Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Απαντητική Επιστολή προς Διευθύντρια ΔΥΑΕ κ. Μ. Τολάκη


Κυρία Διευθύντρια

Λίαν υποδεέστερη των περιστάσεων και της σοβαρότητας που χρήζει το θέμα, θα χαρακτήριζε κανείς την επιστολή σας (Αριθ. Πρωτ: 1513) που αποτελεί απάντηση στην από 18.4.2019 επιστολή του Σωματείου με θέμα: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στους χώρους εργασίας.

Το γεγονός ότι επιλέξατε να προβείτε στη λύση (!!!) του προβλήματος στελέχωσης των ιατρείων δια της συγχωνεύσεως και μάλιστα επικαλούμενη ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή (;;;) (να σας θυμίσουμε εδώ ότι η ιστορία έχει άπειρες φορές επιβεβαιώσει το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού») αλλά και το γεγονός ότι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα υπογραμμίζοντας ότι «στην προσπάθεια αντιμετώπισης της δυσχερούς κατάστασης έχουν γίνει πολλές ενέργειες από τη ΔΕΗ» μας πείθουν για δύο, τουλάχιστον, πράγματα:


1ο: Μάλλον δεν έχετε και πολύ καλή εικόνα για το πόσο σοβαρή και συνάμα τραγική είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους (ίσως δεν θα έχετε αισθανθεί (και μακάρι να μην το αισθανθείτε ποτέ) το πόσο δυσάρεστο είναι το συναίσθημα να έχεις την ανασφάλεια και τον κίνδυνο να ανασαίνουν πάνω από τον σβέρκο σου) που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες (που ξεκινούν από ελλείψεις προσωπικού και καταλήγουν σε πλημμελείς συντηρήσεις μηχανολογικού εξοπλισμού) καταφέρνουν, ένεκα του επαγγελματισμού και αλτρουισμού τους, να φέρνουν σε πέρας το δύσκολο έργο τους και εσείς –αυτή την ώρα και με αυτά τα δεδομένα- τους «σερβίρετε» συγχωνεύσεις ιατρείων.

2ο: Μάλλον δεν προσπαθήσατε αρκετά για να βρείτε την ορθή και ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος.

Λύσεις και μάλιστα σωστές πάντα υπάρχουν και είναι υποχρέωσή σας να τις αναζητήσετε και να εξασφαλίσετε τα αυτονόητα για τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Σεις, αντί τούτου, επιλέξατε άλλες οδούς ενώ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το «εμβόλιμο μάθημα συνδικαλισμού» που προσπαθήσατε να περάσετε στην επιστολή σας ισχυριζόμενη ότι «οι ανάγκες στελέχωσης των ιατρείων με το υπάρχων νοσηλευτικό προσωπικό δημιουργεί μείζονα προβλήματα ως προς αφενός το ωράριο εργασίας του προσωπικού (12ωρα) και αφετέρου καθίσταται αδύνατο να λάβει το νοσηλευτικό προσωπικό τα οφειλόμενα ρεπό. Η συνεχής εργασία χωρίς την απαιτούμενη ανάπαυση, επιφέρει εξάντληση του εργαζόμενου προσωπικού και κυρίως αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία».

Τουλάχιστον κ. Διευθύντρια, μην αδικείτε τον εαυτό σας και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Να σας θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι τα πράγματα ίσως να ήταν σήμερα πιο εύκολα αν είχε ληφθεί υπόψη προτεραία πρόταση του συνδικάτου για τη σύσταση ενός φορέα της ΔΥΑΕ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο έτσι ώστε να υπάρχει μία δια ζώσης σχέση και εκτίμηση των καταστάσεων η οποία είναι σαφές ότι δεν μπορεί –όσο και αν το θέλετε- να υπάρχει όταν παρεμβάλλονται 500 ολόκληρα χιλιόμετρα.

Η επίκληση της δικαιολογίας ότι «με τις παρούσες συνθήκες και ιδιαιτέρως της ύπαρξης  άλλου ιατρείου στο ΛΚΔΜ σε απόσταση 1.700 μέτρων, οι μισθωτοί μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς από το ιατρείο αυτό» (να σας θυμίσουμε η απόσταση των 1.700 μέτρων είναι ΠΑΝΩ από ενάμιση χιλιόμετρο) μας αφήνει ένα αίσθημα «παγωμάρας» και προβληματισμού καθώς είναι πολύ πιθανό ότι σε λίγο θα μας πείτε ότι «με τις παρούσες συνθήκες και ιδιαιτέρως της ύπαρξης  άλλου ιατρείου στο ΛΚΔΜ σε απόσταση 4.900 μέτρων, οι μισθωτοί μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς από το ιατρείο αυτό».

Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι με την απόφασή σας για τη συνένωση των ιατρείων (του 2ου ιατρείου του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου με το ιατρείο του Ορυχείου Καρδιάς) τινάζετε ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ την απογευματινή και βραδινή βάρδια, θα έπρεπε τουλάχιστον να σας δημιουργεί ανησυχία (αν όχι έντονη εφίδρωση) καθώς είναι έκνομη και συνεπώς επισύρει ποινικές κυρώσεις. 

Την υποβολή αιτήματός σας για έκδοση νέας ΠΥΣ καθώς στην τελευταία προκήρυξη της ΔΥΑΕ δεν κατέστη εφικτή η κάλυψη των ιατρείων με νοσηλευτικό προσωπικό λόγω μη συμμετοχής, την αφήνουμε ασχολίαστη γιατί θα είναι πραγματικά σα να αποδεχόμαστε να υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Κυρία Διευθύντρια

Στη διαχρονική, αδιάλειπτη και καθόλα συνεπή πορεία μας δώσαμε πολλούς αγώνες και κάναμε (εξ ανάγκης) αρκετούς συμβιβασμούς προκειμένου να επέλθει ισορροπία.

Ένας όμως τομέας στον οποίο ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΨΑΜΕ ΣΤΟ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ να είναι τίποτα άλλο από ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ, είναι αυτός που αφορά στην υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων μας καθότι για τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ: ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ.

Ως εκ τούτου, με την παρούσα, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να ανακαλέσετε την απόφαση για συνένωση του 2ου ιατρείου του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου με το ιατρείο του Ορυχείου Καρδιάς.

Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας



Για το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

 ΔΕΗ Α.Ε Κ.Η.Ε ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γ. Γραμματέας



     Μόσχος Μόσχου                                                     Αθανάσιος Μάστορας

Αρχειοθήκη ιστολογίου