Τρίτη 28 Μαΐου 2019

Στο σημείο μηδέν οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Η προκήρυξη των πρόωρων εθνικών εκλογών παγώνει τις όποιες διαδικασίες αποκρατικοποίησης των ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Σχεδόν όλες, δηλαδή ΔΕΗ (πώληση λιγνιτικών μονάδων), ΔΕΠΑ καιΕΛ.ΠΕ. έφτασαν σε ένα κομβικό σημείο στην πορεία της ιδιωτικοποίησης τους, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις, και οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές φρενάρουν τον απογαλακτισμό τους από το κράτος.
Πέραν αυτού, στο ενδεχόμενο που η χώρα αλλάξει κυβέρνηση, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει επανασχεδιασμός του τρόπου αξιοποίησης των μετοχών ή των περιουσιακών τους στοιχείων που ελέγχονται από το δημόσιο.
Όπως και να ‘χει «το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η διοίκηση της ΔΕH χρειάζονται ανανέωση της εντολής για την ιδιωτικοποίηση τους», αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιες πηγές.

Ξεκινώντας από τη «ναυαρχίδα» των αποκρατικοποιήσεων του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕH, η τελευταία φάση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σκόνταψε στις πρόωρες εκλογές με αποτέλεσμα η νέα καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να μετατίθεται για τις 15 Ιουλίου. Η πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης θα είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο με τη λιγνιτική παραγωγή να ανοίγει στον ανταγωνισμό και η αιματηρή για τη ΔΕH δημοπρασία των ΝΟΜΕ να τελειώνει. Ωστόσο, σειρά λανθασμένων χειρισμών οδήγησαν το διαγωνισμό σε άδοξο τέλος και επαναπροκήρυξη του στον καυτό χρόνο… των εκλογών.
Στο ενδεχόμενο που νέα κυβέρνηση εκλεγεί η ΝΔ τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει άλλος σχεδιασμός για τη δημόσια εταιρεία. Στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στην κυβέρνηση τότε είναι πιθανόν να συνεχίσει ο διαγωνισμός από εκεί που έμεινε.
Η ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. και ο ΑΔΜΗΕ
Άλλη μία πολύπαθη αποκρατικοποίηση είναι και αυτή της ΔΕΠΑ. Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η προγραμματισμένη για τις 31 Μαΐου γενική συνέλευση των μετόχων που θα ενέκρινε το σπάσιμο του ομίλου και τη σύσταση των νέων εταιριών ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών αναβλήθηκε προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για την πρόσληψη των περίπου 140 εργολαβικών εργαζομένων. Έτσι, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας που ήταν να βγει αρχικά στις αρχές Απριλίου έπειτα από πολλές μεταθέσεις του χρονοδιαγράμματος δεν έφτασε καν στο σημείο της έναρξης της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Επιπλέον, ο τρόπος που επέλεξε η σημερινή κυβέρνηση να αποκρατικοποιήσει τον όμιλο με το σπάσιμο του ώστε το δημόσιο να διατηρήσει τον έλεγχο των υποδομών, απαίτησε πολύ χρόνο.
Σε εκκρεμότητα έχουν μείνει και τα ΕΛ.ΠΕ με τις αποφάσεις για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ή άλλου τρόπου αξιοποίησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών να παραπέμπεται για το άγνωστο μέλλον…
Επίσης αν εκλεγεί η ΝΔ δεν αποκλείεται να υλοποιήσει την εξαγγελία της για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ ίσως επιδιωχθεί κι άλλος σχεδιασμός και για τη ΔΕΠΑ.
Όπως και να χει, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση το δεδομένο είναι πως οι αποκρατικοποιήσεις θα τρέξουν και πάλι στην ενέργεια κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους.
(euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου