Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Κινεζικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Το στρατηγικό ενδιαφέρον της Κίνας για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ (EuraAsia Interconnector) προέβαλε χθες, κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταβίβασης στους νέους μετόχους, το ελληνικό Δημόσιο μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και της κινεζικής State Grid Coproration of China αλλά και του συμφωνητικού των νέων μετόχων.
Στο ενδιαφέρον της State Grid για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ αναφέρθηκε εμμέσως ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας τον κομβικό ρόλο του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού για τη διασύνδεση Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Πιο άμεσα στη συνέχεια αναφέρθηκε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ
Μανούσος Μανουσάκης, που επελέγη με τη συναίνεση των Κινέζων, όταν κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι πρώτος στόχος για τον ΑΔΜΗΕ στη νέα εποχή με στρατηγικό επενδυτή τη State Grid είναι να συμβάλει στην προώθηση της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης, την οποία αποκάλεσε «super grid». Ο κ. Μανουσάκης έθεσε επίσης ως προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ την αποδοτική συνεργασία μεταξύ των μετόχων, που, όπως είπε, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα οργανωτικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Ο πρόεδρος της State Grid Σου Γινμπάιο επεσήμανε επίσης ότι, σε συνεργασία με τους Ελληνες εταίρους, η εταιρεία θα συμβάλει στη συνεχή άνοδο του ελληνικού δικτύου παρέχοντας κεφάλαια και καινοτομία.
Με τις χθεσινές υπογραφές ολοκληρώθηκε το πολύπλοκο τεχνικά σχέδιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, παρουσία του εμπνευστή του Πάνου Σκουρλέτη και φυσικά του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη, ο οποίος, αν και έχει διαφωνήσει δημοσίως με το σχέδιο, χθες παρέδωσε τους τίτλους μετοχών στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ για το 25% και στη State Grid για το 24%. «Η ΔΕΗ αποχωρίζεται σήμερα ένα πολύτιμο κομμάτι της που χτίστηκε με τα λεφτά του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Παναγιωτάκης εμφανώς συγκινημένος και, εκφράζοντας εμμέσως τη διαφωνία του, συμπλήρωσε: «Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τις συνέπειες. Εχουν γίνει πολλές αναλύσεις επ’ αυτού, εμείς εξάλλου έχουμε καθήκον να τις αντιμετωπίσουμε».
Το καλό για τη ΔΕΗ, πάντως, είναι ότι χθες μπήκανε στα ταμεία της συνολικά 622 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 326 από τη State Grid και τα 296 από τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μίλησε για νέα σελίδα στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ και υπογράμμισε ότι η State Grid μπορεί να παρέχει κεφάλαια και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη των εγχώριων και διεθνών δικτύων.
Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και στον EuroAsia Interconnector. Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσάο Γουένγκουι σημείωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως φίλη για την Ευρώπη στους τομείς της ναυτιλίας, της ενέργειας και του εμπορίου και ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο θα εγκαινιασθεί απευθείας πτήση Αθήνας - Πεκίνου.
Στην τελετή παρευρέθησαν ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, γενικοί γραμματείς των υπουργείων και εκπρόσωποι φορέων. Παρευρέθηκε επίσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της StateGrid International Development Χου Γιουχάι.

(Καθημερινή)

Αρχειοθήκη ιστολογίου