Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Ρόδος: Η ΔΕΗ υπόσχεται ξανά επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος και σταθερότητα του δικτύου

Επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος αλλά και σταθερότητα του δικτύου υπόσχεται η ΔΕΗ. Το νέο εργοστάσιο βρίσκεται πλέον σε πλήρη λειτουργία, παράγοντας 120 MW ηλεκτρικής ισχύος, ενώ ο ΑΗΣ παράγει έως και 200 MW, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΔΕΗ, πράγμα που σημαίνει ότι υπερκαλύπτονται οι ανάγκες, αφού τις περιόδους αιχμής η ζήτηση δεν ξεπερνά τα 230 MW.
Στο μεταξύ, 18 από τα 20 ιδιόκτητα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (συνολικής ισχύος 23 MW) που διέθετε η Ρόδος για την κάλυψη των αναγκών τους θερινούς μήνες πρόκειται να μεταφερθούν άμεσα στην Κρήτη που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα επάρκειας. Τα στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν ότι η μεταφορά τους προβλεπόταν από την πρώτη στιγμή, λόγω της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Ρόδο, καθώς πλέον δεν υφίσταται ανάγκη για την ύπαρξη συμπληρωματικών μηχανών.

Βέβαια οι πολίτες δηλώνουν επιφυλακτικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη σταθερότητα του δικτύου και την επάρκεια καθώς οι διακοπές ρεύματος, έστω και ολιγόλεπτες είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.
Αυτές οι διακοπές αποδίδονται από τους αρμόδιους σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με το δίκτυο, το οποίο ως «ζωντανός οργανισμός» είναι λογικό (!) να παρουσιάζει διάφορα προβλήματα παρόλο που έχει πραγματοποιηθεί μία εκτεταμένη προσπάθεια για τη συντήρησή του όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι όποιες βλάβες αντιμετωπίζονται άμεσα από τα συνεργεία, παρόλη την έλλειψη προσωπικού.
Σημειώνεται ότι το νέο εργοστάσιο διαθέτει συνολικά επτά μηχανές. Η ισχύς της καθεμίας ανέρχεται σε 16,5 MW. Η συνολική ισχύς των μηχανών θα ανέρχεται στα 115 MW περίπου. Ο ΑΗΣ Σορωνής, παράγει 200 ΜW ηλεκτρικής ισχύος. Τα 100 MW καλύπτονται από μηχανές ντίζελ. Τα υπόλοιπα MW καλύπτονται με αεριοστροβιλικές μονάδες. Οι νέες μηχανές είναι υπερσύγχρονες και τηρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους.
Το νέο εργοστάσιο εξασφαλίζει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στο δίκτυο. Είναι δε οικονομικότερη η λειτουργία του αφού πλέον το μαζούτ είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με το ντίζελ που θα έκαιγαν οι αεριοστρόβιλοι στο υπάρχον εργοστάσιο.
Όπως αναφέρουν στελέχη της ΔΕΗ το νέο εργοστάσιο δίνει λύση στο πρόβλημα της επάρκειας ρεύματος για τα υπόλοιπα 20 χρόνια τουλάχιστον!
(dimokratiki.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου