Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Κ. ΜΑΣΟΥΡΑΣ: Εκ στόματος κόρακος εξελεύσεται «κρα»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΑΜΕ
 - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ Νο 2

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι
Σε μία πρωτοφανή και αήθη για τα συνδικαλιστικά δεδομένα ανακοίνωση, το ΕΑΜΕ μου καταλογίζει ότι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στο ΔΕΔΔΗΕ ευθύνεται η παρουσία μου. 
Το χιουμοριστικό όλης αυτής της άθλιας προπαγάνδας είναι ότι το ΕΑΜΕ για τα προβλήματα του ΔΕΔΔΗΕ είναι άφωνο εδώ και πολλά χρόνια. Μηδενικές παρεμβάσεις, ουδεμία ανακοίνωση και δράση.
Άλλωστε στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες της ΕΤΕ/ΔΕΗ δεν αφιέρωσαν στην διακήρυξη τους ούτε μία λέξη για τα προβλήματα του προσωπικού της Εταιρείας. Για τόση έγνοια και αγωνιστικότητα μιλάμε...
Σε ότι μου καταλογίζουν θα απαντήσω συνοπτικά και τεκμηριωμένα διότι οι συνάδελφοι δεν επιθυμούν ιδεολογικά μανιφέστα που θυμίζουν Σοβιετία, ούτε δήθεν "αντιμνημονιακούς αγωνιστές", οι οποίοι βέβαια στην πορεία έχουν προσκυνήσει ότι πιο μνημονιακό υπάρχει. Οι εργαζόμενοι θέλουν εκπρόσωπο ενεργό και αποτελεσματικό  και πάνω από όλα να
υπηρετεί τις αγωνίες και τα αιτήματά τους και αυτό προσπάθησα να πετύχω όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα σας χαρίσω το ηθικό πλεονέκτημα το οποίο έχουμε κερδίσει ως παράταξη με τη στάση μας και τις σταθερές μας θέσεις καθώς και τους συνεχείς αγώνες μας όλα αυτά τα χρόνια.
Για αυτό νιώθω την ανάγκη να αποδομήσω ένα προς ένα το δήθεν κατηγορητήριο του ΕΑΜΕ ώστε να μην έχουν οι συνάδελφοί μου καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα μου στο διάστημα της θητείας μου. 
Στα 36 ενημερωτικά δελτία και τις 3 Ανοικτές Επιστολές προς τους εργαζόμενους που απέστειλα και κοινοποίησα όσα μου επιτρέπει ο νόμος, προσπάθησα να κάνω στοχευμένες παρεμβάσεις και ψήφιζα πάντα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ υπάρχουν μία σειρά θεμάτων που καίνε το προσωπικό και το ΔΕΔΔΗΕ και οφείλω να σας ενημερώσω ξανά για να δοθούν απαντήσεις στους εμπνευστές μίας ανακοίνωσης άθλιας, καθοδηγούμενης από υψηλά διοικητικά στελέχη. 
Στελέχη τα οποία ονειρεύονται έναν ΔΕΔΔΗΕ έρμαιο των εργολάβων και των κομματικών συμφερόντων.
Η θέση μου για τις εργολαβίες
‘Εχει καταγραφεί τόσο με τον δημόσιο λόγο μου όσο και στα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρείας κάτι που προσπερνούν με τεχνιοτρόπως  οι συνάδελφοι του ΕΑΜΕ. Συγκεκριμένα είχα πει:
"Τις βασικές δραστηριότητες να τις εκτελεί ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ  και όχι να τις παραχωρεί σε εργολάβους με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα. Δεν επιτρέπεται, βασικές εργασίες και δραστηριότητες που ανήκουν στον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας (οι λεγόμενες core αρμοδιότητες),που και ο ίδιος ο ενεργειακός νόμος (4001/2011) παραχωρεί αποκλειστικά στον ΔΕΔΔΗΕ, να δίνονται σε Τρίτους από εμάς τους ίδιους, που πέραν όλων των άλλων, αποτελεί και μια  ανώφελη παραχώρηση της τεχνογνωσίας μας, γεγονός που μπορεί να καταστεί μελλοντικά βλαπτικό για την εταιρεία μας.
Για αυτό οφείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κος Γιώργος Σταθάκης να μεριμνήσει άμεσα  ώστε να εξαιρεθούμε από τον περιορισμό των προσλήψεων και να προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός για την κάλυψη και των νέων αναγκών. Διαφορετικά το έγκλημα αυτό θα είναι αναπόφευκτο".
Ενδεικτικά αναφέρω παρακάτω τη θέση που πήρα όταν τέθηκε θέμα έκπτωσης του  εκλεκτού της σημερινής κυβέρνησης μεγαλοεργολάβου Καλογρίτσα (Τοξότης) για την πλήρη ασυνέπειά του σε όλους τους τομείς όταν οι ορισμένοι άλλοι ζητούσαν αναβολή. Συγκεκριμένα στην εισήγηση οριστικοποίησης για έκπτωση της αναδόχου εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ στην ΔΠΑ/Περιοχή Περιστερίου:
"Απόφαση Δ.Σ κατά πλειοψηφία. Ψήφισα υπέρ της οριστικοποίησης έκπτωσης της Εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» για το λόγο  ότι επανειλημμένα είχε ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες ώστε να  βελτιωθεί και να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα της κακής απόδοσής της Εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» ήταν οι καθημερινές  διαμαρτυρίες των καταναλωτών, δημιουργώντας συνεχείς τριβές με τους συναδέλφους των περιοχών προκαλώντας τη δυσφήμιση του ΔΕΔΔΗΕ. Ένας επιπλέον λόγος για την επιλογή μου αυτή ήταν το γεγονός ότι  τα προβλήματα αυτά είναι γενικευμένα και σε άλλες Περιοχές ευθύνης του".
Όπως το ίδιο έπραξα και στην εισήγηση της 10ης Μαΐου 2018 για έκπτωση της αναδόχου εταιρείας ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ στην ΔΠΑ/Περιοχή Καλλιθέας (σημειωτέον ότι η απόφαση που λήφθηκε δεν ήταν ομόφωνη) .
Όσο αφορά στην επιβολή προστίμων στους εργολάβους, προβλέπεται σε κάθε σύμβαση εργολαβίας και οφείλουν οι Διευθυντές των Μονάδων και οι Περιφέρειες να τις επιβάλλουν. Δεν μπορούμε όμως να αφήνουμε μομφές προς τα Υπηρεσιακά μας στελέχη όταν δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία, αν έχετε προκαλώ να τα καταθέσετε…..
Για τους Ξύλινους Στύλους και την πρόωρη φθορά τους που αφορά στην περίοδο 2006-2009 που είναι τοποθετημένοι στο δίκτυό μας, έχουν ολοκληρωθεί 3 πορίσματα από τις Υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ και έχουν παραδοθεί στον Εισαγγελέα για περαιτέρω έλεγχο και ευθύνες όπου υπάρχουν.
Επίσης υπάρχει σε εξέλιξη αγωγή του ΔΕΔΔΗΕ σε συγκεκριμένο εμποτιστήριο.
Για τη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στη 12η 19/6/2018 για το 6ο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που αφορούσε τον εμποτισμό και επανεμποτισμό ξυλείας είχα ρωτήσει, τι μέτρα έχουμε πάρει, επειδή είχαν βρεθεί στύλοι σάπιοι μέσα στη 10ετία, για να μην ξανασυμβεί αυτό. Δηλαδή ήθελα να μας διασφαλίσουν οι Υπηρεσίες ότι θα έχουμε σωστό εμποτισμό και δεν θα αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα μετά από μία δεκαετία. Οι Αρμόδιοι Υπηρεσιακοί παράγοντες απάντησαν: “ότι είχαν συσταθεί Επιτροπές που απαρτίζονταν από Επιθεωρητές του ΚΔΕΠ/ΔΕΗ και από εξωτερικούς συνεργάτες, εξέτασαν τους στύλους στις αποθήκες και δεν διαπίστωσαν πρόβλημα εμποτισμού”. Στη συνέχεια ρώτησα εάν οι Υπηρεσίες εγγυώνται ότι δεν θα έχουμε τα ίδια φαινόμενα στο εξής, τα οποία να οφείλονται εάν δεν πάει κάτι καλά στην αλυσίδα, δηλαδή σε κάποιον εμποτιστή, ή στην υλοτόμηση και ότι θα έχουμε καλύτερη επίβλεψη και πιο σφικτά και αποτελεσματικά μέτρα. Αυτό είχα ζητήσει από τις Υπηρεσίες ώστε να συμφωνήσω στο να προχωρήσουμε, παρόλο που γνώριζα ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για στύλους. Μετά τη διαβεβαίωση της Υπηρεσίας ότι τώρα γίνονται και θα γίνουν όλα τα απαραίτητα ώστε να μην έχουμε απρόβλεπτα στο μέλλον, ψήφισα θετικά. 
Για τον έλεγχο των 20.000 στύλων που είναι σε εξέλιξη και πραγματοποιεί η Εταιρεία EMICERT και βρήκε ένα μέρος ακατάλληλο προς εμποτισμό, πρέπει να μας ικανοποιεί ότι γίνεται σωστός έλεγχος. Στο Διοικητικό Συμβούλιο, προς ενημέρωσή σας, έρχεται για ψήφιση στο στάδιο της κατακύρωσης και είναι νωρίς ακόμα. Άλλωστε την πληροφορία που είχα τη συζήτησα πρόσφατα στη Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης παρουσία των συναδέλφων.
Για το φωτογραφικό διαγωνισμό όπως αναφέρετε του GIS
Η διαγωνιστική διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει έρθει στο Διοικητικό Συμβούλιο για επικύρωση.
Δυστυχώς μόνο συμφέροντα εξυπηρετούν τέτοιες αναφορές σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας.
 Άλλο ένα θέμα που καίει το προσωπικό είναι και οι προσλήψεις.
Για τις Προσλήψεις είχα αναφέρει:
"Έκανα γνωστές σε όλους τις συνέπειες από τη μεγάλη ροή συνταξιοδότησης και την άμεση ανάγκη νέου διαγωνισμού για προσλήψεις νέου τακτικού προσωπικού που για την υλοποίηση και ολοκλήρωσή του χρειάζονται 2 χρόνια, με συνέπεια βασικές εργασίες να δίνονται σε εργολαβίες έχοντας σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο πρακτορείων, μείωση των βαρδιών, προβλήματα στη σύνθεση συνεργείων με μεγαλύτερη πίεση στο υπάρχον προσωπικό». Δηλαδή συνειδητή απαξίωση, συνεχής ιδιωτικοποίηση έργου και υπηρεσιών με αποτέλεσμα ελάχιστο τακτικό και εξειδικευμένο προσωπικό.   
Σημειωτέων, ο διαγωνισμός της 7Κ/18 παραμένει από πέρυσι στο ΑΣΕΠ. Ζητήθηκε από την Διοίκηση έκτακτος διαγωνισμός για 110 νέες προσλήψεις με τη σύμφωνη γνώμη και της ΡΑΕ για το Νο1 πρόβλημα σήμερα που είναι η συνεχής υποστελέχωση της ΔΕΕΔ και το Υπουργείο δεν την έκανε δεκτή ακυρώνοντας την εισήγηση, οπότε έτσι ανοίγει ο δρόμος για νέες εργολαβίες."
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις υλικών, το κρίσιμο αυτό θέμα έχει τεθεί από εμένα επανειλημμένως  στο Δ.Σ και όποιος ανατρέξει στα πρακτικά      θα δει τις θέσεις μου που δεν μπορώ να δημοσιεύσω και να θέσω σε περιπέτειες την εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με εργολάβους από τη σύμβαση ΔΔ-206 και διεκδικεί μεγάλες αποζημιώσεις από ποινικές ρήτρες γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις συμβατικές τους υποχρεώσεις, δυσφημίζοντας την εταιρεία στους καταναλωτές.
Για τα ΥΒΑΕ
3. Υποβολή προς έγκριση απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ρύθμισης δόσεων μισθωτών (ΥΒΑΕ).
Καταψήφισα την εισήγηση No 3 γιατί η παρακράτηση των άτοκων δόσεων ύψους 200€ σε όλους είναι δυσβάστακτο ποσό για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και πρέπει να γίνεται αναλογικά με το ύψος των μισθολογικών αποδοχών.
Τα αναλογούντα ποσά ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων θα συμψηφιστούν με τυχόν οφειλόμενες καταβολές σε μισθωτούς, όπως μη χορηγηθείσες κανονικές άδειες προηγούμενων ετών, οφειλόμενες αναπαύσεις ή συμψηφισμό ειδικών επιδομάτων. Τα διακανονιζόμενα ποσά θα καθοριστούν για τον κάθε μισθωτό μετά τους εν λόγω συμψηφισμούς.
Τέλος, οι όποιες επιβαρύνσεις από τις καθυστερήσεις καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών επιβαρύνουν τον εργοδότη.
Άλλωστε εσείς προτρέψατε τους συναδέλφους να στείλουν προσωπικά έγγραφα για περισσότερες δόσεις. Εκ παραδρομής ή εκ του πονηρού γράφετε: « ότι διαμορφωμένη θέση του Συνδικάτου μας υπάρχει  από τον Αύγουστο του 2016 σύμφωνα με το Ν1846/51» ενώ τα πρώτα Ασφαλιστικά μέτρα κατατέθηκαν 11/9/2018. Ποιόν κοροϊδεύετε; Προσπαθείτε να επιμερίσετε ευθύνες για να καλύψετε τη Συνδικαλιστική ανεπάρκεια της Ηγεσίας του ΕΑΜΕ. Θυμίζω την Απόφαση που είχαμε πάρει στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ/ΔΕΗ ότι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις για όλα τα προβλήματα που αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ και ειδικότερα των ΥΒΑΕ.
Πρόσφατα σάς είχα ενημερώσει ότι σε ερώτησή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, μετά την Απόφαση των Ασφαλιστικών μέτρων του συναδέλφου Δημήτρη Σακελλαρίδη εάν θα πρέπει να βρούμε κοινή λύση με τους εργαζόμενους, η απάντηση της Διοίκησης μέσω του Νομικού Συμβούλου ήταν «ότι η λύση θα βρεθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων».
Για τις Υπηρεσιακές μετακινήσεις προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ εντός και εκτός της επικράτειας.
Άλλωστε όταν ήρθε ως εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε πρώτα στη ΔΕΗ ΑΕ ως νομική υποχρέωση της Επιχείρησης από μνημονιακή νομοθεσία.
Θυμηθήκατε για την δημιουργία εντυπώσεων και μόνο δύο χρόνια μετά την ψήφισή του, όλο αυτό το διάστημα τι πράξατε;;;
Ποτέ δεν είχατε ξεκάθαρη θέση καταγεγραμμένη αν θέλατε να δοθεί στους εργαζόμενους του ΔΕΔΔΗΕ ο κοινωνικός μισθός γιατί η Συνδικαλιστική Παράταξη η οποία συνεργάζεστε (ΣΥΡΙΖΑ) δεν το ήθελε.
Ο Εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ είχε τοποθετηθεί στο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, σε ανοικτή του επιστολή πριν και μετά την υπογραφή της ΣΣΕ και είχα ζητήσει η υπογραφή της νέας ΣΣΕ να έχει στοιχεία δικαιοσύνης και όχι διαχωρισμού μεταξύ των εργαζομένων του Ομίλου, αλλά παρά τις υποσχέσεις του Αρμόδιου Υπουργού Κου Σταθάκη και των Διοικήσεων ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ δεν υπήρξε αποτέλεσμα.
Όπως και με πρόσφατη ανακοίνωσή μου στις 31/1/2019  ζητούσα την αναπροσαρμογή του τροφείου με αναδρομική ισχύ.  
Για την πληρωμή κανονικών αδειών
Υπάρχουν Διοικητικές ευθύνες σε όσους έχουν την παρακολούθηση χορήγησης κανονικών αδειών στις μονάδες που εποπτεύουν και πρέπει να δικαιολογήσουν το λόγο.
Τα Υπηρεσιακά στελέχη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ανώτατο plafon μισθοδοσίας) δεν μπορούν να εισπράττουν επιπλέον χρηματικά ποσά.
Οπότε ο ισχυρισμός του ΕΑΜΕ είναι αίολος και αναπόδεικτος αφού η θέση προκύπτει από την εργατική νομοθεσία.

Αγαπητοί συνάδελφοι του ΕΑΜΕ ξεχάσατε ότι διασπάσατε την ΔΕΗ σε θυγατρικές με την ψήφο σας και την υπογραφή σας και χειροκροτούσατε στο συνέδριο για αυτή την «επιτυχία σας» και όχι εγώ το «καλό παιδί»;  

Εσείς αγαπητοί συνάδελφοι του ΕΑΜΕ  και όχι το "καλό παιδί" υπέγραψε την Συλλογική Σύμβαση του 2012 που επικύρωνε το μνημόνιο και άνοιξε το δρόμο για απολύσεις μειώσεις μισθών και δώρων των εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΗ και μετά πανηγυρίζατε για την «επιτυχία σας»;

Τέλος απλά να σας υπενθυμίσω ότι όση λάσπη και αν μου ρίξετε θα επιστρέψει στα δικά σας πρόσωπα, καθώς εγώ δεν έχω καμία δικαστική εκκρεμότητα.



Με Συναδελφικούς χαιρετισμούς.



Αρχειοθήκη ιστολογίου