Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Χατζημιχαήλ (ΔΕΗ): Δεν διευκολύναμε ποτέ το άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς

Μιχάλης Μαστοράκης
Ιδιαίτερα εύστοχες επισημάνσεις, με ισχυρά στοιχεία αυτοκριτικής για τη στάση της ΔΕΗ κατά το παρελθόν, έκανε, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της επιχείρησης Σωτήρης Χατζημιχαήλ.
Όπως είπε, μεταξύ άλλων, για το γεγονός ότι η αγορά δεν λειτουργεί έχουν ευθύνες όλοι οι συμμετέχοντες, με τις περισσότερες να τις έχει η ΔΕΗ για την αποτυχία του ανοίγματος της αγοράς. «Δεν αποδεχθήκαμε ποτέ αυτό το περίφημο άνοιγμα της αγοράς, όντας ένα μονοπώλιο για πάνω από 50 χρόνια. Το άνοιγμα της αγοράς δεν έγινε ποτέ αποδεκτό από την ΔΕΗ. Δεν διευκολύναμε ποτέ σε αυτήν την κατεύθυνση. Αναφέρθηκε το παράδειγμα της Enel στην Ιταλία. Το έχουμε μελετήσει επισταμένως ποτέ όμως δεν υλοποιήσαμε ένα ανάλογο σχέδιο» ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ΔΕΗ.
Ακολουθούν ορισμένες από τις επισημάνσεις του κ. Χατζημιχαήλ:

Ληξιπρόθεσμοι λογαριασμοί:
Είναι μια γάγγραινα για την ΔΕΗ που δημιουργήθηκε τόσο λόγω της κρίσης όσο και λόγω λανθασμένων ενεργειών της ίδιας της επιχείρησης. Δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα γρήγορα, χρειάζεται υπομονή.  Έχουν γίνει ενέργειες πάντα με κοινωνική ευαισθησία καθώς αυτό είναι κάτι που δεν το χάνει η ΔΕΗ εκ της φύσεως της.
Μερίδιο της ΔΕΗ στην εμπορία:
Το πλαίσιο είναι οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ περί μείωσης του μεριδίου μέχρι τέλος του χρόνου και αυτό υποτίθεται ότι θα επιτευχθεί μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος με αυτό το σύστημα. Λόγω των ΝΟΜΕ η ΔΕΗ αιμορραγεί ακατάσχετα. Αυτή η δομή ανοίγματος της λιανικής δεν είναι βιώσιμη. Σε κάθε περίπτωση αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει. Αλλά και αν σταματήσουν τα ΝΟΜΕ στο τέλος του 2019, θα έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας οι μικροί εναλλακτικοί πάροχοι. Με την διατήρηση του εν λόγω μέτρου δημιουργούμε μια ρυθμιζόμενη απελευθέρωση της αγοράς. Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι: Μετά τα ΝΟΜΕ τι;
Τι θεωρούμε ποσοστό της ΔΕΗ στην αγορά; :
Η κριτική της Κομισιόν είναι ότι υιοθετεί πρακτικές εγκλωβισμού ορισμένων κατηγοριών που εντούτοις κανείς δεν θέλει από τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς.
Είχαμε επεξεργαστεί την πώληση του πελατολογίου της ΔΕΗ. Ήταν μια λυσιτελής διαδικασία που θα απελευθέρωνε μεγάλα κομμάτια πελατολογίου και η ΔΕΗ θα είχε και έσοδα από αυτή την διαδικασία. Νομίζω θα πρέπει να την επαναφέρουμε καθώς δεν σκέφτομαι άλλη λύση. Για να μπορέσει να επανέλθει η λύση του «χαρτοφυλακίου πελατών», θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες της αγοράς που γενικά δεν δείχνουν θετικές διαθέσεις σε μια τέτοια λύση.
Τιμολόγια: Δεν τίθεται θέμα αύξησης τιμολογίων όπως έχει πει ο κ. Παναγιωτάκης. Οι πελάτες λένε ότι είναι υψηλά και οι προμηθευτές ότι είναι πολύ χαμηλά. Τα τιμολόγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εργαλείο για την απώλεια πελατών, αυξάνοντάς τα. Βέβαια αυτό πρέπει να προκύπτει εξωγενώς και όχι η ΔΕΗ να προσπαθεί να το κάνει η ίδια για τον εαυτό της. Από εδώ και πέρα η συνέχιση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ θα είναι επώδυνη όχι μόνο για την ΔΕΗ αλλά και για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.
Εταιρική διακυβέρνηση:
Η ΔΕΗ πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο μεν αλλά να λειτουργεί σαν κανονική εταιρεία. Ειδικότερα:
1)Προσλήψεις: Μέσω των προσλήψεων θέλουμε να μειώσουμε το κόστος μας. Αυτό που λέει ουσιαστικά η συγκεκριμένη πρόταση είναι να φύγουν οι μεγαλύτεροι που λόγω ηλικίας καταλήγουν να έχουν μικρότερη παραγωγικότητα και υψηλότερους μισθούς και την θέση τους να πάρουν καινούργιοι, με μικρότερους μισθούς, που θα κάνουν την ίδια δουλειά με λιγότερο κόστος για την ΔΕΗ.  
2)Προμήθειες. Ακολουθούμε τον κανονισμό του Δημοσίου. Η υποχρέωση να ακολουθούμε την εν λόγω διαδικασία, μας επιφέρει σημαντικές ζημιές λόγω καθυστερήσεων στην προμήθεια πρώτων υλών. Ιδιαιτέρως επιζήμιες οι καθυστερήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών.
3)Μισθολόγιο: βασικό εργαλείο διοίκησης που όμως έχει αφαιρεθεί από την ΔΕΗ.
Το καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί η ΔΕΗ την έχει ευνουχίσει. Πρέπει να τα δει η πολιτεία με πιο συγκεκριμένο τρόπο. Τα 3 παραπάνω είναι εργαλεία Διοίκησης.
Ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ:
«Όταν έβρεχε ΑΠΕ εμείς ως ΔΕΗ κρατάγαμε ομπρέλα». Βέβαια, βήματα και κινήσεις γίνονται και μένει να αποδειχθούν όλα αυτά περί μεταστροφής του ενεργειακού μίγματος και κατανάλωσης της ΔΕΗ. Ο δρόμος των λιγνιτών έχει εξαντλήσει την πορεία του.
Λιγνιτική παραγωγή:
Ένα σημαντικό disruption της λιγνιτικής παραγωγής ήταν οι ΑΠΕ. Φθηνότερη δεν είναι από την λιγνιτική παραγωγή αλλά με την απόφαση της ΕΕ να επιδοτήσει τις ΑΠΕ έγιναν φθηνότερες. Έτσι δημιουργήθηκε ένα disruption στην λιγνιτική παραγωγή. Αυτή είναι η κατάσταση και πρέπει να την δούμε. Πρέπει να ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτών. Και βέβαια μπορούμε στη συνέχεια, όπως έγινε στις υπό πώληση μονάδες, να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα των μονάδων που θα μείνουν στα χέρια της ΔΕΗ. Πρέπει τα λιγνιτικά που μας απομένουν να τα κάνουμε πιο ανταγωνιστικά.



 https://energypress.gr/news/hatzimihail-dei-den-dieykolyname-pote-anoigma-tis-ilektrikis-agoras-otan-evrehe-ape-kratagame

Αρχειοθήκη ιστολογίου