Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Ν. Χατζηαργυρίου: Ο "έξυπνος" Διαχειριστής συστατικό μέρος στη νέα ενεργειακή αγορά της ενεργειακής μετάβασης

Μιχάλης Μαστοράκης
Κεντρικός και ιδιαίτερα κρίσιμος κρίνεται ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (DSOs) στην νέα ενεργειακή πραγματικότητα με προτάγματα την ενσωμάτωση νέων εξελιγμένων τεχνολογικών εφαρμογών και την αναβάθμιση του ρόλου του καταναλωτή σε prosumer, όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου σε παρέμβασή του στο 4ο Ενεργειακό Συμπόσιο της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για τα Οικονομικά της Ενέργειας (HAEE).
Ο μέχρι πρότινος «παθητικός» πελάτης εξελίσσεται σε ενεργό παράγοντα της αγοράς ηλεκτρισμού, σε παραγωγό – καταναλωτή ή κατά την γνωστή ορολογία σε prosumer με συμμετοχή σε όλο το φάσμα της αλυσίδας από την παραγωγή ενέργειας μέχρι την αποθήκευση και την διαχείριση ενέργειας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, «όλα αυτά μας οδηγούν στην καινούργια προσέγγιση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας».
Μάλιστα , η εφαρμογή και η ενσωμάτωση έξυπνων μετρητών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιτρέπουν την συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, γεγονός που αν αξιοποιείται σωστά και εύστοχα, όπως σχολίασε ο κ. Χατζηαργυρίου, πρόκειται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για καταναλωτές και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ταυτόχρονα, εγκαινιάζονται πλατφόρμες που πέραν της ανταλλαγής ενέργειας επεκτείνονται στην ανταλλαγή πληροφορίων, αναπροσδιορίζοντας έτσι τον ρόλο του Διαχειριστή, καθώς πλέον ένας σημαντικός όγκος των εργασιών του θα αφορά την ανταλλαγή και επεξεργασία δεδομένων.
«Αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι διαχειριστές του συστήματος ή μάλλον αυτό είναι το όνειρο για τους Διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Σε αυτήν την πορεία σημαντικό «asset» είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και τα ευφυή δίκτυα, στα πλαίσια της στρατηγικής επιδίωξης του ΔΕΔΔΗΕ να εκσυγχρονίσει τα δίκτυα του και κατ’ επέκταση τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Σε αυτά τα πλαίσια σκιαγραφείται η στρατηγική του Διαχειριστή ώστε με χρονικό ορίζοντα το 2021 να αποτελεί πλέον συστατικό και οργανικό μέρος της νέας «έξυπνης» ενεργειακής αγοράς και πραγματικότητας, ανέφερε καταλήγοντας στην ομιλία του.


 https://energypress.gr/news/n-hatziargyrioy-o-exypnos-diaheiristis-systatiko-meros-sti-nea-energeiaki-agora-tis-energeiakis

Αρχειοθήκη ιστολογίου