Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Στον αέρα η ρευστότητα της ΔΕΗ λόγω πρόωρων εκλογών

Οι πρόωρες εκλογές θολώνουν το τοπίο για τη ΔΕΗ. Το νέο πολιτικό σκηνικό βρίσκει την επιχείρηση αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα. Μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και διευθετήσεων που θα έδιναν ανάσα ρευστότητας στη ΔΕΗ «παγώνουν» λόγω εκλογών.
Καταρχάς, όσον αφορά στις χρεώσεις ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει παραδεχθεί ότι η ΔΕΗ δικαιούται επιστροφή 250 με 300 εκατ. ευρώ τα οποία δεν είχε λάβει για το έτος 2011. Ωστόσο, για να γίνει η καταβολή των κονδυλίων θα έπρεπε να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή από μέρα σε μέρα.
Όπως εξήγησε χθες σε δημοσιογράφους υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, είναι απαραίτητη η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου. Όμως, με την αναγγελία των πρόωρων εκλογών της 7ης Ιουλίου το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης φαίνεται να «παγώνει», αν και υπάρχει η σκέψη για την προώθηση ενός πολυνομοσχεδίου – σκούπα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές εκκρεμότητες των υπουργείων.

Σχετικά με τον δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ είναι ότι, το «κλειδί» περνάει πια στην επόμενη κυβέρνηση, αν και υπάρχει και ο παράγοντας «Κομισιόν» η οποία έχει τον τελευταίο λόγο. «Εντός του καλοκαιριού θα φανεί αν στις Βρυξέλλες θα θελήσουν να κλείσουν άμεσα τον φάκελο λιγνίτες. Εκτός αν η νέα κυβέρνηση προτείνει ένα νέο σχέδιο που θα ικανοποιεί την Επιτροπή».
Πάντως, προ ημερών η ΔΕΗ έδωσε παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έως τις 15 Ιουλίου, ημερομηνία που επιλέχθηκε με δεδομένο ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν στις 30 Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, υψηλόβαθμα στελέχη της Διοίκησης της εταιρείας θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τις εκκρεμότητες της επιχείρησης.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Μηχανισμός Διαθεσιμότητας Ισχύος (πρώην ΑΔΙ) για τις λιγνιτικές μονάδες, μεταξύ των οποίων και της νέας μονάδας «Πτολεμαΐδα V». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η ΔΕΗ επιδίωκαν να προχωρήσουν σε σχετική νομοθετική ρύθμιση, πριν την τελική απόφαση έγκρισης των ΑΔΙ από την Κομισιόν, η οποία αναμένεται να ληφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Ιουνίου. Έτσι, όταν θα έβγαινε η απόφαση θα μπορούσαν να προσαρμοστούν άμεσα, δίχως καθυστερήσεις. Βάσει του συγκεκριμένου μηχανισμού θα αποζημιώνονται οι μονάδες για την ισχύ που παρέχουν στο σύστημα.

Με αναδρομική ισχύ η μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια ρεύματος
Με αναδρομική ισχύ, για ολόκληρο τον Μάιο, θα εφαρμοστεί τελικά η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ. Η αρχική πρόθεση ήταν το μέρος της κατανάλωσης που έγινε πριν από τη μείωση του ΦΠΑ θα υπολογιστεί βάσει του προηγούμενο συντελεστή (13%) και η υπόλοιπη κατανάλωση με το 6%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της επιχείρησης το ετήσιο όφελος για τα νοικοκυριά από τη μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 ευρώ.
Την ίδια ώρα προχωρούν οι συζητήσεις με μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, προκειμένου η ΔΕΗ να διαθέτει τα διπλά πακέτα φυσικού αερίου και ρεύματος που ετοιμάζει ήδη για το ερχόμενο φθινόπωρο.
 

(Το Βήμα)

Αρχειοθήκη ιστολογίου