Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

H ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για το κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς





Δυστυχώς πάντα έρχεται η ώρα της αλήθειας. 
 Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κυρίου Σταθάκη, όπως και τις δηλώσεις των θεσμικών και συνδικαλιστικών παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περιβόητη κομματική σύσκεψη στο ΥΠΕΝ, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα επέλθει το οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Καρδιάς. Το περιβόητο αντάρτικο του Υπουργού δεν είχε όπως φαίνεται καμία αξία. Επιβεβαιώνονται όσοι έλεγαν ότι είναι μία ανεύθυνη πολιτικάντικη στάση, που μόνο στόχο έχει την μεταβίβαση άλλης μίας «καυτής πατάτας», στην επόμενη διακυβέρνηση. 
Δυστυχώς, όμως για όλους, οι ανάγκες του ενεργειακού συστήματος και τα οικονομικά της ΔΕΗ αναδεικνύουν την αλήθεια νωρίτερα, διαψεύδοντας το παραμύθι.

Οι μονάδες 1 και 2 κλείνουν άμεσα και ακολουθούν το επόμενο δίμηνο και η 3 με την 4. Αφορμή, η επιθυμία της Διοίκησης της ΔΕΗ να περικόψει για οικονομικούς λόγους το κονδύλιο δαπανών προς τρίτους, μεγάλο μέρος του οποίου δαπανάται για την μισθοδοσία του εργολαβικού προσωπικού του ΑΗΣ Καρδιάς. Τι έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ;

Η τεράστια καθυστέρηση της έναρξης κατασκευής και ολοκλήρωσης, της Πτολεμαΐδας 5 γεγονός που ήταν αδύνατον να προβλεφθεί το 2015, στην απόφαση για την υπαγωγή του ΑΗΣ καρδιάς σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, και την ανάλογη αίτηση για των 32.000 ώρες που θα ήταν αναγκαίες.
· Η βίαιη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, όπως σχεδιάστηκε από την Κυβέρνηση στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, αλλά και η ραγδαία αύξηση των τιμών αγοράς ρύπων. 
· Η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ που την καθιστά αδύναμη να υποστηρίζει την λιγνιτική παραγωγή, επενδύοντας στην αγορά ρύπων όπως κάνουν πολλές χώρες στην Ε.Ε. 
·Η επιλογή της Διοίκησης της ΔΕΗ να βελτιώσει γρήγορα τα οικονομικά αποτελέσματα και την σχέση λειτουργίας κερδοφορίας με το χρέος (EBITDA), περικόπτοντας τα κονδύλια δαπανών προς τρίτους, μεγάλο μέρος των οποίων δαπανάται για την μισθοδοσία των εργολαβικών μισθωμένων εργαζομένων στους σταθμούς παραγωγής, κύρια στον ΑΗΣ Καρδιάς. 
Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετώπισε η Διοίκηση της ΔΕΗ και η Κυβέρνηση το θέμα προσπαθώντας να το χειρισθεί μόνον επικοινωνιακά. Οι επιπτώσεις του τέλους του ΑΗΣ Καρδιάς είναι σε όλους γνωστές. 
Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, κύρια του ιδιωτικού εργολαβικού προσωπικού θα βρεθούν άνεργοι. 
Η λειτουργία της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας θα είναι αδύνατη τον επόμενη χειμώνα. Το πρόβλημα όμως είναι μεγαλύτερο. Η αναποτελεσματική αναβάθμιση των μονάδων του Αγίου Δημητρίου ενισχύει τα σενάρια περί μεθοδευμένης καθυστέρησης, με στόχο να μην μπουν ποτέ στο σύστημα, απαλλάσσοντας την ΔΕΗ από την ανάγκη κονδυλίων για ρύπους.
Έτσι λοιπόν, πέραν των τεράστιων επιπτώσεων από την μείωση των θέσεων εργασίας στο λεκανοπέδιο, είναι αμφίβολο εάν ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου θα μπορέσει να απορροφήσει μέρος των εργαζομένων του ΑΗΣ Καρδιάς. Το αντάρτικο του Υπουργού λοιπόν έως εδώ. Αυτή την αξία είχε και ελπίζουμε πως ο Υπουργός δεν θα υποσχεθεί νέο αντάρτικο προς τον Θεό, να μην τολμήσει και ξαναχειμωνιάσει και χρειασθεί η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. 
Ο ΥΠΑΝ πρέπει να σοβαρευθεί και να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ πριν τις εκλογές, σε λύση με βάση το έγγραφο του ΑΔΜΗΕ, περί συνέχισης της λειτουργίας λόγω της αναγκαίας ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ισχύος, ευθύνη που μπορεί να έχει κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. για την ασφάλεια της τροφοδοσίας. Να διασφαλίσει την μη άρση των περιβαλλοντικών όρων της 3 και 4 μετά την αφαίρεση της, λόγω της παύσης λειτουργίας από την 1 και 2 
Όπως επίσης να προχωρήσει ΤΩΡΑ τις ενέργειες, για διασφάλιση της υπαγωγής της Πτολεμαΐδας 5 στο καθεστώς των ΑΔΙ, έτσι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογο πρόβλημα μετά την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5, η οποία αναμένεται να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων του ΑΗΣ Καρδιάς. 
Το αποτέλεσμα λοιπόν όλων των παραπάνω, είναι η γνωστή λαϊκή ρήση «…τα καλά και τα συμφέροντα…» 
Η Κυβέρνηση συμφώνησε, νομοθέτησε και η Διοίκηση συναίνεσε και υλοποιεί όλο αυτό που γίνεται σήμερα στη ΔΕΗ. 
Εδώ που φτάσαμε, δεν χωρούν μισόλογα, πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. 



                                           Γραφείο Τύπου

Αρχειοθήκη ιστολογίου