Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019

«Κλείδωσε» η χρηματοδότηση της αναβάθμισης δέκα νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων

«Κλείδωσε» η χρηματοδότηση της αναβάθμισης δέκα νησιωτικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων

Η αναβάθμισή τους θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία των νησιών
Την ένταξη στο ΕΣΠΑ εξασφάλισε ο ΔΕΔΔΗΕ για το πρόγραμμα αναβάθμισης δέκα νησιωτικών διασυνδέσεων, με στόχο την περαιτέρω διασφάλιση της τροφοδοσίας ισάριθμων νησιών, είτε από γειτονικές νησιωτικές περιοχές, είτε από το διασυνδεδεμένο σύστημα.
Tο συγκεκριμένο έργο έχει προϋπολογισμό 18,4 εκατ. ευρώ. 
Οι διασυνδέσεις που σχεδιάζει να αναβαθμίσει ο Διαχειριστής είναι αυτές των Νισύρου - Τήλου, Αγίου Κωνσταντίνου - Αργοστολίου, Σάμου - Φούρνων, Σκιάθου - Σκοπέλου, Ίου - Σίκινου, Λαυρίου - Κέας, Αίγινας - Μεθάνων, Καρπάθου - Κάσου, Κω - Γυαλιού και Λέρου - Λειψών.
Τα αντίστοιχα καλώδια επιλέχθηκαν προς αντικατάσταση καθώς στο παρελθόν έχουν εμφανίσει συχνά προβλήματα, κυρίως λόγω ατυχημάτων όπως βλαβών που έχουν προκαλέσει άγκυρες πλοίων.


Έτσι, η αναβάθμισή τους θα διασφαλίσει την αδιάλειπτη ενεργειακή τροφοδοσία των συγκεκριμένων νησιών, επιλύοντας τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζουν σχετικά συχνά.
Προβλήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες και επιβαρύνουν τις τουριστικές δραστηριότητες, οι οποίες σε πολλές από αυτές τις περιοχές αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος.
Ως διαχειριστής του δικτύου διανομής, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία και τη διαχείριση των δικτύων μέσης τάσης, τα οποία στη χώρα μας εκτείνονται σε περίπου 111.500 χιλιόμετρα.
Παράλληλα, είναι υπεύθυνος και για αυτόνομα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα, τα οποία ουσιαστικά είναι πλέον 30, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων και την άρση της ηλεκτρικής «απομόνωσης» της Σύρου, της Πάρου και των υπόλοιπων νησιών που ανήκαν στο σύστημα της Πάρου.

Υλοποίηση στρατηγικών έργων

Πέρα από τις αναβαθμίσεις των παραπάνω διασυνδέσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τη λειτουργία και την ασφάλεια των αυτόνομων νησιωτικών συστημάτων, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δρομολογήσει μέσω του επιχειρησιακού του σχεδιασμού μία σειρά στρατηγικών έργων για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Ανάμεσα σε αυτά τα έργα ξεχωρίζει η δημιουργία Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας σε κάθε σύστημα, με το οποίο θα αποκτήσει τη δυνατότητα ελέγχου από απόστασης της λειτουργίας των συστημάτων και θα μπορέσει να βελτιώσει τον προγραμματισμό της παραγωγής.
Επίσης, σε κάθε σύστημα θα εγκατασταθεί ένα Κέντρο Ελέγχου Δικτύων, έργο το οποίο θα μειώσει το λειτουργικό κόστος του τοπικού δικτύου και θα περιορίσει τις απώλειες ισχύος και ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου