Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Παναγιωτάκης: Επιστρέφει στην κερδοφορία το 2019 η ΔΕΗ - Κάποιοι εποφθαλμιούν τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

Εκτενή αναφορά στην μεγάλη και σύνθετη επικαιρότητα της ΔΕΗ έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  Επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης, μιλώντας από το βήμα του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου της HAEE, όπου τόνισε για ακόμη μια φορά πως οι ζημιές που παρουσίασε η ΔΕΗ δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση προάγγελο ολικής καταστροφής.
Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αρκετά έχουμε σταυρωθεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των οικονομικών μας αποτελεσμάτων», υπογράμμισε ευθύς εξαρχής ότι είναι ανεδαφικοί οι ισχυρισμοί που θέλουν την ΔΕΗ να οδεύει προς τα «βράχια».
«Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στα κόμματα, αλλά είναι εθνικό κεφάλαιο και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν το λέω για να αποφεύγεται η κριτική, αλλά για να
αποφεύγονται ενέργειες που στρέφονται κατά της ΔΕΗ, σε συγκυρίες όπως η προεκλογική περίοδος την οποία διανύουμε. Άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία, που πλήττει την επιχείρηση» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί μάλιστα ακατανόητη την επαναφορά του σχεδίου της «Μικρής ΔΕΗ» στο τραπέζι καθώς, όπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, δεν είναι απλώς προσπάθεια δικαίωσης παλαιότερων επιλογών αλλά υποκρύπτει σχέδιο προετοιμασίας ώστε να προχωρήσει εν τέλει η πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων που φαίνεται ότι επιδιώκουν κάποιοι για ιδιοτελείς σκοπούς.
«Προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά η διαρκής επαναφορά της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία φοβάμαι πως είναι μία προλείανση του εδάφους, για να προχωρήσουν στο μέλλον κινήσεις που θα οδηγήσουν στο να αποστερηθεί η ΔΕΗ τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών. Πρέπει κάποιοι να το πουν καθαρά, αν έχουν τέτοια πρόθεση» ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης.
Άνοιγμα της αγοράς
Σε σχόλιο του για το άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε πως είναι ανάγκη να αναζητηθούν άλλες φόρμουλες από μηδενική βάση σε συνεργασία με την Κομισιόν ( Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) και την κυβέρνηση καθώς οι μέχρι τώρα πρακτικές περισσότερο σε κανιβαλισμό της αγοράς οδηγούν παρά πετυχαίνουν το σκοπό τους.
«Ας τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο πώς βλέπουν το άνοιγμα της αγοράς. Η απελευθέρωση της αγοράς είναι λογικό να έχει κάποιο τίμημα για το  μονοπώλιο, όμως αυτό είναι άλλο και άλλο ο κανιβαλισμός της ΔΕΗ. Το θέμα πρέπει να το δει η DG Comp και DG Energy από μηδενική βάση και ας ληφθεί υπόψη ότι σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, υπάρχει θέμα μονοπωλίου και δεν έχει λυθεί με τον τρόπο που επιβάλλεται στη χώρα μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.
Τιμολόγια
Σχολιάζοντας τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αυξήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επισήμανε πως συνειδητά η Διοίκηση της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας την δυσκολία των καιρών, δεν προχώρησε σε αύξηση των  τιμολογίων παρότι αυξήθηκε το κόστος του ρεύματος, κρίνοντας ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν αύξηση στο ενεργειακό κόστος.
Αυτό είναι σε βάρος των μετόχων της, αλλά τους καλούμε να κάνουν υπομονή είπε ο κ. Παναγιωτάκης, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι η ΔΕΗ δεν στηρίχτηκε από τις πολιτικές δυνάμεις στην απόφασή της να μην αυξήσει τα τιμολόγια.
Εντούτοις, ξεκαθάρισε πως παρά τα αρνητικά φετινά αποτελέσματα, η ΔΕΗ θα επιστρέψει φέτος σε κερδοφορία, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία να υιοθετηθεί ένα μοντέλο εταιρικής διακυβέρνησης για την λειτουργία της ΔΕΗ, μακριά από παρενέργειες, στρεβλώσεις και «δεσμά της κρατικής εξάρτησης» που έχουν κοστίσει ακριβά στην βιωσιμότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.  
Αποεπένδυση

Σε ότι αφορά την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι είναι ένα πολύπλοκο πρότζεκτ και μάλιστα σε συνθήκες αρνητικές για τα στερεά καύσιμα.

«Οι προς πώληση σταθμοί έχουν πλέον καταστεί κερδοφόροι και η έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ) βρίσκεται σε τελικό στάδιο.. Ο λόγος είναι τώρα στους επενδυτές. Θα υποβάλλουν σοβαρές προτάσεις πράγμα που είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Εμείς περιμένουμε» τόνισε με νόημα ο κ. Παναγιωτάκης, εξηγώντας επίσης ότι η παράταση στην ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές δόθηκε μετά από αίτημα των ίδιων των επενδυτών.


 https://energypress.gr/news/panagiotakis-epistrefei-stin-kerdoforia-2019-i-dei-kapoioi-epofthalmioyn-toys-ydroilektrikoys

Αρχειοθήκη ιστολογίου