Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Είχε προειδοποιήσει ο Αδαμίδης και ο Σπάρτακος για Αμύνταιο το 2012

Προειδοποίηση για τον κίνδυνο κατολισθήσεων στο ορυχείο Αμύνταιου είχε απευθύνει προ πενταετίας ο "Σπάρτακος" σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού, κάνοντας λόγο για λανθασμένο τρόπο σωστικών ανασκαφών και έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ της τοπικής εφορίας αρχαιοτήτων και της ΔΕΗ.
Πιο αναλυτικά, σε επιστολή του προς τον αναπ. υπουργό Πολιτισμού, Κ. Τζαβάρα, το Δεκέμβριο του 2012, με θέμα της την «Έκθεση των κινδύνων από την επικείμενη διακοπή της λειτουργίας του Ορυχείου Αμυνταίου εξαιτίας του τρόπου διεξαγωγής των σωστικών ανασκαφών», ο κ. Αδαμίδης, τότε πρόεδρος του Σπάρτακου ανέφερε ότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη ή πιθανή
κατολίσθηση θα είναι τραγικές αφού θα οδηγήσουν σε απώλεια κοιτάσματος, εξοπλισμού και αρχαιοτήτων, αλλά και σε πιθανή απώλεια εργαζομένων.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή που υπογράφει ο κ. Αδαμίδης και ο τότε γ.γ., Θ. Μάστορας:
«Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια της από 23. 11.2012 επιστολής μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι σωστικές ανασκαφές σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στο ορυχείο Αμυνταίου.
Είναι γνωστό ότι η τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) πραγματοποιεί εδώ και χρόνια σωστικές ανασκαφές στο εν λόγω Ορυχείο. Συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2011 πραγματοποιούνται σωστικές ανασκαφές στους χώρους του Ορυχείου Αμύνταιου, με την ονομασία «Ανάργυροι IX» και «Ανάργυροι XI», ανασκαφές που βρίσκονται στο μέτωπο εξόρυξης της πρώτης τομής του Ορυχείου.
Εξαιτίας της αδυναμίας συνεννόησης που φαίνεται πως υπήρχε και υπάρχει ανάμεσα στην τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) και στη ΔΕΗ Α.Ε. – έτσι όπως προκύπτει και από την σχετική αλληλογραφία-, τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί διακοπές στη λειτουργία του εκσκαφέα του πρώτου μετώπου εξόρυξης (αρκετές φορές μάλιστα ), με αποτέλεσμα να έχουν εξαντληθεί οι προπορείες των υπερκείμενων εκσκαφέων, ενώ η συνέχιση της λειτουργίας των άλλων λιγνιτικών εκσκαφέων εγκυμονεί κινδύνους κατολισθήσεων, αφού (σύμφωνα με τον κώδικα μεταλλευτικών εργασιών σε ό,τι αφορά τις κλήσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ των βαθμίδων εκμετάλλευσης από την πρώτη τομή των υπερκειμένων έως την τελευταία) αυτή τη στιγμή το Ορυχείο λειτουργεί οριακά.
Εξυπακούεται ότι οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη ή πιθανή κατολίσθηση θα είναι τραγικές αφού θα έχουμε:
Απώλεια κοιτάσματος για την τροφοδοσία των τριών λιγνιτικών σταθμών (ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα)Απώλεια πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.Καταστροφή του πάγιου εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις.
Κυρίως όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενέχει κινδύνους για πιθανή απώλεια εργαζομένων, κινδύνους για τους οποίους καθιστούμε τους εμπλεκόμενους (κυβέρνηση, ΔΕΗ και Αρχαιολογική Υπηρεσία) αποκλειστικά υπεύθυνος έναντι της δικαιοσύνης.
Κύριε Υπουργέ
Η αρμόδια τοπική εφορία αρχαιοτήτων (ΚΘ΄ΕΠΚΑ) σε πρόσφατα έγγραφα της προς τη ΔΕΗ Α.Ε. (στις 7 και 27 Νοεμβρίου 2012 αντίστοιχα) θεωρεί ότι πρέπει να γίνει νέα σωστική ανασκαφή σε έκταση 110 στρεμμάτων, επειδή εντοπίστηκαν ευρήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που καλύπτουν όλη την προϊστορική και ιστορική εποχή. Σημειώνεται ότι, για την ανασκαφή τούτων των ευρημάτων απαιτούνται ανασκαφικές εργασίες απροσδιόριστης χρονικής διαρκείας (με δεδομένο και το ότι διανύουμε χειμερινή περίοδο), προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, δεσμεύοντας και παύοντας κάθε εξορυκτική δραστηριότητα στο Ορυχείο από το τέλος Ιανουαρίου του 2013.
Η διακοπή της λειτουργίας του Ορυχείου Αμύνταιου, εκτός από τις τραγικές συνέπειες που προαναφέρθηκαν, στο ενδεχόμενο μιας πιθανής κατολίσθησης, θα οδηγήσει αναγκαστικά και στη διακοπή της λειτουργίας τριών λιγνιτικών σταθμών συνολικής ισχύος 900MW, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα στην ισορροπία του συστήματος, αλλά και απώλεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την επιχείρηση. Την ίδια ώρα (σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα που ήδη ταλανίζουν την επιχείρηση και τους εργαζόμενους), οι ιδιώτες παραγωγοί Ηλεκτρικής Ενέργειας θα κερδίζουν τεράστια ποσά από τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου.
Επιπροσθέτως, πρόκειται να χαθούν περισσότερες από δύο χιλιάδες θέσεις εργασίας σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό, αλλά και σε προσωπικό που απασχολείται εργολαβικά.
Κύριε Υπουργέ
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ουδέποτε εναντιώθηκε στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στις εργασίες όπου και αν αυτές έγιναν και ουδέποτε είχε την πρόθεση να παραγνωρίσει τον μόχθο των ειδικευμένων επιστημόνων και εργατών, αλλά ούτε και το πλήθος των ευρημάτων. Ενίσταται όμως στις διαδικασίες που επιλέγονται στην συγκεκριμένη περίπτωση, προκειμένου να περαιωθούν αυτές οι εργασίες, δημιουργώντας τριγμούς που φθάνουν στα θεμέλια της εθνικής μας οικονομίας, ενώ εκτιμά ότι η πολιτιστική κληρονομιά έχει πραγματική αξία και ουσία όταν αξιοποιείται σωστά και δεν «θάβεται» σε δωμάτια, τη στιγμή που γίνεται τόσος κόπος και δαπανώνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να έρθουν στην επιφάνεια.
Μοναδική μας πρόθεση είναι να εξευρεθεί ο τρόπος που θα διασφαλίζει την συνέχιση της λειτουργίας του Ορυχείου, καθώς μόνον έτσι καθίσταται δυνατόν να υπάρξει ισορροπία στη λειτουργία του συστήματος, μόνο έτσι μπορούν επί της ουσίας να αποσοβηθούν τα αρνητικά/καταστροφικά σενάρια που περιγράψαμε.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων και των προσπαθειών που καταβάλει το σωματείο μας, είναι το γεγονός ότι με επιστολή μας (από τις 15/11/2011) στον προκάτοχό σας κ. Γερουλάνο, ζητούσαμε την άμεση παρέμβασή του στο εν λόγω θέμα «έτσι ώστε να μην διακοπούν οι εργασίες του Ορυχείου, που θα δημιουργήσουν δυστοκίες στη λιγνιτική παραγωγή και ηλεκτροδότηση της χώρας, σενάριο που θα ικανοποιούσε πλήρως τις ορέξεις των ανταγωνιστικών συμφερόντων». Μια επιστολή που ουδέποτε απαντήθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα, όχι απλά να έχει παραταθεί το κακό, αλλά να έχουν δημιουργηθεί και πολλά περισσότερα προβλήματα.
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, άκρως προϊδεασμένος και προδιατεθειμένος για τα όσα κάποιοι κατά πάσα πιθανότητα απεργάζονται σε ό,τι έχει να κάνει με την τύχη του Ορυχείου, καθώς από το κλείσιμό του κάποιοι θα ωφεληθούν τα μάλα κερδίζοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Για το Σωματείο Παραγωγής
Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Γιώργος Αδαμίδης Αθανάσιος Μάστορας»

Αρχειοθήκη ιστολογίου