Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

ΚΚΕ: Παρέμβαση στη Βουλή για την κατολίσθηση στο Αμύνταιο

Ερώτηση υπέβαλαν στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, σχετικά με την κατολίσθηση στο Αμύνταιο.
Πιο αναλυτικά, οι βουλευτές σημειώνουν τα εξής:
Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ ΑΕ, που περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου, ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με κριτήριο το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζόμενων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Εδώ και χρόνια η ΔΕΗ Α.Ε με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης, προχωράει στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να
διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης της λεγόμενης απελευθέρωσης της ενέργειας. Ο ολοένα και αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων για κέρδη, μερίδια αγοράς και ενεργειακές πηγές, η λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η προ-ώθηση της ιδιωτικοποίησης της, οδηγεί σε υποχώρηση των μέτρων ασφαλείας, σε μείωση των δαπανών για τις μετεγκαταστάσεις και τις απαλλοτριώσεις, σε επιλογή του ενεργειακού μίγματος με βάση το κέρδος, σε δραστικές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβαρύνσεις των λαϊκών καταναλωτών, σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Στο βωμό του κέρδους των μεγαλομετόχων των ενεργειακών ομίλων, θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Αυτό αποδεικνύει η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου, ο κίνδυνος που διέτρεξαν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Αναργύρων στο Δήμο Αμυνταίου της Π.Ε. Φλώρινας.
Είναι γνωστό ότι με βάση το Ν. 3937/2011 (άρθρο 28) θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εντός μιας δεκαετίας οι διαδικασίες μετεγκατάστασης. Έξι χρόνια μετά, οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνταν για την υλοποίησή της καθυστερούν οικτρά. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν τα όσα ορίζονται στον παραπάνω νόμο, δηλαδή στην έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του χωριού. Ενώ δεν ξεκίνησε καμιά διοικητική ενέργεια από την ΔΕΗ ΑΕ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού και γενικά του αγροκτήματος Αναργύρων.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
  • Την άμεση μετεγκατάστασή των κατοίκων της ΤΚ Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προσωρινή τους κατοικία σε συνθήκες πλήρους κάλυψης των αναγκών τους έως ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.
  • Να επωμιστεί άμεσα η ΔΕΗ Α.Ε. το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης, γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης επιβαρύνοντας τους μετόχους της και χωρίς να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
  • Καμιά απώλεια θέσεων εργασίας στο ορυχείο, με διασφάλιση όρων και συνθηκών εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
  • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους.
Οι Βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

 https://energypress.gr/news/kke-paremvasi-sti-voyli-gia-tin-katolisthisi-sto-amyntaio

Αρχειοθήκη ιστολογίου