Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Άτυπη διαβούλευση με την αγορά κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ για το επιχειρηματικό και τεχνικό μοντέλο των έξυπνων μετρητών



Κωνσταντίνος Φιλίππου
Επαφές με επιχειρήσεις τεχνολογίας που είναι εξειδικευμένες στην εγκατάσταση και τις εφαρμογές των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, πραγματοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
Αυτό αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του Διαχειριστή μετά το αδιέξοδο του πιλοτικού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου που θα εγκαταστήσει τα ευφυή συστήματα μέτρησης να προσανατολίζεται σε μια λύση τύπου ΣΔΙΤ.
Μάλιστα, πληροφορίες, θέλουν τον Διαχειριστή να επιδιώκει τη σύσταση θυγατρικής εταιρίας με ιδιώτη να έχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών και το ΔΕΔΔΗΕ μειοψηφικό προκειμένου να τρέξει το roll out των 7,5 εκατομμυρίων αναλογικών ρολογιών της ΔΕΗ. Σχετική απόπειρα παρουσίασης του μοντέλου επιδίωξαν να κάνουν οι διοίκησης της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης εταιρίας, χωρίς όμως αυτή να ολοκληρωθεί εξαιτίας
αντιδράσεων στη συνεδρίαση της Μεγάλης Τρίτης πριν το Πάσχα.
Όπως και να χει ο Διαχειριστή έχει συναντήσει, λένε πηγές, με μεγάλες εταιρίες του χώρου αναζητώντας την άντληση τεχνογνωσίας. Πηγές θέλουν μεταξύ άλλων να συνομιλεί και με την εταιρία Schneider. Η τελευταία, κατά τις ίδιες πηγές δείχνει ενδιαφέρον συμμετοχής στο project, κυρίως όμως όχι για τους έξυπνους μετρητές αλλά για την πλατφόρμα διασύνδεσης των μετρητών μεταξύ τους, την επεξεργασία των στοιχείων (big data analysis) κλπ
Στις συναντήσεις που κάνουν στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ με επιχειρήσεις του χώρου επιδιώκουν να αντλήσουν πληροφόρηση και για το ιδανικότερο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιτρέψει στην πρόσβαση σε πόρους χρηματοδότησης.
Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και στα σχέδια ΔΕΗ και Διαχειριστή είναι η σύσταση θυγατρικής εταιρίας, στην οποία δεν αποκλείεται να μεταφερθούν ως περιουσιακά στοιχεία οι υφιστάμενοι μετρητές, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι ακόμη και η είσοδος εταίρου στη θυγατρική με τεχνογνωσία αλλά ακόμη και με οικονομική δυνατότητα για τη στήριξη του εγχειρήματος. Κάποιες πηγές θέλουν ο εταίρος να έχει ακόμη και το πλειοψηφικό πακέτο, για την ακρίβεια το 51% των μετοχών και ο Διαχειριστής το 49%.
Με τον τρόπο αυτό εκτός της πρόσβασης σε χρηματοδότηση θα επιδιωχθεί και η παράκαμψη των χρονοβόρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών προμηθειών προκειμένου να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς η αποψίλωση των αναλογικών μετρητών και η αντικατάστασή τους με τους έξυπνους.
Τα ευφυή συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος θα παρέχουν τεράστια εξοικονόμηση δαπανών στον όμιλο της ΔΕΗ και θα ανεβάσουν φυσικά την υπεραξία των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής. Ταυτόχρονα θα προσφέρουν τη δυνατότητα της παροχής δυναμικών συστημάτων τιμολόγησης στους καταναλωτές, με βάση και την πρόσφατη κοινοτική οδηγία, ενώ θα επιτυγχάνεται και ουσιαστική αντιμετώπιση της μάστιγας των ρευματοκλοπών.


Αρχειοθήκη ιστολογίου