Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

«Πρακτικά μηδενική» η αξία της ΔΕΗ, λέει στέλεχος της Κομισιόν – Διαχρονικές οι ευθύνες

Γιάννα Παπαδημητρίου
Τα τελευταία άσχημα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το 2018 δεν ήταν κάτι καινούργιο για το στέλεχος της Κομισιόν Θανάση Πετρίδη, ο οποίος τονίζει ότι η χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΔΕΗ είναι το στοιχείο που αποτυπώνει την άκρως ανησυχητική εικόνα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο kozanitv.gr, ο κ. Πετρίδης, ο οποίος εξάλλου κατάγεται από την περιοχή της Κοζάνης, εκφράζει επίσης τις ανησυχίες του για τις προοπτικές της περιοχής στη μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο, καθώς οι σχετικές αποφάσεις θα έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια.  
Πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση, καθώς, όπως σημειώνει ο κ. Πετρίδης, υπάρχει μια πολυπλοκότητα στην ισορροπία μιας ασφαλούς αυτόνομης ενεργειακά χώρας, ταυτόχρονα με την
πλήρη ταύτιση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τους σχετικούς περιορισμούς.
Όμως, «κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως ακριβώς έπρεπε να γίνουν και κάποιες εξελίξεις δεν είναι, ας το πούμε, όπως θα επιθυμούσαμε».
Διαχρονικές οι ευθύνες – Ουδείς αναμάρτητος
Η σημερινή κατάσταση και οι εν πολλοίς βεβιασμένες και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας ενέργειες οφείλονται στην καθυστέρηση σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, ευθύνη που βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις, τις τοπικές αρχές και τις διοικήσεις της ΔΕΗ τα τελευταία 25 χρόνια, ήδη από τη δεκαετία του ‘90.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τα λεγόμενα του κ. Πετρίδη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρίδης ανέφερε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι μια μετάβαση η οποία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει να συζητιέται και να προετοιμάζεται από τη δεκαετία του ’90 - και δεν υπερβάλλω, δεν το λέω σχηματικά, είναι από την εποχή που υπήρχαν τα πρώτα μηνύματα ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει στο κλίμα – δυστυχώς γίνεται με μια καθυστέρηση 25 ετών».
Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πετρίδη παρουσιάζει ενδιαφέρον και για ένα επιπλέον λόγο, καθώς έχει δηλώσει «παρών» μέσω του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.
Κι όμως, με την τοποθέτησή του αυτή δεν αφήνει εκτός κάδρου ευθυνών τις κυβερνήσεις της ΝΔ από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα (δηλ. κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά), ούτε τις διοικήσεις της ΔΕΗ που αυτές διόρισαν, αλλά ούτε και τις τοπικές αρχές που εξελέγησαν με τη στήριξή της.
«Πρακτικά μηδενική» η αξία της ΔΕΗ – Ανησυχητική η εικόνα στο Χρηματιστήριο
«Το παράδειγμα είναι ότι από μια κερδοφόρα πορεία, απόδοση της εταιρείας, μέσα από μια σταδιακή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών έχουμε φτάσει τα τελευταία χρόνια και ειδικά στα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινωθήκαν πριν από λίγες ημέρες και αφορούσαν στο 2018, να έχουμε ζημιές της τάξης των 500 εκατ. ή και 900 εκατ., αν λάβει κανείς υπόψη και τις υπό πώληση μονάδες. Αυτό είναι ανησυχητικό».
«Η ΔΕΗ λέει μεν -και σωστά το λέει εν μέρει- ότι υπάρχουν κάποιες μεταβατικές επιπτώσεις, αλλά εμένα αυτό που με ανησυχεί πάρα πολύ είναι ότι και η αγορά, το Χρηματιστήριο, στο οποίο είναι εισηγμένη η ΔΕΗ, αποτιμά τη συνολική της επίδοση πάρα πολύ αρνητικά. Δηλαδή έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να έχουμε ένα τόσο μεγάλο φορέα, ένα τόσο σημαντικό παίκτη του ενεργειακού γίγνεσθαι της χώρας μας, ο οποίος κοστίζει 300 εκατ. 300 εκατ. είναι ένα απειροελάχιστο κόστος το οποίο θα μπορούσε κανένας να πει ότι είναι πρακτικά μηδενική η αξία της».
«Ενεργειακή λεμονόκουπα» η Δυτική Μακεδονία
Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο νομός Κοζάνης, «ως ένα βαθμό λογικά και φυσιολογικά, ως ένα βαθμό υπερβολικά και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας το μεσομακροπρόθεσμο παράγοντα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Πετρίδης, «έχει εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας, έχει εξαρτηθεί από το λιγνίτη. Αυτό είχε το καλό ότι κάποια στιγμή βοήθησε να εισρεύσουν πόροι και να αναπτυχθεί η περιοχή μας, να αναπτυχθεί ένα είδος πλούτου, ας το πούμε, και ένα σχετικά καλό βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη, όμως, αφεθήκαμε στο να εθιστούμε σε αυτό και άλλοι τομείς της οικονομίας δεν αναπτυχθήκαν στο βαθμό και με τον τρόπο που θα έπρεπε».
Το ενεργειακό λεκανοπέδιο γνωρίζει εθνικά πολιτική και οικονομική αγνωμοσύνη, αφού η περιοχή προσέφερε πολλά, αλλά δεν πήρε αυτά που της άξιζαν, σχολιάζει ο κ. Πετρίδης.
«Τώρα περνάμε σε μια φάση που αυτή η αγνωμοσύνη μεταφράζεται σε ένα είδος ενεργειακής λεμονόκουπας. Δηλαδή τη στύψαμε, χρησιμοποιήσαμε τους πόρους, εκείνη την εποχή ήταν πάρα πολύ χρήσιμη – εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που σήμερα υφίστανται- και η χώρα μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών πολιτικών πηγαίνει στο επόμενο βήμα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη πως πρέπει να οργανωθεί μια μετάβαση ώστε αυτή η περιοχή να έχει τη μεταχείριση που της αξίζει και της αναλογεί, μετά από αυτό που έχει προσφέρει επί 50-60 χρόνια».
Τα ευρωπαϊκά, εθνικά αλλά και τοπικά σχέδια έχουν ιδιαίτερη σημασία προκειμένου οι επιπτώσεις της μετάβασης να είναι υποφερτές και να υπάρξει ομαλότητα, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.
Ποιος είναι ο κ. Πετρίδης
Ο κ. Πετρίδης, διδάκτωρ Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, εργάζεται εδώ και 6 χρόνια για την Κομισιόν, ως Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Τεχνολογίας (DG Research & Innovation).
Τα καθήκοντά του σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, καθώς η ΓΔ Έρευνας και Τεχνολογίας εμπλέκεται στον τομέα  της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας το έργο της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας με τις τεχνολογικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες.
Στο παρελθόν, έχει διατελέσει στέλεχος της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ – ΜΟΔ Α.Ε. (2007-2013) και της Διεύθυνσης Στρατηγικής & Σχεδίασης Αεροπορικού Υλικού της ΕΑΒ (2005-2007).



Αρχειοθήκη ιστολογίου