Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Γ.Γ. υπουργείου Εργασίας- συνδικαλιστών- ΔΕΗ για τις μετακινήσεις προσωπικού

Γιώργος Φιντικάκης

Καλά κρατεί το σίριαλ της μετακίνησης εργαζομένων της ΔΕΗ από ανενεργές μονάδες σαν το Κερατσίνι και ορυχεία που υπολειτουργούν όπως το Αμύνταιο, εκεί όπου πραγματικά η επιχείρηση τους χρειάζεται.
Το επόμενο επεισόδιο θα λάβει χώρα σήμερα ή αύριο, καθώς προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, της ΕΤΕ ΔΕΗ και της διοίκησης της ΔΕΗ, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Είχε προηγηθεί αίτημα αναβολής από την ΕΤΕ ΔΕΗ για μια εβδομάδα προς το δικαστήριο το οποίο επρόκειτο την περασμένη Παρασκευή να εκδικάσει τα ασφαλιστικά μέτρα, προκειµένου να...
μην μετατεθούν αλλού οι 77 εργαζόµενοι της σβηστής μονάδας του Κερατσινίου.
Ενόψει λοιπόν της απόφασης που αναμένεται αυτή την Παρασκευή, το προεδρείο της ΕΤΕ-ΔΕΗ πρόκειται να συναντηθεί με τον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας Α.Νεφελούδη και την διοίκηση της επιχείρησης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Προφανώς οι συνδικαλιστές αναζητούν μια δέσμευση εκ μέρους της επιχείρησης προκειμένου να πουν ότι το αίτημά τους ικανοποιήθηκε, αφού αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το άτοπο του αιτήματός τους. Ο τρόπος αυτός μπορεί να δοθεί με υποσχέσεις της διοίκησης, παρουσία του ΓΓ. του υπ. Εργασίας ότι οι μεταθέσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή έτσι ώστε να μην υπάρξει αναστάτωση στις οικογένειες των εργαζομένων, δίνοντας πιθανώς και κάποιο χρονικό περιθώριο μέχρις ότου υλοποιηθεί. Ειδικά στην περίπτωση του Κερατσινίου, οι μετακινήσεις αφορούν τοποθετήσεις από την Αττική σε μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά και την Κρήτη.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του Αμυνταίου. Απασχολεί συνολικά 600 άτομα, αλλά μετά και την κατολίσθηση δεν χρειάζεται παρά ένας μικρός αριθμός εργαζομένων, π.χ. 200 άτομα για την συλλογή των 4,5 εκατ. τόνων λιγνίτη που είχαν εγκλωβίσει οι αρχαιολόγοι, δεσμεύοντας το πάνω μέρος του κοιτάσματος. Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλεγεί για την συλλογή του λιγνίτη, θα προκύψει και ο ακριβής αριθμός του προσωπικού που θα παραμείνει στο ορυχείο. Εφόσον κριθεί ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο πάγιος εξοπλισμός του ορυχείου, τότε θα απαιτηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι, αν ωστόσο αποφασιστεί η δουλειά να γίνει με τσάπες και φορτηγά (αμερικανικό μοντέλο), δηλαδή από εργολάβους, τότε οι ανάγκες σε προσωπικό και ειδικότητες μειώνονται.
Τα πνεύματα επιχείρησε να κατευνάσει προ ημερών με ανοικτή του επιστολή προς το προσωπικό ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα "θα αξιοποιηθείτε σε άλλες περιοχές, εκεί όπου έχουμε πραγματικές ανάγκες". Εντούτοις κάποιοι τοπικοί συνδικαλιστές στην Δ.Μακεδονία συνεχίζουν να πιέζουν προκειμένου το προσωπικό να παραμείνει στο ορυχείο, παρ’ ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά, και άρα πότε και υπό ποιές συνθήκες, αυτό θα επαναλειτουργήσει. Το ενδιαφέρον είναι ότι σε γειτονικό ορυχείο, και συγκεκριμένα στο Νότιο Πεδίο στην Κοζάνη, τουλάχιστον τρεις εκσκαφείς παραμένουν ανενεργοί με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Στην πράξη, η απόσταση ανάμεσα στα δύο ορυχεία δεν είναι παρά μισή ώρα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου