Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Η ντρίμπλα της ΔΕΗ για να ξεπεράσει τον σκόπελο των τραπεζών

Προχωρούν οι διαδικασίες για την απορρόφηση των εργαζομένων της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ» (ΔΕΗΑΝ) από τη νέα Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της ΔΕΗ. Τα αρχικά σχέδια που προέβλεπαν απορρόφηση της θυγατρικής από τη μητρική εταιρεία …προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, καθώς, λόγω δανεισμού, οι τράπεζες έχουν ενεχυριάσει τις μετοχές της ΔΕΗΑΝ.
Έτσι, η Διοίκηση του ομίλου αποφάσισε τελικά, αφενός να διατηρήσει «ζωντανή» τη θυγατρική της, η οποία έως σήμερα χειρίζεται το φτωχό χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (με ελάχιστο προσωπικό που θα διαχειρίζεται τις υποδομές και τις μετοχές της) και αφετέρου να μεταφέρει τους εργαζόμενους στη μητρική εταιρεία.

Εχθές, το ΔΣ της ΔΕΗΝ ενέκρινε τη μεταφορά των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ήδη μειωμένοι καθώς όσοι ήταν κοντά στη σύνταξη, ή είχαν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, πήραν τον δρόμο της εξόδου. Η απορρόφηση του έμψυχου δυναμικού από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Τρίτη από το ΔΣ της ΔΕΗ.
Ο σχεδιασμός, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ έχει ως εξής: «Η ΔΕΗΑΝ θα παραμείνει ως θυγατρική εταιρεία, κατά απαίτηση των τραπεζών, και με εξωτερική ανάθεση θα δίνει τα πρότζεκτ που αφορούν μελέτη και κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, στην οποία θα εργάζονται οι άλλοτε εργαζόμενοι στη ΔΕΗΑΝ, οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση «πράσινων» πρότζεκτ».
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗΑΝ – οι οποία είχαν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΚ το 2015 αλλά δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις δίχως να τους καταβάλλονται επιδόματα εορτών και αδείας όπως τους είχαν υποσχεθεί ως αντιστάθμισμα – είχαν κατέβει προημερών σε απεργία καθώς, αρχικά, η συμμετοχή τους είχε αποκλειστεί από τις θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης.

(Το Βήμα)

Αρχειοθήκη ιστολογίου