Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Χωρίς εκπλήξεις ο προσδιορισμός των ΥΚΩ για το 2017 - Μειώσεις μόνον για τις χρεώσεις της νυχτερινής κατανάλωσης

Θοδωρής Παναγούλης
Έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η εκκαθάριση από τη ΡΑΕ των δαπανών που υπήρξαν για το κοινωνικό τμήμα των ΥΚΩ του 2017 (κοινωνικό τιμολόγιο, πολύτεκνοι, ευάλωτοι καταναλωτές κ.λπ.). Έχει επίσης γίνει ο βασικός υπολογισμός των δαπανών που αφορούν την ηλεκτροδότηση των νησιών, παρότι εκκρεμούν ορισμένα τελικά στοιχεία σε αυτό το τμήμα των ΥΚΩ.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν προκύπτει κάποια μικρή ή μεγάλη έκπληξη σχετικά με το σύνολο των ΥΚΩ του έτους 2017 που θα πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα κρατήσει το ύψος των χρεώσεων ΥΚΩ των καταναλωτών στα ίδια επίπεδα.
Μικρές αλλαγές (μειώσεις) θα υπάρξουν όσον αφορά τις χρεώσεις ΥΚΩ στα υψηλά κλιμάκια
νυχτερινής κατανάλωσης.  Η ΡΑΕ έχει διαπιστώσει υπέρμετρη επιβάρυνση, η οποία αφορά κυρίως εκείνους που χρησιμοποιούσαν θερμοσυσσωρευτές για θέρμανση το χειμώνα, και έχει κάνει σχετική εισήγηση στο ΥΠΕΝ για να προωθηθεί η απαραίτητη νομοθετική τροποποίηση. Κάτι τέτοο δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
Η πρόταση της Αρχής είναι για το υψηλό κλιμάκιο άνω των 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση να μειωθεί από τα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,03 και για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600 – 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση θα πέσει από τα 0,05 ευρώ στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οι αλλαγές αυτές, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζονται νομοθετική παρέμβαση, συνεπώς αναμένεται σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ.



 https://energypress.gr/news/horis-ekplixeis-o-prosdiorismos-ton-yko-gia-2017-meioseis-monon-gia-tis-hreoseis-tis-nyhterinis

Αρχειοθήκη ιστολογίου