Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Κερδοφόρες "βλέπουν" Μελίτη και Μεγαλόπολη τα νέα business plan της ΔΕΗ - Άλλη ερμηνεία και αμφισβήτηση από τους επενδυτές

Χρήστος Στεφάνου
Αναρτήθηκε χθες στο vdr του διαγωνισμού το επικαιροποιημένο business plan της ΔΕΗ, για τις μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης το οποίο προβλέπει ότι τα εργοστάσια θα είναι κερδοφόρα. Οι παραδοχές ωστόσο του σχεδίου συνεχίζουν να τελούν υπό αμφισβήτηση από τους επενδυτές, οι οποίοι επιμένουν ότι τα νούμερα δε βγαίνουν.
Ποιες είναι οι παραδοχές που οδηγούν τις μονάδες σε κερδοφορία;
Χονδρεμπορική τιμή (ΟΤΣ) από τα 74 έως τα 78 ευρώ η μεγαβατώρα στο διάστημα 2020 - 2028
Τιμές δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων από τα 27 έως τα 31 ευρώ ο τόνος, με πραγματικό κόστος 10% χαμηλότερο από την ονομαστική αξία των δικαιωμάτων (λόγω hedging)


Κόστος λιγνίτη στα 16,5 ευρώ ο τόνος για τη Μελίτη (για τη Μεγαλόπολη ισχύουν οι παραδοχές του προηγούμενου επιχειρησιακού πλάνου)
Λειτουργία του Αμύνταιου μέχρι το 2020, της Μεγαλόπολης 3 μέχρι το 2025 και έναρξη λειτουργίας της Πτολεμαΐδας 5 από το 2022

Ενδεικτικά για το 2020 η Μελίτη εμφανίζει κόστος καύσιμου 23 €/MWh, κόστος διοξειδίου 31,2 €/MWh, μισθοδοσία 4,4 €/MWh, λειτουργία και συντήρηση 5,2 €/MWh άλλα κόστη 0,8 €/MWh, δηλαδή συνολικό κόστος 64,7 €/MWh ή αλλιώς 139,2 εκατ. ευρώ
Αντίστοιχα για τη Μεγαλόπολη το κόστος υπολογίζεται για το 2020 στα 70€/MWh ή αλλιώς 231,1 εκατ. ευρώ που αναλύεται ως εξής:  41,2€/MWh κόστος διοξειδίου, 11,7€/MWh κόστος μισθοδοσίας, 16,5€/MWh λειτουργία και συντήρηση, 0,5 €/MWh άλλα κόστη.
Εάν δοθούν ΑΔΙ και ανάλογα με τις δράσεις για την περαιτέρω μείωση του κόστους η Μελίτη σύμφωνα με το πλάνο μπορεί να εμφανίσει σωρρευτικές ελεύθερες ταμειακές ροές στο διάστημα 2019 - 2028 190 εκατ. ευρώ και η Μεγαλόπολη 150 εκατ. ευρώ. 
Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι τα νούμερα του business plan βασίζονται σε ένα κομμάτι τους σε υποθέσεις που δεν γίνονται αποδεκτές από τους επενδυτές, όπως πχ οι ώρες λειτουργίας και η απόδοση των μονάδων που προϋποθέτουν μη διαθέσιμες αυτή τη στιγμή ποσότητες λιγνίτη ειδικά στην περίπτωση της Μελίτης. Επίσης δεν έχουν συνυπολογιστεί τα κόστη για το άνοιγμα του ορυχείου του Κλειδίου, ενώ και η μείωση του κόστους που αφορά στο hedging των διοξειδίων είναι μια επισφαλής άσκηση που δεν μπορεί να ενσωματωθεί στις προσφορές. Τέλος είναι γνωστές οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για το μηχανισμό των ΑΔΙ.
Από τους επενδυτές θεωρείται επίσης υπερβολική η παραδοχή ότι η η Οριακή Τιμή Συστήματος θα κινηθεί από 74 - 81 ευρώ.
Η απόκλιση στους υπολογισμούς αλλά και στις παραδοχές μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών ξεπερνά τα 10 €/MWh  ακόμη και εάν συνυπολογιστούν τα ΑΔΙ και τα 15 €/MWh χωρίς τα προβλεπόμενα έσοδα από το μηχανισμό. 


 https://energypress.gr/news/kerdofores-vlepoyn-meliti-kai-megalopoli-ta-nea-business-plan-tis-dei-alli-ermineia-kai

Αρχειοθήκη ιστολογίου