είμαι βέβαιος, τις πολιτικές δυνάμεις- την Κυπριακή Δημοκρατία στη διασφάλιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

(Ναυτεμπορική)

Αρχειοθήκη ιστολογίου