Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Μανιάτης: Σοβαρά ερωτηματικά στην πώληση του ΑΔΜΗΕ

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Σοβαρά ερωτηματικά δημιουργεί η δημοσιοποίηση της Συμφωνίας Μετόχων για την πώληση του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, με το 30% του αρχικού τιμήματος των 900 εκατ. € στην πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, η State Grid αποκτά ουσιαστικά αυξημένα δικαιώματα κυρίαρχου μετόχου μειοψηφίας, με βέτο σε αποφάσεις, όπως το δικαίωμα πρώτης προτίμησης, η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου και η επιλογή του Οικονομικού Διευθυντή. Τα
δικαιώματα αυτά θα ήταν εύλογα αν η State Grid κατέβαλε ολόκληρο το τίμημα των 900 εκατ.€ για το 66% του ΑΔΜΗΕ, δεν είναι όμως καθόλου προφανή και αυτονόητα για την καταβολή του τιμήματος μόλις 320 εκατ.€ για το 24% των μετοχών. Με άλλα λόγια, η Κινεζική εταιρεία με 320 εκατ.€ απέκτησε σχεδόν ανάλογα δικαιώματα που θα είχε εάν κατέβαλε τίμημα 900 εκατ.€.  Αν τα παραπάνω στοιχεία είναι ακριβή, τότε δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, για το οποίο απαιτούνται καθαρές απαντήσεις. 
Τα παραπάνω ερωτήματα, έρχονται να προστεθούν σε μια καταστροφική διετία για τη ΔΕΗ με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με την καταστροφή στο ορυχείο του Αμύνταιου που μπορεί να ξεπεράσει σε συνολικό κόστος το 1 δις €, τη μετοχή της να έχει χάσει το 60% της αξίας της, τις ανεξόφλητες οφειλές να έχουν υπερδιπλασιαστεί στα 2,5 δις €, με τους διεθνείς οίκους όπως η Standard & Poor's, να θεωρούν ότι η εταιρεία βρίσκεται λίγο πριν τη στάση πληρωμών και με δικές της οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων προς προμηθευτές και εργολάβους.
Στα παραπάνω αρνητικά προστίθεται και η συμφωνία του Μνημονίου 3 - Τσίπρα για παραχώρηση του 50% του μεριδίου αγοράς, που οδηγεί σε συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από τα 4,5 δις € στα 2,5 δις €.
Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να απαντήσει με καθαρό και σαφή τρόπο, για την πορεία εξαθλίωσης της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρείας των 18.000 εργαζομένων και των 7.000.000 πελατών.

Αρχειοθήκη ιστολογίου